lauantai 13. elokuuta 2016

Jännittävät jälkivärit

Nyt on väripadat ja -ämpärit pesty ja jemmattu kellariin ensi kesää odottelemaan. Vielä viime viikonloppuna piti kuitenkin vähän poristella noitaliemiä.

Olin jo kiikuttamassa Kulhoon keitettyjä sipulinkuoria kompostiin, kun mieleen tuli et josko niistä vielä lähtisi väriä. Moska tunniksi pataan porisemaan ja yön yli tekeytymään. Koska mulla ei ollut aikomusta enää värjäillä, niin eihän sitä lankaakaan ollut mökillä varattuna. Jostain kaapin kätköistä kuitenkin löytyi yksi valkoinen Veto ja joku satavuotias 100% villakerä. Samaan liemeen pudotin ja kuinkas kävikään?

Voi jos kasviväreistä aina saisi noin kirkkaan ku toi keltainen! Mitä tehdä sadasta metristä? Ehdotuksia? Hyvin Vetokin veti väriä mut hassua miten erilaiset tuli.

Kulhonkin väriliemet näyttivät vielä kotiin lähtiessä siltä, että niistäkin voisi vielä irrota... Ahneuksissani kauhoin ämpäriin puolet sipulilientä ja puolet leppälientä. Päätin kokeilla miten väri tarttuu lemppariini teetee Tundraan. Samaan pataan vyyhditin kolme kerää teetee Sallaa Laitoin vyyhdit kylmään liemeen, nostin lämmön neljään kymppiin, heitin alunat sekaan ja nostin lämmön lähelle kiehumista.

Tunnin kuluttua nostin kauniin väriset Sallat pois ja jatkoin poristelua vielä vähän aikaa. Eipä tartu väri aplakkaan... Kauhee pettymys (jota kyllä osasin odottaa) ja todiste siitä, et noin hyvää lankaa ei kannata tuhlata väripatoihin. Ehkä kuitenkin teen langoista jotain. Vaikka palmikkotundrat ittelleni (noin plääsyjä ei kehtaa kenellekään tehdä ees lahjaks).

Sit loppukevennyksenä onnettomat lupiinivärjäykseni. Kukista piti tulla turkoosia ja nuorista lehdistä limenvihreää... Lehdet keräsin keväällä ja ne olivat kuivumassa vanhassa puuvajassa pari kuukautta.

Joo - peessiä tuli. Kuivatuista lehdistä kellertävän peessiä ja kukinnoista vihertävää peessiä. Päätin et en värjää lupiinilla enää ikinä!

Viikolla löysin töistä yhden vyyhdin vuonna 2011 Kansalaisopiston kurssilla värjättyä kauniin limenvihreää villaa. Miten ihmeessä se onnistui silloin? Vyyhtiin teipatusta maalarinteipistä viimein löytyi selitys - liemeen oli lisätty kuparia!

Ehkäpä ensi kesänä kokeilen vielä kerran... Sääli lupiineja on hävittääkään, koska värjärin apulainen tykkää puskissa ottaa päikkäreitään.

13 kommenttia:

  1. Kauniita värejä. Minäkin olen tehnyt jälkivärjäyksiä ja hyviä värejä saa aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli eka kerta kun onnistuin saamaan edes vähän vahvoja värejä... Kymmenen vuoden kuluttua oon varmaan mestari ;)

      Poista
  2. Mielenkiintoisia värjäyksiä. Enpä olisi uskonut, että sipulinkuorista voi saada noin kirkkaan keltaista. Palmikkotundrat on kivat minkä värisinä tahansa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä kuivaa kuorta pitää olla yhtä paljon ku lankaa niin väri on tarpeeksi voimakas. Tuolla alla olevassa postauksessa näkyy alkuperäisen liemen langat. Ne on tosi vahvan värisiä.

      Poista
  3. Eikä . . peessiä! En sano mitään . . .
    Onks Tassussa ollu punkkeja, tai siis onks niitä sielläpäin ollenkaan?

    VastaaPoista
  4. Juu ei tartte sanoo mitään peessistä...
    Täällä päin on tavallisesti kamalasti punkkeja, mut jostain kumman syystä Tassussa on niitä ollu tänä vuonna tavanomaista vähemmän. Me käytetään Frontlinen pienille koirille tarkoitettua niskaan laitettavaa punkkimömmöä ja ollaan sen lisäksi laitettu pantaan saman valmistajan suihkejuttua. Mulla oli yks punkki pari viikkoa sitte, mut onneks Karvis huomas sen sa saatiin se pois. Ei tullu rinkulaa.

    VastaaPoista
  5. Komian värisiä nuo ensimmäiset.
    Anna lupiinien rehottaa, ethän sinä voi Tassulta viidakkoa hävittää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annetaan rehottaa. Täällä mökillä ku ei kasva muu ku mustikka. Lupiinitkin on istutettu yli kolkyt vuotta sitte eikä ne vieläkään oo pahemmin levinny (tosin viime vuosina oon jo kukinnot leikannu pois ja polttanu).

      Poista
  6. Hauskoja värejä (minä tykkään jopa peessistä). Jos lupiineista on ensi kesänä pulaa, tule täältä vain hakemaan.

    VastaaPoista
  7. Minäkin olen viimesen kymmenen vuotta kerännyt punasipulin kuoria. Ei niitä hirveästi jemmaannu kun sipulia käytetään niin harvoin. Niillä ei suurta määrää lankaa saisi värjättyä. Enkä ole koskaan sipulinkuorilla värjännytkään.

    VastaaPoista
  8. Kivoja värejä. Jotkus tykkää beessistä ja haaleista väreistä. olen välillä tehnyt sellaisia sukkia, kun on joku halunnut.

    VastaaPoista
  9. Hyviä värejähän nuo kaikki ovat ja jos ei hailakoisa tykkää niin ainahan voi neuloa kirjoneuletta :) Tassulle terkkuja ja hurrrjasti silityksiä.

    VastaaPoista
  10. Mahtaako tossa lupiinivärjäyksessä vaikuttaa se kuivaaminen jotenkin? Mä sain pari vuotta sitten (kun viimeeks oon värjäillyt) kaunista vihreää lupiinilla. Sitä ois tuolla rutikuivana varastossa, enpä tiedä viitsinkö kokeilla...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!