perjantai 24. elokuuta 2018

Ruokalomanen ja tilausneule

Koulut alkoi Salossa vähän yli viikko sitten. Verkkovastaava Ida tuli töihin ja minä käytin heti tilaisuutta hyväkseni ja pidin pari vapaapäivää. Näitä vapaita oli odoteltu ja suunniteltu jo monta kuukautta! Kuten tavallista - tärkein ajanviete oli syöminen ja kaikki siihen liittyvä. Jo keskiviikkoiltana mentiin mökille, vähän ajan kuluttua saatiin myös seuraa. Saunottiin, grillattiin ja jo umi maistui. Aamupalalla kaikkea herkullista oman maan satoa (ei mun).
Koko kesä ollaan kärvistelty kuumuudessa ja kuivuudessa. Vaan viime aikoina ollaan jo saatu muutamat kunnon sateet. Koska ei ollut metsäpalovaroitusta niin siitähän tämä pyromaani ihan villiintyi... Ja sai houkuteltua muut mukaansa. Vihdoinkin päästiin polttamaan koko kesän aikana kertyneet oksat ja muut roskat!
Jaa et miten tämä liittyy ruokaan? No mitä suurimmassa määrin!
Valkosipulilla ja mustapippurilla maustettu karitsanpaisti käärittiin folioon, märkään sanomalehteen ja vielä kerran folioon. Nyytit kaivettiin hiillokseen ja laitettiin lisää palavaa nuotioon. Ja loitsut perään: Älä tule paha paisti - tule hyvä paisti!
Ruuanlaittoon osallitui koko porukka ja siinä meni ihan koko päivä. Välillä piti nautiskella ruuanlaittojuomaa:
Luomumansikkaviiniä ja sittistä lehmälaseista - perinteitä kunnioittaen.

Koko päivähän siinä meni. Saunassakin käyttin välillä ja viimein illan pimetessä oli valmista. Tässä Karvisen gourmeeannos:
Punainen on oma keksintö - viinimarjachutney!
Nuotiossa riitti tulta vielä yömyöhälläkin... Ja vielä seuraavana aamuna saatiin tuli syttymään kun viimeisiä risuja laitettiin nuotioon ja vähän kähjättiin.

Tuliaisikis saatiin kassikaupalla kaikkea ihanaa luomuvihannesta ja juuresta. Tassukin nautti tuliaisista omalla tavallaan. Paperikassit on ihan parhaita!
Perjantaina aamupalan jälkeen muut lähtivät veneellä saarenkiertoon. 
Minäpä jäin valmistelemaan seuraavaa ateriaa...

Joka oli muurikkaletut. Pääruokana suolaista täytettä ja jälkiruokana makeaa.
Iloiset letunpaistajat pääsivät toteuttamaan itseään ja muistelemaan menneitä. Tällä kertaa letunpaistokin uskallettiin tehdä avotulella... Mut mustikkapuskat ei enää tänä kesänä tokene kuivuudesta.

Pienten päikkärien ja saunomisen jälkeen... Arvatkaapa mitä tehtiin? No ruokaa tietenkin!
Juureswokissa oli kelta- ja valkojuurta, porkkanaa sekä puna- ja valkosipulia. Luomua kaikki. Ja pihvejä grillissä...

Vain pari päivää aikaa ja mahdottomasti herkkuja syötävänä! Oikeen kiire meinas tulla mut hyvin me selvitiin. Varsinkin kun välillä nukuttiin, jotta jaksettiin taas syödä... Minä tosin aaumvirkkuna nautiskelin rannassa aamukahvini muiden vielä nukkuessa lankaherkkujen parissa:
Olihan tällä vierailulla käsitöihinkin liittyvä merkitys. Vuosi sitten sain tehtäväkseni neuloa vanhan rakkaan ja vähän rikkinäisenkin villapaidan tilalle uuden samanlaisen...
Jokusen tunnin käytin keksiäkseni, miten tuo mallineule saadaan aikaan. Alkuperäinen pusero kun oli tehdastekoinen... Kiirehän ei ollut ollenkaan - tilaus tehtiin viime vuoden juhannuksena, mallikuvan olen napannut viime vuoden heinäkuussa ja toimitus tilattiin tämän vuoden elokuulle.

Toukokuussa tuli mieleen, et elokuu on aika lähellä... Valmistuminen vaan otti aikaa - mallineule oli melkoisen hidas ja helteet toivat ihan kivasti omaa maustettaan paidan valmistumiseen. Valmistuihan se! Tosin jos ei olis ollu sovittua päivää niin kesken olis varmaan vieläkin!
Lanka teetee Salla, puikot Knit Pro 3½ ja 4 mm kärjet kaapeleilla 80 ja 60 cm. Menekki melkein kilo. 33 asteen helteessä maksimoin kurjuutta ja tein kaulusta puodissa melkein kilo villaa sylissäni ja mietin et mahtaakohan ikinä korvata sitä alkuperäistä lempineuletta...
Tässä koekäytössä viime viikonloppuna saaressa. Toivottavasti tulee ajan myötä kelpo ja mieleinen!

Kaikki kiva loppuua aikanaan. Vieraat lähtivät lauantai-iltapäivällä. Me jatkettiin laiturihommia ja sunnuntaina klapihommia... Ja ruokaa riitti edelleenkin.

Tassu oli lomasesta täysin uuvukskissa. Sunnuntaina makoili portailla auringossa:
Vielä jäätin yöksi vaikka syksyn tuntua on jo ilmassa:
Maanataiaamuna aamukaffet. Ei millään malttais lähteä, mutta kun tien päälle taas pääsee niin kiva on mennä töihin.
Vielä yksi vapaa kesälauantai edessä. Kaikkea kivaa tiedossa!

2 kommenttia:

 1. Ai hitsi mitä herkkuja. Paisti . . .namskis.
  Kivoja tollaset syöminki- ja tekemisbileet.
  Hieno villapaita, pakkohan sen on olla mieluisa. Vanhan veroista ei saa tekemällä, se muotoutuu sit omanlaisekseen mielipaidaksi.

  VastaaPoista
 2. neuloo mopsien kanssa25. elokuuta 2018 klo 17.36

  Kiva, kun sulla on kivaa! Villapaita on hieno! Kadehtisinkohan hiukkasen sun luomutuliaisia! Toivotaan sen verran jäähtymistä, että pääsisi villaa yllään pitämään ja lankoja kokeilemaan!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!