sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Sukkasunnuntai ja mökkikauden avaus



Tänään on sukkasunnuntai. Ihan kirjaimellisesti. Ilman villasukkia ei kerta kaikkiaan tarkene. Aamulla herätessä mökissä oli 14 astetta (plussaa sentään) ja ulkona kova koillistuuli ja pakkasta 2,6. Ensi töikseni napsautin kahvinkeittimen päälle ja virittelin tulet hellaan. Yllättäen Karvinenkin nousi jo ennen kahdeksaa. Eikös se niin ole, että vanhemmat ihmiset ei tarvii niin paljon unta kuin nuoret? Karvis nimittäin vanhenee tänään x vuotta päälle viiskyt. Lahjaksi hän sai yllättäen villasukkia!
Joulusta lähtien hän on vihjaillut, ettei omista yhtään paria ehjiä ohuita villiksiä. Jossain vaiheessa tokaisin et kyllä mä synttäreihin mennessä sellaiset teen… Silti meinas vähän pukata kiirettä.  Kiirastorstaiaamuna töissä päättelin silmukat. 
Nyt on Karvisella onnelliset varpaat! Lankana nimittäin hoitava Aloe Veralla ja jojobaöljyllä lisätty Austermann Step. Lankaa kului 79 g. Koko n. 42 ja vartta vähän yli 20 cm. Koska tämä oli satunnainen matkakässy, niin puikkoina oli kivan kevyet KnitPro Zing –puikot. 15 cm pitkät (tai siis lyhyet) 2,5 milliset. Ihan vaan siltä varalta, et jos joku vaikka ajaa autolla mun kässypussin yli niin alumiinipuikot ei mee poikki…

Paksuista saapassukista ei ole ollut vihjailua, mutta minä meinasin saada hepulin muutama viikko sitten, kun Karvis puki puunkaatohommiin turvasaappaihin mun tekemät ”rakkauskissasukat”. Ei parhana! Ne sukat on tarkoitettu tepsutteluun kotona suihkun jälkeen iltaisin eikä mihinkään hikisaappaisiin! Siispä äkkiä lankaa puikoille… Hups - tuosta linkistä päätellen hyvin on rakkauussukkia säästelty - yli kolme vuotta. Huomaatteko Karvisen säihkysääret? Vaikka täällä on jättikylmää, niin pitkiä kalsareita ei saanut näkyä kuvissa :)
Saapassukiksi ja mökkikäyttöön. Sutjakkaasti syntyivät. Paksu lanka ja isot puikot. Aika hauskaa joskus tikuttaa tällaista perussukkaa ilman aivoja. 

Lankana Hot Socks Madeira. Lankaa kului 101 g. Puikkoina testailin taas kerran niitä uusinta uutta ja hotinta hottia olevia Prymin Ergonomics – sukkapuikkoja. Puikoissa on jännä pisaran mallinen kärki, joka ei halkaise lankaa, kuten moni teräväkärkisempi puikko. Kärjen jälkeen on pyöreä osuus, jonka koko on se 3,5 mm. Puikon ”varsiosa” on kolmion mallinen ja vähän ohuempi. Jos vaikka tekee tosi tiukkaa, niin silmukat liukuu puikon päästä toiseen sutjakkaasti. Materiaali on jotain synteettistä, eli nämä puikot voi viedä myös lentokoneeseen. Mökkikauden alettua huomasin taas yhden Ergopuikkojen hyvän ominaisuuden eli värin: Valkoisilla puikoilla tumman ja kirjavan langan neulominen keski-ikäsilmillä ja huonossa valossa on mukavata :)

Mökkikausi on siis viimeinkin alkanut! Keskiviikkona laskettiin pikkuvene ja käytiin saaressa. Talven jäljiltä kaikki näytti olevan kunnossa. Vietiin saareen työkaluja, juomavettä sun muuta ja laitettiin pikkuisen sähköpattereita päälle.

Kiirastorstaina neljän maissa tultiin mökille koko konkkaronkka (eli edellisten lisäksi Tassu). Tuli hellaan, kaivovettä pataan ja vesi lämpenemään. Sitten se jokavuotinen kevään ensihomma – p-pöntön tyhjennys. Sit voidaan relata (ja syödä jos on nälkä). Saunan lämmetessä laskettiin verkko . Lähetettiin Ahdille Ahvenanomus. Kuhastakaan ei oltais oltu pahoillamme.
3,5 asteiseen mereen heitettiin talviturkit. Illalla paistettiin Ihme&Kumman Pääsiäismakkaraa takassa. Uni maittoi, kunnes aamulla oli pakko nousta kamalaan pissahätään vaikka peiton alta ei olis voinu tulla pois – mökissä vähän päälle kymmenen astetta… Tuli hellaan, aamupalaksi pekonia ja kokkelia ennen verkonnostoa. Saaliina yks vaivainen affena! Joku lahnakin oli, mutta se putosi pois ennen rantautumista. Tassu sai ahvenen – me syötiin kanasoppaa. Lämpimikseen vähän haravoin ja yritin kulottaakin. Saunan jälkeen paistettiin taas makkaraa takassa.

Lankalauantaina herätys oli puoli seitsemältä. Ulkona miinus 4,6 ja sisällä tuttu 14. Ihmeteltiin hiukan – olihan mökkiä lämmitetty jo toista vuorokautta. Olisihan lämmön pitänyt pysyä vähän paremmin. Karvis huomasi sähköpatterin sanoneen sopimuksen irti. Rannan jääriitteestä matka lähti kohti vastarantaa – työpäivä edessä. Ihan kesäiseltä näyttää…
Iltapäivällä töiden jälkeen Tassu kiroili terassilla mökkielämän ”ihanuutta”:
Myyristä ei tietoakaan ja lunta tupruttaa pohjoistuulen mukana vaakasuoraan! Elä tässä nyt sitten oikeaa metsäkissan elämää…

Aika vinkeä keli oli. Lunta tosiaan tuprutti vaakaan! Ja taas välillä aurinko paistoi taivaan täydeltä:
Ja kohta taas sielunmaisema näytti syksyisen sumuiselta - tosin tällä kertaa lumipyry peitti vastarannan:
Haravoi täs ny sit:
Niin kamalan kylmä tuuli puhalsi, etten edes  minä halunnut mennä mereen saunasta kuin kerran!

Mulla on omatekoinen sääntö: Glögikausi alkaa kun kellot siirretään talviaikaan ja päättyy kun kesäaika alkaa. Säännöthän on tehty rikottaviksi. Koska on sukkasunnuntai ja julmetun kylmää niin…
Lämmintä Pääsiäisen jatkoa teillekin!

11 kommenttia:

  1. neuloo mopsien kanssa16. huhtikuuta 2017 klo 15.54

    Tuli vilu, kun luin. Hyfhyf ja jäiseen mereen! Mun mielestä glögikautta voi hyvin siirtää parilla viikolla, etenkin, kun sää sallii, eli on talvista. Nautinnollista mökkeilyä ja påskia !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehtiin muuten tosi hyvää ruokaa: stifadoa. Nyt janottaa niin et additkiovissyä on menny monta pullollista... Ruuan päälle kunnon päikkärit. Nautinoolista sinnekki!

      Poista
  2. Jo on ollut vaihtelevaa säätä, lumisadetta oli täälläkin - ei kiva.
    Pöh, vaan mies voi laittaa rakkaussukat turvasaappaisiin, tai ehkä se ajatteli että rakkaus lämmittää niissäkin;)
    Mämminmakuista makkaraa!? Oliks hyvää?
    Sukkasunnuntain sukkia kudon mutta taidan blogata tossut ku ovat valmiina.
    MUkavia mökkipäiviä, keli kuin keli niin kyllä mökkielämä kaiken kestää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mämmimakkara ei ollu kummoista. Ostin kun tuotto menee IhKulle. Mulla Peipponen puikoilla viimeinkin ja kalihän on pukeutumiskysymys - silkkivillakerrasto alla ja tuulenpitävää päällä ja punttipaavon mökkivillapaita.

      Poista
  3. Huh onneksi en ole noin tiukkoja sääntöjä Glögin juomisen suhteen itselleni asettanut. On sitä tullut maisteltua juhannuksena räntäsateessakin, tosin vaati kyllä hieman kirkaan pullon korkin narautusta...
    Mahtoikohan Tassua harmittaa kun hänen sukat olivat jääneet matkasta.
    Onneksi Karvinen nyt tuli sukitettua oikein kaksin parein, eiköhän noilla nyt sitten kesän yli selviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tuli oststtua joulun jälkeen alesta glögiä niin että riittää vielä juhannukseenkin. Tätä menoa sitä tarvitaan. Tassu nauttii mökkeilystä makoilemalla tassut oikosenaan tuolla makkarissa. Molemaat sukat on sisäänajettu ja kelvollisiksi todettu. Ne Tassun sukathan ei kelvanneet edes naapurin koiralle :)

      Poista
  4. Ensinnäkin Karviselle synttärionnittelut täältäkin! :) Sai muuten hyvät ja kauniit lahjukset, erityisesti noiden Step-sukkien väreistä pidän.
    Hyvältä vaikuttaa mökkikauden alkunne vaikka aika viileää onkin, mutta aina sen kestää mökillä. Ja glögiäkin saa juoda lämpimikseen milloin vaan. Rommikaakaokin kyllä lämmittää mukavasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaakaota olis mut rommi puuttuu :( Eikä liikaa ole maitoakaan. Niinku huomaat - minä en tehny samanlaisia sukkia. Nuuka kun oon - olis pitäny purkaa tosi paljon lankaa että olis samanlaiset tullu. Kohta se on mökkikausi teilläkin!

      Poista
  5. Villasukissa on hipsuteltu meilläkin koko pääsiäinen, lattia on niin julmetun kylmä. Onneksi tulen saamaan äitienpäivälahjaksi uudet Pikku-Liisan tekemät villasukat. Koulukäsityönä valmistuneet, mutta tuli kuulemma niin hyvät, ettei opettaja uskonut Liisan tehneen niitä itse. Höh. ihan tyhmä ope.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullapa olikin sukkamaanantai! Kun tultiin mökiltä niin eteisessä odotti mun rakkaat kissasukat, joihin äiti oli neulonut uudet terät <3

      Poista
  6. Paljon onnea Karviselle! Ainakin lahjat olivat hyvät, vaikka synttärikelissä olisi ollut toivomisen varaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!