perjantai 31. maaliskuuta 2017

Sytomyssyjä Tyks Salon sairaalaan

Salolaiset ovat olleet tosi innokkaita sytomyssyjen tekijöitä jo vuosia. Myssyjä on tehty monissa tapahtumissa kuten Salon Pääkirjaston Novellikoukussa (tän kevään viimeinen 20.4.) tai kahvila Ihme ja Kumman kässäilloissa (joka kuukauden viimeinen keskiviikko). Puhumattakaan kaikista ihan itsekseen kotona myssyttelijöistä. Tähän mennessä Anjalinille tuodut myssyt on toimitettu Turkuun Tyksin Syöpäpolille.

Viime kesästä alkaen syöpähoitoja on annettu myös Tyksin Salon sairaalassa syöpätautien poliklinikalla. Poliklinikan yhteydessä toimii Lääkehoitopoliklinikka, jossa tiputetaan lääkkeet. Lääkehoito ja syöpäpoliklinikka toimivat tiiviissä yhteistyössä. Olen pitkään miettinyt, että olisi mukavaa jos salolaisten tekemät myssyt menisivät oman kaupungin sairaalaan. Keskiviikkona sain tilaisuuden viedä Ystävänpäiväkeräyksen jälkeen puotiin tuodut 80 myssyä ja 10 sukkaparia sinne.

Vastaanotto oli iloinen ja lämmin. Myssyjä ihailtiin, malleja ja värejä... Suunniteltiin myssyjen esillelaittoa... Myssyt vastaanotti sairaanhoitajat Elina Suonio-Peltosalo (oikealla), Johanna Metsänperä (vasemmalla) ja Laura Manner (puuttuu kuvasta). He totesivat, että nämä myssyt tuovat iloa ja valoa sairaille ja heille hoitajillekin. Minä tunsin ihan hiukan huonoa omatuntoa saadessani kiitokset ja halaukset, vaikka tällä kertaa mukana ei ollut yhtäkään itse tekemääni myssyä... Siispä välitän kiitoshalaukset nyt tätä kautta kaikille!

Tyksin syöpäosastolle Turkuun on muutaman viikon aikana tulvinut satoja myssyjä ympäri maata. Tänään saimme kuulla tuloksista Ylen paikalllisradiosta ja uutinen on levinnyt ainakn facessa monien jakojen myötä. Tosi mahtava uutinen!

Moni kaukanakin asuva on ottanut langan, tarttunut puikkoihin tai koukkuun tai hankkinut pehmeää kangasta ja ommellut trikoomyssyn. Uutinen kertoo, että myssyjä on ainakn pariksi vuodeksi syöpäosastolla.

Jos edelleen myssyttely innostaa, niin muistathan, että syöpään sairastuneita on ympäri maatamme ja hoitoja annetaan monissa sairaaloissa eri osastoilla. Otathan yhteyttä omaan lähisairaalaasi ja kysy onko siellä tarvetta myssyille. Monilla paikkakunnilla on pysyvä sytomyssykeräys meneillään. Niistä löydät tietoa "Myssymimmi" Matleenan Lankapirtistä. Matleena myös on lupautunut neuvomaan, jos haluat järjestää keräyksen omalle aluellesi.

Visiittini Salon sairaalaan oli muutenkin valaiseva. Myssyt hiuksensa rankkojen hoitojen seurauksena menettäneille tuovat lämpöä, iloa ja ehkäpä hiukan voimaa ja lohtua. Sukat lämmittävät kylmiä varpaita (siitä lisätietoa Piikun blogissa vuoden 2010 Sukkiskampanjassa).

Toiveena on myös hihat. Tässä en nyt ole mikään asiantuntija, mutta yritän parhaani mukaan kertoa mistä on kysymys:

Joitain syöpähoitoja annetaan tipalla käsivarteen. Seurauksena käsi tuntuu tosi kylmältä ja kipeältä. Oloa lievittäisi lämmin "hiha" - ranteesta kainaloon. Se voisi olla vaikkapa resoria, n. 40 - 50 cm pitkä ja jotain lämmintä, eikä kutittavaa lankaa. Hihan pitäis pysyä paikoillaan, mutta ei puristaa tai kiristää. Tämä kiva idea "toisen sukan syndroomasta" kärsivälle neulojalle - ei tarvita kahta samanlaista:) Toinen toive oli kaulaa lämmittävät kaulurit tai huivit.

Salossa Anjalinille toimitetut sytomyssyt, sukat, "kaulattimet ja "hihattimet" toimitetaan ensisijaisesti Salon sairaalaan. Jos siellä on tarpeeksi myssyjä, niin ne ja Turussa Käsityö-Elisaan tuodut toimitetaan jatkossakin Turkuun Syöpäpolille.

Kiitos kun olet mukana!

4 kommenttia:

 1. Nää sytokeräykset on ihan huippuhienoja juttuja. Upeata, että niin moni haluaa näitä tehdä ja osaltaa helpottaa sairaan oloa.
  Mä tein silloin 2010 ku nää alkoi, ja ehkä muutaman myssyn sen jälkeen, mutta osallistun antamalla lankoja. Nytkin on monta kerää BabyUllia menossa myssyilijöille.

  VastaaPoista
 2. neuloo mopsien kanssa2. huhtikuuta 2017 klo 9.03

  Koska myssyjä on hetkeksi ainakin riittävästi enkä sukkia tee, niin hoksasin, että minulla on kirkkaahkon sinistä vauvalankaa, villaa siis, ylimääräisenä ja sehän sopisi värinsäkin puolesta maamme 100-vuotisteemaan hihattimiksi.
  Mukana olen aina, tavalla tai toisella, :)

  VastaaPoista
 3. Ei sun tartte ollenkaan huonoa omaa tuntoa potea noita kiitoshaleja vastaan ottaessasi, vaikkei omaa myssyä mukana ollutkaan. Jos et sinä Piikun kanssa masinoisi keräystä, niin eipä niitä sytomyssyjöä kovin kauan taitaisi kukaan tehdä ja toimittaa sairaaloihin. Oletko muuten koskaan kysynyt, kuinka monta sytostaattipotilasta TYKS:ssä hoidetaan kuukaudessa tai vuodessa? Olisi mukava tietää. OYS:ssa muistaakseni aloitetaan syöpäpolilla joka kuukausi 40-50 uutta sytostaattihoitoa, siis vuodessa n. 500. Jos jokainen haluaa myssyn, niin ... No, osaathan sinä itsekin laskea ja päätellä. ;)

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että jaksatte tehdä ja kerätä näitä. Itselläni oli kolme vuotta sitten sytostaattihoidot meneillään ja oli tosi päätä ja sydäntä lämmittävää saada parikin myssyä Satakunnan keskussairaalan syöpäosastolta. Koska päätä paleli koko ajan sisälläkin, enkä peruukkiin oikein tottunut koko aikana, kuljin puolisen vuotta trikoopipo päässä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!