tiistai 30. marraskuuta 2021

Tonttuilua eli hämärähommia

Taas on se aika vuodesta ku tontut lähtee liikkeelle. Ja meikäläinen innostuu uudesta langasta ja huovuttamisesta. Vaikka joka vuosi päätän, et huovuttaminen ei oo mun juttu. Kuvassa oleva on päätonttu eli prototyyppi Wash&Filz-it Fine -langasta. Aika kiva tuli kun vähän modailin jotain vanhaa ohjetta. Siitäpä innostuin ja kun pyydettiin vielä tekemään, niin hän sai velipojan:

Parrassa on kaksinkertaisena Filziä ja Braziliaa. Addin CraSy trio 30 cm 6 mm bambuisilla oli kiva tikutella. Ekan tontun huovutin 40 asteessa kahteen kertaan. Toisen tontun kanssa pistin elämän risaiseksi ja tuuppasin sen saman tien kuuteen kymppiin. Hyvä tuli. Samassa kyydissä pyöri lapaset:
Lapaset neuloin Prym Ergonomics 5 mm sukkapuikoilla. Varsinkin näin paksut puikot on ergoina kivat, koska ne on mukavan kevyet. Lanka oli samainen Fash&Filz it Fine liukuvärjättynä ja menekki juuri ja juuri vajaa 100g.

Lisää tonttuja piti tekemäni. Samalla ajattelin kokeilla isompia lapasiakin. Meillä kun on ohje vaan lasten lapasiin. Lisäsin alkuun 4 silmukkaa ja tein lisää muutaman kerroksen sinne sun tänne. Mietin et saman tien kuuteenkymppiin tonttu ja tumput samalla kerralla. Säästyy vettä ja sähköä. Ja mitenkäs kävikään?
Huovutus on yhtä hämärähommaa! Samat langat, samat puikot, sama kuuden kympin pesuohjelma ja tuloksena oli minikokoiset peltilapaset, joiden peukkuja riuhdoin auki varmaan puoli tuntia! Pullopiiloon ei viinipulloa voi kätkeä... Laatupäällikkökin oli ihan kuono kulmikkaana et "Kui täsä ny näi kävi"?

Ensin sirottelin päälleni tuhkaa ja kiroilin kunnes... Positiivisuus voitti! Olen aina ollut iloinen siitä, että tuli sukasta tai huopatossusta minkä kokoinen tahansa, niin aina löytyy siihen sopiva tassu. Ja löytyihän tuollekin epäonniselle pullopiilolle sopivan kokoinen puteli! Kaveri on kyllä tainnut naukkailla vähän liikaa tuota tulilientä. Kankkunen taitaa olla vai olikohan sittenkin lapasista tarttunut väriä valkoiseen nenään?
Eipä mennyt pilalle tämäkään huovutus. Ainut harmistus oli, et tämän piilon piti olla vinkkupullon kokoinen tilaustyö, joten eipä auttanut muu, kuin ottaa puikoille seuraava yritelmä...
Näissä merkeissä meni meikäläisen pikkujoulu. CraSyt, filzit ja kynttilät... Langan menekistä sen verran, että kolme tonttua tarvii kolme kerää kroppaväriä, kolme kerää hattuväriä ja yhdet kerät valkoista (filz&hapsu) partaan, nenuun ja naamaan. Ja neuvoksi: huovuta ainakin aluksi vaan neljässä kympissä.

Meidät määrättiin (tai siis suositeltiin ja me totellaan) taas etätöihin ja pitämään maskia koko ajan. Siispä ollaan taas vuorotellen etänä ja puodissa. Tänään oli mun etäpäivä. Tikuttelin kuonoja, häntiä ja tassuja, tein lanka- sun muita tilauksia ja käväisin päivällä viemässä Tyksin syöpäpolille puotiin tuodut villasukat ja sytomyssyt. Muun aikaa nautin siitä, että sain olla kotona valoisaan aikaan (vaikka kaikki pöly näkyykin). Kattelin touhutessani ikkunasta kun meri kiehui:


Hieno luonnon näytelmä marraskuun viimeisenä päivänä!

3 kommenttia:

 1. kutoo mopsien kanssa30. marraskuuta 2021 klo 21.33

  Kiitos, kun kuskasit sukat, myssyt ja hihat sairaalaan!
  Mietin just, että huomenna aloitan tonttuilun, onneksi meillä on vanhat tallessa, hermo menisi, jos pitäisi alkaa tonttukutomon ainoaksi kuliksi.
  Vuosia sitten innostuin huovutetuista tossuista. Väkersin niitä ja mieskin tahtoi parin. Tein ne ja pesukone pyöri eri asteissa ja lopulta huopuivat sopiviksi. Niistä tuli liian lämpimät ja unohtuivat jonnekin. Keväällä siivosin ja siirtelin huonekalua ja ihmettelin jotain harmaata kasaa nurkassa. sieltä löytyi paksun pölyn alta ne huovutetut tossut. Nakkasin ne roskiin. Enkä sen koommin ole huovutellut.
  Eikös pikkujoulukaudella ole kiva antaa pikku pulloa pikku tontun sisältä?

  VastaaPoista
 2. Hieno luontovideo.
  Onneks mulla ei ole pesukonetta niin ei tarvii huovutuskiusauksia ees yrittää. Olis niin kiva mutta ku oon niin monta epäonnistumista lukenut niin hyvä on olla yrittämättä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!