sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Valeampiaispesiä ja kesän ensimmäisiä

Lupasin viime tekstissä taas palata koukkuilemaan. Puotiin tuli hauskoja valeampiaispesäpaketteja, joissa on tarvikkeet ja ohjeet mukana. Ampiaisetkin saa kaupan päälle ja koukun. Pitihään mun... Väitetään, että ampiaiset ovat niin reviiritietoisia, että kun huomaavat katossa valmiin pesän, niin muuttavat muualle rakentamaan omaansa. Saapa nähdä!
Ensimmäinen tietenkin puuvajan kattoon. Siellä on joka kesä pesiä useampikin.
Toinen pömpelin räystään alle. Tuolla räystään sisällä on monena kesänä ollut pesä, joita Karvis on vahvasti suojautuneena (eikä mua naurata yhtään) hävittänyt.
Paketti on aika kivan näköinen (ja hintainen) ja siellä on täytevanua myöten kaikki tarvittava kolmeen valepesään. Näitäkin löytyy myös huomenna avattavasta Pop Up -kesäkaupasta Mathildedahlin vanhasta Kankirautavarastosta. Siellä on myös paljon muuta kivaa. Tänään rakennettiin myymälää kuuden muun salonseutulaisen yrittäjän kanssa yhdessä. Ja vaikka puoti oli ihan keskeneräinen niin ihmisiä kävi mukavasti! Puoti on virallisesti avoinna 6.7. - 1.8. Oma vuoroni on 16. ja 17. päivä. Seudulla on paljon kivaa nähtävää ja Teijon kansallispuiston maisemissa voi kokea hienoja luontoelämyksiä.

Ihanaa, että helteet on takana. Toivottavasti koko kesäksi. Ja ihanaa, että ollaan saatu sadetta! Eilisen päivän aikana saaressa satoi 17 milliä! Luonto kiittää... Ja minä keräsin perjantai-iltana ekat mustikat!
Harvakseltaan on kypsiä, mutta niitä on tulossa ja paljon! Hölmähän niitä oli jo nyt noukkia - yksi sieltä ja toinen täältä, mutta kesän ekat on aina kesän ekat. Sitäpaitsi tuoreessa muistissa on viime kesän helteet, jotka kuivattivat mustikat pieniksi pippureiksi... Ja monta edellistä kesää, jolloin sorsat ja räkätit ovat tehneet selvää koko sadosta. Uusimpina mustikkarosvoina on mäyrät ja seplekyyhkyllekin näyttää maistuvan. Mun on siis pakko pitää puoliani, jos aioin saada edes jotain pakkaseen.

Mustikoista innostuneena kipasin metsään vielä yhteen "varmaan" paikkaan kurkkaamaan kantsutilannetta...
Voi sitä riemua! Lupaavalta näyttää...

Eilen satoi melkein koko päivän ja taas myrskyää ja sataa valillä tosi rankasti. Oikeastaan ihan mukavaa olla välillä sunnuntai-iltaa ihan kotosalla. Tosin sateen jälkeen on aina poutaa. Eilisillan sielunmaisema:

8 kommenttia:

 1. kutoo mopsien kanssa6. heinäkuuta 2020 klo 7.45

  Et mistään keksi valivalia? En minäkään. Moni parkuu ja kiroilee nyt kylmää ja sadetta, kesällä kuuluu olla hellettä ja hikistä, koska talvella pitää palella. Joo, mä olen sitä ikäluokkaa, että paljon koettu, helteet ja viileät, antaa tulla mitä vaan!
  Harmi, kun meillä ei ole amppareita, tykkäisin ripustella virkattuja pesiä , ne olisivat kuin kesäisiä kuusenkoristeita.
  Uskon sinun muistavan kenelle voit ylimääräistä saaren satoa toimittaa , mikäli maasto on mustanaan mustikoista ja keltaisenaan kantsuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan niitä pesiä ripustella ihan omaks iloks vaikkei amppareita oliskaan! Äiti on ykkönen jos ylituotantoa tulee. Tai vaikkei tuliskaan. Sen jälkeen vast muut.

   Poista
 2. Olen laittanut jo keväällä ja toistaiseksi on tehonnut. Oliskohan kolmas vuosi.Käyvät katsomassa paikkoja keväällä ja eivät tule. Kimalaisia ei haittaa pallot, mutta ne eivät onneksi pistä. Asiantuntijat sanovat, ettei olisi hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli viime kesänä huussissa vieretysten valeampparin pesä ja oikea. Mut ei kerrota kellekkää :)

   Poista
 3. Oi kantsut! Herkkuttelua tiedossa, siis siellä sulla. Kastele jos ei taivaalta tule. Noh, mä ostan Hagiksen torilta. Mustikoita kans, ja oot just oikeassa, että ekat on aina ekat ja ne makoisimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ruokana oli eka pieni kantsusoosi! Ja kyllä oli herkkua. Kastelua on joskus männävuosina kokeiltu, mut huonoin tuloksin. Kanstut vaan mustui ja lötskistyi. Taivasvettä sen olla pitää!

   Poista
 4. Oikein paljon sadetta sinne ja sitä myötä mehukkaita mustikoita ja metsä keltaisena kanttaarelleja.
  Hyväksyikö tarkastaja pesät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on tullut vettä ja mustikoitakin puskat väärällään. Tarkastaja? Tassua ei kiinnostanu vaikka mun mielestä toi olis ollu ihan kiva pallo.

   Poista

Kiitos kommentistasi!