sunnuntai 18. elokuuta 2013

Syksy saapuu sukkasillaan



Syyskauden avaus kaikissa teetee Shopeissa on ensi viikolla! Teemana sukat ja töppöset ja syksyn uudet sukkalangat. 

Sain jo ennen lomaani pari näytekerää uutta teetee sallaa. Lanka on  tuttua pallasta vähän paksumpi eli 50g:n kerässä on 100 metriä ja puikkosuositus on 3½-4. Ohjekin oli ja lomakässynä tikuttelin:
Langassa on 80% villaa ja 20% polyamamidia. 3½:n puikoilla neuloin:
Menekki oli 123g, puikot 2 kpl Knit Pro ja 3 kpl Addin bambuja. Täällä saaressa kun noi puikot tahtoo putoilla terassilautojen välistä teille tietämättömille niin on hyvä olla varapuikkoja… 
 Malli oli kiva ja vaati alkuun hiukan keskittymistä. Ekan mallikerran jälkeen sujui jo veneilyneuleenakin.
 Viime viikolla kokeilin neuloa sukkaa vähän toisella tavalla. Vaikka sukkalanka olisi miten vahvaa niin ennen pitkää sukat kuluu puhki. Useimmin kantapäästä. Siispä teinkin sukat, joihin kantapää tehtiin lopuksi. Aluksi tehtiin varsi, kantapään silmukat laitettiin silmukkaneulalle odottelemaan ja luotiin tilalle uudet + puikollisen verran lisäsilmukoita. 
 Neulomista jatkettiin normaalisti eli kiilakavennukset, teräosa  ja kärkeen sädekavennus. Lopuksi siirsin puikoille lepäämään jääneet silmukat ja poimin vielä uudet silmukat  jo luoduista + yhden lisäsilmukan kulmista.
 Sen jälkeen neuloin kantapään kuten sukan kärjen sädekavennuksin. Hiukan skeptinen olin, mutta hyvinhän tämä sukka tuntui istuvan jalkaan:
 Tein havainnollisuuden vuoksi kantapään toisella värillä…. Kun tuo kuluu puhki niin sit vaan puretaan kantapää pois ja tehdään uusi tilalle! 
 Nää on oikeat NUUKUUSSUKAT. Kuten huomaatte – mulla ei ole tapana täsmätä raitalankojen raitoja. Kun en halua purkaa lankaa välistä pois… Ja tällä kertaa raidat meni muutenkin päin ja vastoin… Ei mikään lankakauppiaan rahasampo tämä malli – kun uutta lankaa tarvitaan vasta parin vuoden kuluttua ja pelkästään kantapäähän!
 Lankaa kului 94g, puikot Knit Pro 15 cm Symphonie Wood 3 mm sukkikset. Kiva kokeilu mut ei mun juttu kuitenkaan. Lankana teeteen pallas, 50g=130m 80% villaa ja 20% polyamidia.
Pallaksesta on muuten tosi kaunis polvisukkamalli uusimassa Modassa. Malli on Pitsi&Palmikon Anun suunnittelma. Ja teeteen verkkosivuilla kivat palmikkopolvarit, jotka minäkin olen joskus tikutellut malliksi puotiini.
Stepin uudet Mood-lajiteman värit saapuivat puotiin perjantaina. Koska steppiä olen neulonut ennenkin ja mukana oli vielä (tehdastekoinen) mallisukka niin päätin kokeilla jotain uutta ja ihanaa.
Perjantaisessa lähetyksessä oli myös neljä väriä  Sandnesin Alpakka srtompegarnia.  50g=110m, 70% alpakkaa ja 30% polyamidia, puikot 3½, tiheys 22s ja pesu villaohjelmalla.

Ajattelin et neljä väriä riittää ja jos joku välttämättä haluaa punaista tai mustaa niin sen voi tilata nettikaupan kauttakin. Mut kuinkas kävikään?

Aamulla aikaisin nousin keittelemään kahvia. Aamuaurinko paistoi terassin kulmalle ja minä nautiskelin kaffetta kera puikkojen, alpakkakerän ja Kerttu-ohjeen. Parituntinen vierähti ja yhdeltä istumalta neuloin sukkaa yli kantapään. Lanka on taivaallisen ihanaa! Sitä ei malta laskea käsistään.
 Myönnettäköön että välillä kävin antamassa Tassulle ruokaa ja hakemassa villapaidan ja täyttämässä kaffekupin. Kun aurinko meni pilveen niin ei sit NIIN lämmitä ollutkaan. Ja kun Karvinen viimein kömpi ylös sängystä niin kerroin heti et jos hän haluaa tänään ruokaa niin saa hoidella homman ihan itse. Minä NEULON SUKKAA! Hän on kuulemma kuullut tuon lauseen joskus aikaisemminkin… 
Ja ensi viikon tilaukseen menee ne loputkin neljä väriä. Nää on pakko saada puotiin kaikki. Melkein liian ihanaa sukkalangaksi. Tästä pitää tehdä jotain muutakin. 

Maltoin kuitenkin käydä aamu-uinnilla ja metsässä katsuja kattelemassa. Löysin 10 kanttarellia. Viime päivien sateet ei vielä näy…

Tassu on päässyt takaisin saareen viikonlopuksi. Keksin juuri sopivan aasinsillan otsikkoon: Tassulla on ihan omasta takaa valkoiset kissankarvaiset tennissukat jalassa. Se piti aamusella mulle seuraa ja näin sadekelien jälkeen turkkia pitää huoltaa ahkerasti jokaisen metsäreissun välissä. Kuvassa tyypillinen tilanne: Kesken pyllypesun se kuulee metsästä jonkun äänen ja unohtuu takatassu pystyssä kuuntelemaan.  Ja loukkaantuu jos sille nauretaan…

Vielä yhdet perussukat. Kummitytöllä oli Juhannuksena synttärit ja toiveena oli paksuhkot villasukat, joissa on sinistä ja valkoista… Sukat oli melkein oikeana päivänä valmiina, mutta tytteli saa sukkansa varmaan vasta loppuviikolla. Väriäkin on vähän enemmän kuin tilattiin:
Lanka paksumpi, Aloe Vera-jojobaöljy  STEP6, puikot 3½ Knit Pron ja menekki  92g. Tätä paksumpaa Steppiä on ollut muutama väri puodin valikoimassa keväästä alkaen. Siltä varalta, et sukat ei ole mieleiset niin laitoin kyytiin jotain, josta tyttö varmasti tykkää eli Tannisen Canapeita...
Siinäpä sukka poikineen. Ens viikolla siis SHOPeissa sukkateema ja lankatarjouksia. Pallaksen uusia värejä ja sallaa vielä odotellaan, mutta pallaksen vanhat värit on tarjouksessa miinus 15% ja kunhan uudet tulee niin nekin.

Tervetuloa sukkasyksy!

11 kommenttia:

  1. Vautsi mitä sukkia! Tuota alpakka strömpegarnia olis kiva kokeilla joskus! Mulla ei oo muuten ikinä hajonnut sukat kantapäästä, vaan päkiän alta, pitäis varmaan tehdä päkiältä eri väriset kärjet. Koska nyt olis taas parsittavaa...

    VastaaPoista
  2. Voihan Susun sukkasyksy, on niin pal ja kauniita sukkia et voi ihanuus!
    Tassulle paljon terveisiä meiän karvakasoilta!
    P.S. Oon mäkin syksyä alotellu jo, huovutettavia tossuja pukkaa puikoilta...

    VastaaPoista
  3. Voi, miten ihania sukkia! :) Punaiset pitsisukat on kauniit, raitasukat tosi kivat - minulla on vielä tuo jälkikäteen neulottu kantapääk kokeilematta - ja viimeiset sukat todellista väri-ilottelua. :) Kaunista sukkaa sinulla on myös puikoilla. Niin, ja Stepissä näyttää olevan kivoja uusia värejä, pitääpä käydä joskus lankakaupoissa kurkkimassa. :)

    VastaaPoista
  4. Hienoja sukkia paljon! Tuota Sandnesin Alpaakka sukissa voisi kokeilla. Vitsit miten ihana aamupäivä Sinulla!
    Kiva kun joku muukin kutoo erilaisilla puikoilla, mulla bambuja/ruusupuuta/eebenpuutakin joskus sekaisin --koko on sentään sama. Automatkoilla pitää olla varapuikko/varatyö mukana-puolisko ei pysäytä autoa sitä varten, että etsisin puikkoa jostain auton uumenista. On sitä joskus osa matkaa kudottu sukkaa neljällä puikolla.

    VastaaPoista
  5. neuloo mopsien kanssa18. elokuuta 2013 klo 20.58

    Kyllä on!!! Sanattomaksi vetää!

    Koska alkaa Susun kantapääkurssi for dummies?

    Tää löysi viime talven villat ja on innoissaan! Maksakoon Carmen mitä vaan, sitä en hylkää!

    VastaaPoista
  6. Mä tahdon tehdä alpakkasukkalangasta aluslapaset. Ne on ne joita mulla on kaks paria tavallisesta alpakkalangasta ja jotka on aina toisten lapasten alla lämmikkeenä ja jotka pitää parsia vähintään kerran talveen kun ne hiutuu aina puhki jostain kohtaa vaikka mä oon ihan nätisti lapaset käsissä.

    VastaaPoista
  7. Tuo alpakka kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Kauniita ovat muutkin.

    VastaaPoista
  8. Kauniita sukkia ja kauniin sävyisiä lankoja esittelit, varsinkin noi stepin langat aah-mitä ihanuuksia:)
    Tassulle rapsutuksia komia kuva.

    VastaaPoista
  9. Upeita sukkia! Tuo kantapää on kiva ja toimii varsinkin vauvojen pyöreissä kantapäissä. Tein omille lapsille pari vuosikymmentä sitten tuolla konstilla :)

    VastaaPoista
  10. Olenkin joskus nähnyt tuollaiset jälkikäteen neulottavat kantapäät jossakin ohjeessa. Tosin siinä oli kantapään kohdalle neulottu kantalapun silmukoiden verran eri langalla joka sitten lopuksi purettiin pois ja poimittiin samalla silmukat kantapäätä varten, vastaavasti kuin esimerkiksi peukalon aukkokin joskus tehdään kun ei tehdä peukalokiilaa. Eipä taitaisi käydä tuo ohje Susulle, kun siinä joutuu purkamaan.
    Minullakin samoin kuin Lotalla hiutuu sukat pikemminkin päkijästä kuin kantapäästä, joten ihan ei ole vielä lankakauppiailla tämänkään ohjeen myötä konkurssi edessä.

    VastaaPoista
  11. Arvasin siis oikein sun hehkutuksesta että olet saanut puikoille tuota ihanaa alpakkasukkalankaa - hehkutukset ja huokailut olivat samanmoisia mitä tuli minulta ja muutamalta muultakin kun tutustuin lankaan....
    ja kivojapa sukkia olet tehnyt! ps. mulla muuten hajoaa AINA ensin päkiän kohta....

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!