perjantai 20. syyskuuta 2013

Haarukkapitsi ja "toukka!



Pari viime viikkoa on mennyt kaikenlaisten kökkökiukuttelujen parissa, joten tämä viikko on monine iloisine yllätyksineen ollut tosi kiva! 

Kalapuikko-blogin Lellu kera herrahenkilönsä poikkesi kesälomamatkallaan puodissa. Tosi kivaa nähdä joku blogimaailmasta ”tuttu” ihan nenätysten!  En saanut lahjusta vaan lahjan – koska en tunnetusti tykkää virkkaamisesta niin sain iloisenvärisen virkatun tiskirätin:
Langat oli löytyneet edellisenä päivänä joltain lähiseudun kirppikseltä ja yön aikana saaneet uuden muodon Lellun koukuttaessa. Nyt se komeilee tuossa keittiön hanan päällä. Muistin viimeinkin ostaa sille kaveriksi myös uuden tiskiharjan niiden kahden keväällä palaneen tilalle;-) Kertooko tämä jotain keittiöpuuhistani kun olen ihan hyvin tullut toimeen ilman tiskiharjaa 4,5 kk? 

Puotiin on viime aikoina tullut monta uutta lankalaatua. Omasta mielestäni mun pitäis tehdä jokaisesta edes jotain pientä. Mulle kun noi langat on niin tärkeitä, että haluaisin tutustua jokaiseen ihan ”henkilökohtaisesti”. Sandnesin Sisu on monille tuttu, mutta itselleni ihan uus.  siispä se ”jotain ihan pientä” löytyi Kauneimpien Käsitöiden muutamaa vuotta vanhasta asustelehdestä:
 Lapsen kypärämyssy. Malli löytyy myös jostain Sandesin Sisu Barn –mallilehdestä, joita on myytävänä hyvinvarustelluista teeteemyymälöistä;-) 

Puikkoina käytin Addin 3 mm 50 cm bambupyöröjä (mainio pipomitta muuten) ja 2,5 mm 40 ja 60 cm tavispyöröjä. Sisun tiedot on 80% villa, 20% polyamidi, 50g=175m, puikoilla 2½-3 27s=10cm.
Ihmettelin hiukan ohjetta kun takaraivo-osan jälkeen piti päätellä reunoista silmukoita ja jatkaa keskisilmukoilla resoria. Myöhemmin olis pitänyt ommella sivut yhteen. Laiskana tyttönä tein päälaen kuten sukan kantapään ja hyvin toimii:
 Lankaa meni tähän 4-vuotiaan kokoon hiukan toista kerää eli 70g. (mun mallipää näyttää naiselta mut se on tosi pieni). Tällainen olis aikusten koossakin ihan mainio vaikkapa pilkillä tai lasketellessa.

Virkkuuinhostani huolimatta olen viime aikoina tarttunut koukkuun hämmästyttävän usein! Katian Peru on vuodesta toiseen The Lankakaupan ”top ten” –listan kärkipäässä. Perussa on 40% villaa, 40% akryyliä ja 20% alpakkaa. 100g:n kerässä 106m ja puikkosuositus 6-6½. Uskon tämän langan olevan vuodesta toiseen suosituin paksuhkoista talvilangoistani, koska se ei kutita, mutta on selkeä ja pysyy kauniina myös käytössä. Ja 23 väristä jokainen löytää varmasti mieleisensä.
 Uusimmassa Modassa (9/2013) oli kiva haarukkapitsiponcho. Malli kolahti heti ja oli taas kivaa verestää haarukointitaitoja. Mukavaa, että näitä ns. perinteisiä tekniikoita käytetään modernisti!
Ensin tehtiin neljä kymmenen senttiä leveää pitsisuikaletta, jotka yhdistettiin toisiinsa ketjusilmukoin:
 Lopputulos on kiva pikku poncho: 
 Lankaa meni 162g. Helppo ja kiva tehdä. Ei puhuta siitä, että pääntien virkkailin kolmeen kertaan…
Kiitos Ida-Marialle mannekiinina olemisesta (ja kannustuksesta)! Omalle rintavarustukselleni tämä oli ”vähän” knafti, mutta mallia on helppoa suurentaa lisäämällä haarukkalenkkejä muutamalla. Lankaahan jäi ihan mukavasti vielä jäljelle, joten kaksi kerää riittänee silti. Kuutosen koukulla virkkailin ja loppujen lopuksi pääntien seiskalla. Hapsujakaan ei tarvinnu erikseen tehdä:
Itellan, Shenkerin ja Matkahuollon pojat ovat tällä viikolla saaneet kantaa lankalaatikoita puotiin selkä vääränä! Keskiviikkona Adriafililta alpakkaa ja kaunista, kimaltavaa Cristalloa, torstaina Katialta alpakkapuuvillaa ja teeteeltä sublimen luxorious merino aran tweediä ja vielä perjantaina täydennystä Adriafilin Primulaan, Bucaneveen ja  Knitcoliin. Paketteja avatessa hihkuttiin innoissamme, siliteltiin ja halailtiin keriä ja oltiin ihan sekopäisiä! En viitsi kuvata lankoja, sillä ne täytyy nähdä ja TUNTEA.


Piti mun sit sovittaa tuota yllä olevaa kaulurimyssyä itsellenikin. Tiesin sen näyttävän hassulta, mut en tiennyt miten hassulta ennekuin Ida-Maria sai hervottoman nauruhepulin! Näytin kuulemma ihan toukalta… Toukan piti sit kasvattaa itselleen vielä tuntosarvetkin. Sorry – kuva on ihan vähän epätarkka, koska kohde kikatti hervottomasti vedet silmissä – puhumattakaan kuvaajasta!
Hervottoman hauskaa viikonloppua teillekin!

9 kommenttia:

  1. Aivan mahtava tuo kypärämyssy!! Sopii mm tällaiselle ympärivuoden pyöräilijälle kypärän alle...

    VastaaPoista
  2. Toukka on ahkeroinut . Kunnioitan tuota haarukkapitsin osaamistasi. Yritin itse viime talvena verestellä vanhaa taitoa mutta tuloksena oli vain kasa kiemutaista, sekaista ja rumaa pötköä. En tiennyt mitä sille olisin tehnyt niin että roskiin meni koko viritelmä. Sinun ponchostasi tuli ihana ! Kypärämyssy on tosi käytönnällisen ja lämpöisen näköinen. Ihana oranssi : )

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. neuloo mopsien kanssa21. syyskuuta 2013 klo 12.59

    Satuin olemaan the puodissa juuri oikeaan aikaan, kun iloinen rätintuoja miehineen poikkesi, oli kyllä mukava tavata ja toi rätti on niin pirtsakka, että sellaisen huolisin oitis itsellenikin. Uskoisin sillä kokevani suuren kluuttaamisen ilon.

    Nyt sormet syyhyää päästä tekemään kypärämyssyä. Se on ihan sairrraan hieno!!! Tein muuten teinivuosina itselleni tuollaisen, en muista olivatko "muotia" vai ei, mutta myssy ja päänmuotoni eivät olleet ihan balanssissa. Anorakin hupun alla se oli mainio, silloin piti hiihtää koulussa ainakin kerran talvessa.

    Hervottoman hauska kuva sinusta, pystyn kuvittelemaan Idan ja sun kuvaustilanteen!

    Viikonloppua! Ostettiin kantsuja torilta ja chef askartelee niistä iltapalaa. Ei paha.

    VastaaPoista
  5. Et ollut laiska, kun neuloit se kyppärämyssy fiksummalla tavalla!!, Näin luulisin se joustaa myös paljon parempi ja olisin tehnyt samoin. Minun pitää hommata tuo ohje itselleen, voisin tehdä lapsukaisille ♥

    toukkakuva on todella söötti ☺

    VastaaPoista
  6. Ihanan tiskirätin olet saanut. Minäpä myös olen nähnyt Lellun livenäkin! Ovat käyneetkin meillä:)
    Tuo kauluri on varmasti tosi hyvä lapselle,vaikka joku yritti sitä toukaksi muuntaa....:D Ja tuo puikkovirkattu pncho on siis tosi,tosi ihgu!

    VastaaPoista
  7. Nyt minä tarvitsen sinun apuasi.
    Lapsenlapsille pitäis neuloa sukkia talveksi, mutta kun ne villasukat kuulemma raapii ja kutittaa ihoa. Mitä ihmeen lankaa voisin käyttää, joka kestäisi edes jonkun aikaa, eikä olisi mahdottoman kallista. Novitan 7-veikka ja nalle on todettu aivan liian raapiviksi. Sinä varmaan ammatti-ihmisenä osaat minuakin neuvoa ♥

    VastaaPoista
  8. Sude: Ainakin voisit kokeilla teeteen pallasta. Se ei ole kamalan kallista, mutta kestävää ja pestävää. Tietty sit on noi kaikki alpakkalangat ja Stepit mut niis on sit hintaa enemmän.

    Juu ja mä voisin tarvita sun apua siinä et miten tänne kommenttilootaan saadaan se vastauspainike? :)

    VastaaPoista
  9. Hyvä kiitos, onneksi minulla onkin muutama kerä Pallasta. Olinkin miettinyt noita Alpakoita ja merinoita sun muita, kun ei täällä pääse hiplaamaan mitään lankoja :)

    Itsekkin vasta opin laittamaan sen vastauskohdan. Tässä siihen polku:

    Omat sivut- asetukset- tekstit ja kommentit- kommentin sijainti....UPOTETTU.
    Näin sen muistaakseni sain sinne =)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!