tiistai 22. elokuuta 2017

Lankkuvärjäystä Kool Aidilla

Kun ensimmäistä kertaa vuosi sitten kuulin lankkuvärjäyksestä, niin pidin hommaa ihan järjettömänä. Kuten aika monessa muusakin (käsityö)puuhassa innostus tarttuu ja tekee mieli kokeilla. Sittenkin.
Periaatteena on neuloa (koneella) "lankku", johon käytetään parin verran jotain sukkalankaa. Sen jälkeen lätty värjätään Kool Aideilla (tai joillain elintarvike- tai happoväreillä). Väri kiinnitetään paistamalla neuletta mikroaaltouunissa pari-kolme kertaa kaksi minuuttia välillä käännellen. Sitten lankku huuhdellaan, kuivatetaan, puretaan, vyyhditetään, kastellaan vyyhti, keritään ja neulotaan langasta sukat. Tokihan sukat voi neuloa suoraan purkulangasta, mutta kiharaisen langan neulominen on kenkkua. Lopputulos on yllätys. Eikös kuulostakin pöljältä?

Elokuun alussa Neulomakerho kokoontui Piikun luona ja teemana oli lankut. Piiku oli tarjoutunut neulomaan lankut etukäteen. Minähän en millään malttanut odotella, vaan piti välttämättä päästä kokeilemaan omin päin jo aikaisemmin!
Liotus vedessä, jossa loraus etikkaa. Etikkaa ei käsittääkseni Kool Aidilla värjätessä tarvita, mut ei siitä haittaakaan ole.
Tein kolme "tiukkaa" liuosta, joita ruiskulla tiputtelin laattaan.
Valmis värjäys mikroon, huuhtelu ja kuivaus. Muutaman päivän kuluttua totesin et mun lankkuni näyttää ihan vesirokolta... Siispä laitoin jäljellä olevat värit sekaisin kattilaan, tuuppasin lankun perään ja KEITIN koko systeemin!
Lopputulos oli tosi kiva. Kirkkaista karkkiväreistä tuli kauniit ruskan sävyt.
Ylpeänä esittelin tuotostani Karviselle, jonka kannustava kommentti oli et lanka näyttää ihan koiran oksennukselta... Neulomakerholaiset olivat kyllä sitä mieltä, että Karvinen ei koskaan ole nähnyt koiran oksua (eikä olekaan). Ja tällaiset sukat tuli:
Lanka alunperin valkoinen teetee Pallas, menekki 82 g, Puikot 3 mm 15 cm Knit Picksin Caspian Wood.

Neulomakerhossa värjättiin Piikun opastuksella porukalla. Tehtiin väriliuokset ja töpöteltiin niitä superlonitöpöttimillä lankkuihin:
 Porukalla tekeminen oli vielä hauskempaa kuin yksin omassa keittiössä tuuhastelu. Varsinkin kun seura oli mitä parhainta ja maisemat upeat! Jokainen sai toteuttaa itseään ja läträtä väreillä mielin määrin!
Valmiit lankut kuvattiin upeaa järvimaisemaa vasten:
Keskimmäinen on minun. Aika rajulta näytti...

Viikko sitten oli Neulomakerhon kesän laiturineulojaisten päättäjäiset meidän rannassa mökillä. Lankkusukkia oli muidenkin puikoilla...
Tässä nämä kakkoset. Onhan ne ihan kivat, mutta jotenkin vähän plääsyn väriset. Odotin vähän kirkkaampia raitoja. Lanka jälleen Pallasta, tällä kertaa luonnonvalkoista.

Edelleen olen sitä mieltä, että lankkusukkien tekeminen on ihan järjetöntä puuhaa, mut olipahan tosi hauskaa! Kiitos Piiku lankuista ja tästä(kin) tartuntataudista :)

8 kommenttia:

 1. Voi että onkin hauska tekniikka. olen kokeillut noita Cool Aideja, mutta tällä tekniikalla väreistä tulee pehmeämmän näköisiä. Tätä kyllä on aiban pakko kokeilla.


  VastaaPoista
 2. Huomaathan, että aloitin musiikkihaasteen uudestaan
  https://enkulinkasityot.blogspot.fi/2017/08/musiikkihaaste.html

  VastaaPoista
 3. neuloo mopsien kanssa22. elokuuta 2017 klo 16.30

  Kylläpä te viitsitte ! Hienoja tuloksia ja millä vaivalla ! En halua olla ilonpilaaja enkä ala ihmetellä, että minkä takia moinen vaivannäkö ja vääntö. Pääasiahan on kokeilla kaikkea ja viettää hauskoja hetkiä yhdessä ja oppia uusia temppuja.
  Tiedän minkälaista on koiran oksennus ja sukkasi ovat kauniimmat kuin mopsien oket.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinko sanoin - järjetöntä puuhaa mut hauskaa. Ja tost okest käydään keskustelua varmaan vielä ;) En ny muista mikä noitten jälkimmäisten sukkien värianalyysi oli mut ei sekään mikään kovin positiivinen ollu...

   Poista
 4. No jo on työn takana saada kirjavaa lankaa =) Taidan tyytyä edelleenkin kaupan valmiiksi värjättyihin kirjolankoihin.

  VastaaPoista
 5. Kivaa näyttää olleen ja seurassa on hauska tehdä kaikkea pöljää. Tää on just semmosta mitä mä en tajuu ollenkaan mutta ei kaikkea tarviikaa tajuta:) Maailma on täynnään mitä kauniimman värisiä lankoja niin. . . Ja lankaa on kerillä ja vyyhdeissä, eikä niistäkään aina tiedä mitä valmiista tulee niin onhan tämä lankkulanka arvoitus arvoitusten joukossa.
  Noh, kohta tulee taas jotain uutta ja kivaa kokeiltavaa.

  VastaaPoista
 6. Ihanuus on tekemisessä. Lopputulos usein on - no: mitä on - mutta tekeminen on hauskaa. Lisäksi lankuissa on kivaa se, että yrittää jotakin maalatessaan, kiinnityksessä käy miten käy, vyyhdillä luulee saavansa jotakin ja hups! Mitä tulikaan!! Meidän Caran oksut on kyllä aikalailla sellaiset muodikkaan keltavihreät... ei tuonne päinkään.

  VastaaPoista
 7. Minusta ihaninta on ainutlaatuisuus 👌ei tule toista samanlaista vastaan. Ja hinta on toinen asia: käsinvärjätyt "ostolangat" on huikeissa hinnoissa...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!