sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Hilla palmikkojakku ja saumoja

Taidan olla vähän kieroon kasvanut, koska tykkään ommella neulesaumoja. Välillä tuntuu siltä, että olen maailman ainut ihminen, joka ei halua neuloa saumattomia nuttuja pääntieltä alkaen loputtoman puuduttavana pyörönä. Viime viikolla herkuttelin pienen pojan palmikkojakun saumoilla. tällainen tuli:
Lankana teetee Hilla, ohuehko 100% puuvillalanka, jonka voi pestä kuudess kympissä. Puikkoina Addin 60 cm 2,5 mm pyöröt aina oikein reunoissa ja 3 mm miehustassa. Ohje 14 teetee neulelehdestä 1/2015.
Lankaa kului 176 g. Napit tietenkin naapurikaupasta. Eikös olekin kivat?

Siis ne saumat... Kolmekymmentä vuotta sitten Salon Kotiteollisuuskoulun ompelupuolen artesaaniluokalla olin varmasti luokan surkein oppilas. Jotain sentään on jäänyt reppuun niiltäkin ajoilta ja tää hullu rakkaus neulesaumoihin on yksi parhaista! Tällä viikolla sain tilaisuuden myös kiittää silloista opettajaani hyvästä opetuksesta. Tähän mennessä on jäänyt kiittämättä, vaikka tässä muutaman kerran vuosien varrella ollaan tavattu. Ehkäpä vieläkin vähän jännitän tiukkaa opea, joka muistaa minut kouluajoilta siitä, että olin alituiseen kaalisoppakurilla...

Ensin silmukoin olkasaumat. Levitän kappaleet pöydälle oikeat puolet vierekkäin ja silmukoin olkasauman:
Hihan istutus sujuu parhaiten, kun kiinnitän hihan kädentielle muutamalla lukollisella tai avonaisella silmukkamerkillä:
Ompelen hihan kiinni (taas oikealta puolelta) vuoropistoin  kahdessa osassa olkasaumasta kohti kainaloa. Hyvä nyrkkisääntö, on, että ommellessa neljä kerrosta vastaa (yleensä) kolmea silmukkaa. Sama muistisääntö muuten toimii silloinkin, kun pitää poimia silmukat nappilistaa varten. Neljän kerroksen matkalta kolme silmukkaa ja nappilista ei kiristä eikä lörpötä.
Ja voi että kun on palkitsevaa nähdä valmis sauma! Hiha situu kädentielle ku nenä päähän.

Neuleen reunasilmukat neulon joka kerroksella oikein. Reunasilmukka jää saumanvaraksi ja sivusaumoja ommellessa (taas oikealta puolelta ja vuoropistoin) kokonaista silmukkariviä seuraten saa aikaan kauniin sauman. Nautin aina siitä, jos valmiista neuleesta ei edes erota missä se sauma oikein on! Tuossa keskellähän se…
Tehtiin näistä sauma-asioista viime viikolla pari pientä videotakin ja kunhan keksitään miten niitä editoidaan, niin julkaistaan ne jossain tuubissa. Jos osaan, niin lisään sen myös tänne blogiin.

Vappulauluna meillä ja varmaan kaikilla muillakin on ”Räntä lentää”. Mökille päästiin eilen turvallisesti vaikka aika hyvä myräkkä oli jo iltapäivällä. Mikäs täällä on ollessa – hellassa tuli ja kolmeen neuleeseen lankoja mukana. Merivesi oli kylmää, mutta ainakin kaks astetta lämpimämpää kuin ilma.

Tassun lääkityskin tuntuu purevan. Se on ihan eri kissa kuin pari viikkoa sitten Pääsiäisenä. Silloin se nukkui suurimman osan ajasta sisällä eikä liikkunut juuri ollenkaan. Tänä aamuna se käynyt ulkoilemassa jo kolme kertaa vaikka tuulee ja räntää räiskii taivaan täydeltä. Tällä hetkellä on tosin päivän ensimmäiset päikkärit meneillään.

Hauskaa Vappua kaikille! Pysykäähän lämpimänä!

P.S. Just nyt täällä näkyy sinistä taivasta ja aurinkokin pilkahtelee!

8 kommenttia:

 1. Mukavaa vappua :)
  Minä vältän kaikkea käsinompelua viimeiseen saakka, myös neuleiden kappaleiden yhdistämistä neulan kanssa. Mieluummin yhdistän vaikka virkkaamalla :) Äitini taasen kuuluu tuohon sinun porukkaan - hänen mielestä neulottujen kappaleiden ompeleminen yhteen on ihanaa ja hän ei ymmärrä, miksi pitäisi tehdä saumattomia neuleita. Minä voin kyllä parsia, mutta muutoin en neuleisiin koske neulan kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin me ollaan erilaisia :) Mun käteen ei koukku sovi ollenkaan puhumattakaan sukkien parsimisesta. Mieluiten teen koko sukat tai ainakin terät uusiks...

   Poista
 2. neuloo mopsien kanssa30. huhtikuuta 2017 klo 11.52

  En kauheasti nauti mistään ompelusta, mutta kun saumat kerta täytyy ommella, niin ne sitten ompelen. Vaikka muuten en ole turhan tarkka (huulipunassa ehkä), haluan siistit saumat ja raidat tai kuviot kohdilleen ja niin, ettei sauma erotu. Ollaan siinä, Susu, samanlaisia. Ja aina oikealta puolelta!
  Nätin nutun teit ja ihanan pehmeästä langasta.
  Talviset on maisemat meilläkin, hiukan valoistuu jo, että kyllä tää tästä. Tassulle silusilut ja teille rentoa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huulipunasta tosiaan... LOL! On taas se sun pari vuotta sitten ostama huulipuna ollut kadoksissa pari viikkoa. Yhtään en oo kaivannut ;)

   Poista
 3. Jep, saumojen ompelu ei ole vaikeaa ja kauniin sauman saa kun huolellisesti tekee. Ja se reunasilmukka on jo neuloessa tehtävä oikein eli just noin kuin kirjoitit. Usein multa kysytään miten teet reunasilmukan. Siihen on vastaus: riippuu mitä reunalle valmiina tehdään tai ei tehdä.
  Ai kun hienoa, että Tassu on paranemaan päin, tai siis että lääke auttaa. Ei kai ne kulumat mihinkään lähde. Ehkä ekan myyränkin saa pyydystettyä.
  Iloista wappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä reunasilmukasta. Jos jää näkyville niin teen niinkuin tuo yllä oleva mopsineuloja on opettanut.
   Vielä ei myyriä (eikä onneks punkkejakaan) mutta tyyppi on selvastikin piristymään päin!

   Poista
 4. Minä ja ompelu millään välineellä emme ole yhteensopivia. Mutta jos on pakko ommella saumat, sitten ne ommellaan. Silmukoinnin olen saanut tasan kerran onnistumaan, joten sekään ei ollut minun juttuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjoitus tekee mestarin silmukoinnissakin ;) Ompelukone ja minä ei sovita yhteen vaikka jossain vaiheessa nuorempana ompelin paljonkin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!