lauantai 2. huhtikuuta 2016

Susun Helmi



Moni varmaan ihmettelee, et kun kerran olen lankakauppias, ni miks mulla ei juur koskaan oo mitään ittetehtyä nuttua päällä. Nyt o. Mun Helmi tuli valmiiks aamulla. Vähän iso mut kiva. Tykkään.
Jaa et miks sit yleens ei oo ittetehtyä? No kun oon tällainen jättikokoinen niin nutun tekemiseen menee kamalasti aikaa ja lankaa. Ja jos vaikka se valmis ei sit olekaan kiva? Paksusta langasta tietty tulis nopeesti, mutta kun muutenkin on aina kuuma niin sellaisessa nutussahan paistuis! Ja kun kuumasta en muutenkaan tykkää ni olisin paistuneena vielä kamalan pahalla tuulellakin! Puuvillasta tietty tulis viileämpää mut yleensä isot puuvilanauleet on kamalan painavia. Bambukin on viileä kuumalla ja lämmin kylmällä, mut ne on löröjä ja venyviä. On tää vaikeeta!
Toiveena oli ihan perusnuttu ja malliakin nuuskin aina silloin ja tällöin. Nykylehdissä tuntuu olevan kaikenlaisia ihmehärpäkkeitä ja roikkoja. Ne on kivoja hetken, mutta niihin kyllästyy nopeasti. Tähän ei.

Oon jo kauan sitten yhden asiakkaan Helmi-neuleista innostuneena päättäny, että teeteen Helmistä nuttuni tikutan. Lanka riittävän ohutta, konepestävää eikä kutita. Väriäkin oon miettiny varmaan vuoden… Kannatti miettiä – alkuvuodesta Helmin (vai Helmen?) värivalikoimaan saatiin viimein se paljon huudeltu tumman sininen ja sen ympärille sit niitä kavereita aloin passailemaan.
Siis toi raitavärihän EI ole PEESSI! keksin juur et se on KITTI. Eiks nii? Vai onko mulla joku viidenkympin villitys alkanut? Ei toi tumman sininenkään oo koskaan ollu mulle mikään ykkösväri… Mitä mulle on tapahtumassa? Kriisi?

Mallia kattelin Kotiliesi 3/2016:ssa olleesta tunikasta. Se oli just mun näköinen, mutta tietty jostain paksulangasta tehty. Tein oikein mallitilkunkin ja laskeskelin silmukoita koko ajan työn edistyessä.  Muistiin et 27 silmukkaa/10 cm ja 35 krs. Ettei vaan toista kertaa tartte mallitilkkua tikutella.
Sanosinks mä jo et tykkään?
Täs on kaikki kohdallaan. Tai ainakin hihat.  Mun mielestä ne istuu kauniisti just oikealla kohdallaan. Ja pituus on aivan mainio! Yleens neuleissa on aina liian pitkät hihat ja olen koko ajan nyhtämässä niitä ylöspäin. Sillä seurauksella mm. mun noropaidan hihat on keskeltä parsittu jo monta kertaa! Ärsyttävää kun aina on hihat jossain sopassa ja ahdistavaa kun ranteet on peitossa. Ja kuuma. Siks mun mielestä rannekkeetkin on ihan turha keksintö. Paitsi jos olis pakkasta jotain kolkyt. Eikä täälläpäin Suomea sellaista ole muutamaan vuoteen ollut.
Ja ne tekniset tiedot:

Puikot resoreissa Addin 2,5 mm pitsipyöröt. MiehustassaKnitPron 3 mm vaihtopäät 80 cm kaapelilla. Hihoissa sit puikon toinen pää oli vahingossa 3,5 mm. Huomasin kömmähdyksen puolivälissä ekaa hihaa mökillä pääsiäisenä. Päätin etten pura. En olis purkanu vaikka olis vielä jostain varapuikkokin löytyny. Kukaan ei huomais jos en kertois... Onnistuin jotenkin katkomaan useammankin kolmosen pään tätä neuloessa. Ei mee takuuseen ku ihan itte olen ollu syyllinen kun sohvalle oon tekeleen jättäny lojumaan ja istunu puikkoja poikki oikein urakalla!

Lankaa kului käsittämättömän vähän eli 481 g! Punaista 1 kerä (jatkoin kaulukseen sinisellä muutaman kerroksen, kun en viitsiny enää aloittaa uutta punaista – kun meillähän on alituinen lankapula). KITIN ja sinisen suhteen ei oo tarkkaa tietoa miten monta kerää meni, kun käytin äidiltä jääneitä KITIN värisiä jämiä tähän.
Onkohan kellään muulla sellaista omituista tapaa, että  ensin tikuttelee ihan hurjasti ja kun tekele on melkein valmis niin venyttää valmistumista? Jotenkin pelottaa, et jos se ei sit kuitenkaan oo sopiva tai jotain niin loppujen lopuksi ei haluakaan neuleen valmistuvan! Hassua.
Nyt Helmi on viimein kursittu kasaan ja langat päättelin aamulla. Ihan sama mulle tykkääkö joku muu. Itte tykkään  :)

Silt varalt, et joku kuvittelee et maailmaa nähneet tulppaanit on unohdettu kotiin ni todistusaineistoa:
Reissussa ovat!

37 kommenttia:

  1. Tosi raikas neule ja passaa mainiosti. Punainen piristää sinistä ja kittiä!👍🏻

    VastaaPoista
  2. neuloo mopsien kanssa2. huhtikuuta 2016 klo 17.43

    Jumankloode toi on hieno! Ja väri sopii sulle just eikä melkein! Mulle käy juuri niin, kuin itsellesikin, oma työ odottaa viimeistelyä sen pelosta, että tuleekin sellainen, kuin ei pitänyt. Bucan kappaleet olleet valmiina kauan, odotti taitteessa olkkarin pöydällä, kunnes aloin pikkuhiljaa kiinnittää hihoja ja nyt on enää kaksi saumaa ompelua vailla, mutta kävi niin, että villanuttu valmistui, kun talvi päättyi. Kesäkylmiä silti voi tulla, että hyvinkin voi olla tarpeen. Tolle kitille antaisin värinimeksi off white.
    Onnea nyt uudelle tunikalle, well done!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Off Whte kuulostaa tosi hienolta väriltä! pal parempi ku "Rphkea peessi". Ajatteles et minä torstaina imuroin enkä kursinu nuttua kasaan! Pakkasia odotellessa :)

      Poista
  3. Onko sulla tohon ohje siihen TeeTee lankaan. Toi olis just mulle passeli malli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On vaan se kotilieden ohje. Tein niin, et jaoin jokaisen ohjeen silmukka- ja kerrosluvun ohjeen tiheyksillä ja kerroin mallitilkun tiheyksillä. Ihan hyvin näytti toimivan. Mut jos oot vähän viluisempaa sorttia, niin se alkuperäinen ohje ja vähän paksumpi lanka olis ookoo.

      Poista
  4. Onko sulla tohon ohje siihen TeeTee lankaan. Toi olis just mulle passeli malli.

    VastaaPoista
  5. Tosi hieno paita! Kivat raikkaat, merihenkiset värit. Helmi on kyllä niin ihanaa lankaa neuloa ja pitää.

    VastaaPoista
  6. Kyllä tuosta tykkäisin minäkin, mutta olen vissiin vielä pahempi kuumakalle kuin sinä enkä voi edes kuvitella tuollaista käyttäväni. Väritkin olis minun mieleen, sinisessä olen viihtynyt ainakin 20 vuotta. Niin on muuten nuo reissavat tulppaanitkin minun mieliväriä. :D Jokos minä sanoin, että tunikasi on kaunis? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. Saas nähdä kuinka tuon kanssa käy. Töissä oli tänään jo liian kuumaa :( Tulis pakkaset!

      Poista
  7. Kyllä tuosta tykkäisin minäkin, mutta olen vissiin vielä pahempi kuumakalle kuin sinä enkä voi edes kuvitella tuollaista käyttäväni. Väritkin olis minun mieleen, sinisessä olen viihtynyt ainakin 20 vuotta. Niin on muuten nuo reissavat tulppaanitkin minun mieliväriä. :D Jokos minä sanoin, että tunikasi on kaunis? :)

    VastaaPoista
  8. Onpa kiva tunika, väritkin niin raikkaat. Tykkään!!!

    VastaaPoista
  9. Tosi kaunis on tää sun tunikasi ja nopeesti valmistunut. hienoa.
    En oikeen usko, että tulppaanit on yli viikon vanhat, mut täytyyhän mun uskoa tyttären puheita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti äiskä! Myös tulpuista. Sain ne sulta viikko sitten tiistaina. Saattaa olla, ettei ne enää täältä palaa takaisin Majakkarantaan, mut nythän me voidaan jo ihailla keltaisia ja sinisiä luonnonkukkia :)

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Kiitti! Ei se niin hieno mut käytännöllinen

      Poista
  11. Kaunis paita! Ittellä vähän sama ongelma ettei ole sellaista ohutta peruspaitaa. Aina joku muu neulomus/virkkuu menee etusijalle... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla niitä neulomuksia ja varsinkin virkkuita pukkaa kadehdittavaa vauhtia. Mut joo - peruspaidalle on käyttöä.

      Poista
  12. Voi kuin kivan raikas paita! Ja toi kauluksen punainen+sininen <3 Luulin, että se oli ihan tarkoituksella niin. Tosi makee.

    Paitoja on ihan kamala neuloa. Mulla on sama peikko: Hirmuinen työ ja mitäs jos aiitä tuleekin kamala ja ruma ja epäsopiva ja väärän kokoinen tai... Vaan kuinka kivaa onkaan, kun saa omatikutteleman paidan päälle! Se on hienoa se.

    Musta on ihana, että sä keksit peiken olevan kitin väristä. Niinhän se onkin. Mulla on yks ystävä, joka on tähän asti inhonnut ruskeaa. Mut jos sen selittää okraksi, tiileksi tms, niin sit on hyvä. Vähän kuin mun siniset muuttuvat petrooleiksi, turkooseiksi tai meren värisiksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noi värit on aika kinkkisiä. Miten keksis nimen sellaiselle muotivärille, joka näyttää ihan pesussa punaisten joukkoon joutuneille valkoisille pikkupöksyille? Trendihirmut kutsuu sitä puuteriks...

      Poista
  13. Hieno paita! Nyt vaan alkaa olla sulle liian lämmintä sen pitämiseen! Ihana syksyneule odottaa sua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo kolme tarpeeks viileää päivää! Kun mä kerran saan jotain kelvollista puikoiltani ni en kyllä marinoi sitä kaapissa vuotta tai sillee ;)

      Poista
  14. On kiva neule! Ja kiitos tuosta KITTI-väristä. Ostin just sellaiset "mukavuushousut" tai "mummohousut", niillä on monta nimeä ja ne on just bee. . .eikun Kitin väriset. Niih.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, "off white" on ehkä liian valkoinen ainakin mun housujen väriksi. Niihin toi kitti on parempi, niinku asteen verran tummempi kuin off-white.

      Poista
    2. Samantekevää kunhan nimi ei oo peessi. Mut kummallista et toikin epäväri toimii, jos sillä on oikeat kaverit. Tosin se ihan kamala peessi on sellainen keltaiseen menevä.

      Poista
  15. Todellinen Helmi tämä neule :) Tykkään väreistä ja olisi mullekin juuri oikean paksuista, kun tarvitsisin villatakin. Ehkä saan tuosta ispiksen juuri siihen villatakkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu. Ja lankaahan löydät sieltä Pipasta, jos et vahingossa keksi kesäreissua meillepäin ;)

      Poista
  16. Susun Helmi,on aivan ihana ja varmasti mukava.Helmilanka on hyvää....eikä kutita...muakaan.
    p.s.Huivi valmistu,tein toisenkin...kyl se ohje on ihan ok....mä vaan aattelin liian vaikeesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu et huivi valmistui. Noo - helppohan se olikin, koska meikäläinen ei kovin vaikeaa osais keksiäkään. vaikea juttu on aina se, miten saada ohje sellaiseen muotoon et muutkin ymmärtää... Hyvä kun kysyit!

      Poista
  17. Vastaukset
    1. Kiitos. Tykkään ittekki ja kolmen päivän käytön jälkeen ei liian kuumakaan.

      Poista
  18. Kaunis neule ja kivan mallinen. Varmaankin sitä samaa kotilieden neuletta katselin itsekin.
    Mulla on paraikaa kaksi villatakkia kesken --siss melkein valmina. Toisesta puuttu hiha ja toisessa muutama sauma ompelematta. Tuttu tunne, mitä kuvasit. Eipä silti, ei ne aina niin onnistuneita ja sopivan kokoisia ole olleetkaan. Jotta kannattaa niitä ehkä hautoa, jos ne muuttuisi sopiviksi. Ovat yleensä vähän isoja ja kaapissahan ne vaatteet kutistuu muutenkin! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se tietty hyvä, jos kaapissa olis elukka, joka muotois neuleet oikean kokoisiks, mut mun kaappiin ei tarvittais yhtään kutistajaa enää. Mieluiten kutistuisin vähän itte ja kulkisin vielä roikkuvammassa naulomuksessa iloisena.
      Mut kyllä pitäis oppia et neuleet venahtaa aina vähän ja parempi olis tehdä vähän jämpimpiä, jotka käytössä sit hakee muotona käyttäjänsä mukaan :)

      Poista
  19. Puserosi on ihanan raikas! Onneksi ollaan erilaisia. Tuo erilaisuus tuli vaan mieleeni siitä, kun tuskailet hihojen pituutta. Minua ärsyttää, kun nykyään kaikissa puseroissa on liian lyhyet hihat, sellaiset 3/4-hihat. Ja vaikka olisivat muka täyspitkät, silti ne eivät peitä tällaisen apinanraajaisen ranteita...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!