perjantai 10. toukokuuta 2013

SytytyspalojaEnnenkus luet yhtään etetteenpäin niin käyppä tarkastasmassa asuntosi palovaroittimen toiminta!

Kiitti. Nonnii: 

Viikko sitten perjantaina olin tohkeissani keräämässä eteiseen kaikkea mökille vietävää. Porakonetta, juomavettä, työkalupakkia… Tulipa siinä samassa mieleen tehdä vähän lisää sytyspaloja vanhoista kynttilöistä ja munakennoista. Kynttilät kattilaan ja projektia jatkamaan. Seuraavaksi näinkin hellalta nousevan paksun mustan savun! Mitä siinä tilanteessa tekee vanha partiolainen? No ottaa kattilan, nostaa sen tiskialtaaseen ja laskee vettä päälle! Ääliö! Tulipalohan siitä… (Please – kommenttilooraan EI tarvii laittaa ohjeita siitä, miten rasvapalo sammutetaan. Jokainen sen tietää mut paniikissa toimii miten toimii). Eniten harmittaa oma tyhmyys.
 Tällä kädellä ei vissiin ihan heti tehdä kässyjä… 
Monta suojelusenkeliä tarvittiin, ettei loppujen lopuksi tapahtunut mitään peruuttamattoman kamalaa. Sen verran kamalaa kuitenkin, että vasta nyt jaksan kertoa tästä. 
Sula steariini roiskahti kädelle ja ympäristöön. Se leimahti liekkeihin eikä meinannut sammua millään vaikka sängyn päältä hain koristetyynyt ja niillä yritin tukahduttaa. Sammuihan tuli viimein. 
Palovaroitin huusi ja maailma oli harmaana savusta. Kättä poltti ja välillä pidin sitä kylmän veden alla ja välillä yritin vaientaa hälytintä. Kun viimein sain huudon loppumaan ymmärsin, et nyt on käyny tosi pahasti. Käsi kylmää vettä täynnä olevassa taikinakulhossa säntäilin hätääntyneenä ympäri kämppää etsien Tassua. Ennen sen löytymistä en vois lähteä minnekään! Tassu löytyi makkarin kaapin ja seinän välistä ja samassa soi ovikello. Yläkerran rouva oli haistanut savun ja kuullut hälyttimen! Sen hälyttimen, jonka patterin olin samana iltana vaihtanut! Sain kyydin ensiapuun…

TYKSin ensiavussa pääsin melkein heti hoidettavaksi. Sain kunnon kipulääkepaukun ja kädestä revittiin irti roikkuvat nahanrämmäleet. Palovammaihmesalvan ja käden sitomisen lomassa  hoitajakundi kehui mun villasukkia… Lääkemääräys kourassa poistuin paikalta ja soitin taksin. Olin yrittänyt Karviselle viestitellä et jos se vois tulla meille, mut ensiavussa ei ollu kenttää. Taksimatkalla apteekkiin sit sain soitettua.
 
Vasta apteekista ulos tullessani huomasin olevani perjantai-iltana parhaaseen bileaikaan Turun Yliopistonkadulla pyjamassa ja komeat kissasukat jalassa! Kotimatkan istuin taksissa ja nauroin hysteerisesti… Ja kun Karvinen tuli ja kun äidille oli soitettu (tyhmä minä – olishan sen voinu kertoa myöhemminkin eikä turhaan huolestuttaa) niin  tulihan se itkukin. Ja monta kertaa sen jälkeenkin.

Vaikka heti onnettumuuden jälkeen sanottiin, että kyllä tuosta vielä käsi tulee niin vähän pelotti. Jos ei tuu ni  mitä mä sitten teen? Yksikätinen käsityöliikkeen omistaja!

Lauantaina käsi sidottiin uudestaan ja lääkäri vakuutti, et se saadaan kuntoon. Plastikkakirurgille lupas laittaa lähetteen heti. Kuulosti pahalta… Olin vuorokauden evakossa Karvislandiassa ennen kuin sunnuntaina palasin kotiin siivoamaan jälkiä. Yllättävää kyllä – kunnon kuurailun jälkeen keittiö näyttää miltei asuttavalta ja aineelliset vahingotkin on loppujen lopuksi aika pienet. Mitä muutamasta sulaneesta tupperikupista!
 Kättä on sidottu joka toinen päivä. Tänä aamuna hoitaja ihmetteli miten nopeasti paraneminen on edistynyt! Uutta ihoa on jo kasvamassa ja veri kiertää hyvin. Hoitaja piti tärkeänä, että liikuttelen sormiani. Kysyin et jokos voisin alkaa neulomaan? Nauroivat vaan mut paketti on vieläkin niin paksu, ettei puikko varmaan pysyis sormissa. Muuten kyllä pärjäilen aika hyvin yksikätisenä. Onneks palanu on vasen.

Puoti on ollut auki joka päivä. Parina päivänä äiti ja isä olivat puotipuksuina ja minä komentelin. Tosin yhdelläkin kädellä voi tehdä aika paljon eikä se toinenkaan nyt ihan viraton ole. Jaloissakaan mulla ei ole mitään vikaa. Päästä en menis sanomaan. Moni asiakas ja ystävä on tarjoutunut auttamaan. Kyl tää täst!

Mökille ei sit menty viime viikonloppuna eikä helatorstainakaan. Tassu oli pari päivää ihan säikkynä, mutta jo kolmantena se vähän kehräs ja neljäntenä tuli viereen nukkumaan ja eilen sain jo ottaa syliin ja harjata! Keskiviikkona käytiin vähän rannassa kävelemässä:
Oli upea ilta ja yritin pitää poissa mielestä sen, et tähän aikaan kuuluis olla mökillä saunassa ja uimassa… 
 Olen yrittänyt olla ajattelematta mitä kaikkea olisi voinut tapahtua. Tällä hetkellä olen tosi onnellinen kaikesta, mikä on hyvin. Mitään ihan hirveää ei tapahtunut ja käsikin paranee. Voi olla, että jonain päivänä puoti on kiinni, mut uskon asiakkaiden ymmärtävän. Poikkeavat aukiolot ilmoitan tarvittaessa Anjalinin Facebook-sivuilla (sun ei tarvii olla itse Facebookissa ja voit silti lukea klikkaamalla linkkiä). Lähelläni on Karvis, vanhemmat ja ystäviä, jotka pitävät huolta ja joilta voin pyytää apua. Voiko kukaan olla onnekkaampi? 

Ai niin. Tein sit ne sytyspalat tänään:
P.S. Kyl mä ens viikolla jo kokeilen jotain kässyä:-)

26 kommenttia:

 1. Pikaista paranemista kädelle ja onneksi ei käynyt pahemmin!

  VastaaPoista
 2. Voi kuinka ikävä onnettomuus. Parane oikein nopeasti <3 Onneksi sait palon sammumaan ennen kuin ehti leviämään laajemmalle. Sankari : )Sitkeä sissi kun teit nuo sytytyspalat kaikesta huolimatta.Tassulle kanssa sympatiahalit.

  VastaaPoista
 3. Onneksi ei käynyt pahemmin, ja käsikin taitaa tulla ihan käyttökelpoiseksi taas :)

  Piti noista sytykeruusuista kysymäni, että noi on ihan vissiin vaan tarkoitus repiä irti toisistaan ja ne syttyy helposti? Kun on tehny mieli tehdä sytykeruusuja, mut kaikki se repiminen ja dippailu on tuntunu niin hankalalta suhteessa siihen, et niit raskis sit enää polttaa. Noi sun näyttää paljon käyttäjäystävällisimmiltä :)

  VastaaPoista
 4. Olipa hurja juttu. Pikaista paranemista ja tsemppiä. Kuulostaa hyvältä, että paraneminen on lähtenyt hyvin käyntiin.

  VastaaPoista
 5. Voi hurja! Toivottavasti kätesi paranee pikaisesti! Pahemminkin olisi voinut käydä. Tsemppiä!!

  VastaaPoista
 6. Huh, huh! PikkuEnkulit taisivat olla oikeaan aikaan paikalla. Voimia ja paranemista!

  -Mamarosa

  VastaaPoista
 7. hui, onneksi ei sentään käynyt pahemmin ja käsi on jo parenemassa. mahtoi Tassu pelästyä.

  VastaaPoista
 8. neuloo mopsien kanssa11. toukokuuta 2013 klo 9.08

  Vaikka kuinka tietää, mitä PITÄISI osata tehdä hädän hetkellä, niin sekunninpuolikkaassa sitä ei ehdi vaan tekee jotain vaan ja äkkiä. Kuinka moni autoilija on painanut kaasua jarrun sijaan tai pakin sijasta vaihtanut ykköselle etc.

  Olemme yhdessä todenneet, että onni onnettomuudessa, pahemminkin olisi voinut sattua.Ja nyt tämän jälkeen sinä ja kaikki sinut tuntevat ovat erityisen huolellisia tulenkäsittelyssä.

  Kädestä tulee kelvollinen ajan kanssa ja tämä täti voidepurkkeineen lähestyy oitis, kun tumppusi on poistettu ja uuteen nahkaan on lupa koskea.

  Syttyisikö takka, hella, nuotio whatever mitenkään ilman noita sytykkeitä? Ettei vaan sattuis mitään...

  Viikonloppua, rauhallista oloa toivottaa "vasen toimiva"!

  VastaaPoista
 9. Sytykeruusut on koristeita ja noi palat käyttötavaraa. Mä laitan pesään ensin pari puuta. Sit teen koivurisuista nyytin, jonka käärin sanomalehteen ja murran munakennosta palan sinne mukaan. Valuva tali sit sytyttää puut helposti. Tomiva systeemi;-) Kynttilät kannattaa sulattaa kattilassa YKKÖSELLÄ ni ei tapahdu mitään. Jostain syystä mun hella oli vitosella...

  Käsi ei muuten ole ollut kovinkaan kipeä. Tällä hetkellä ainut kipeä sormi on pikkusormi, joka ei ole ollenkaan palanut. Se kipeys johtuu tietsikalla näpyttelystä...

  VastaaPoista
 10. Hui, millainen kokemus! Onneksi selvisitte kuitenkin suhteellisen vähällä, ja elämä jatkuu taas. Pikaista paranemista kädelle! :)

  VastaaPoista
 11. Olipas säikäyttävä tapaus. Onneksi eikäynyt pahemmin ja Tassukin alkaa rauhoittua. Ikävä että käsityöt jäävät nyt vähemmälle, mutta koukun sijaan voit nyt heilutella sormia. Mikähän käsityö voisi sopia yksikätiselle? Kumihimo nyörinpunonta ehkä, joskin se taitaa olla enemmän askartelun puolelle kallistuvaa?

  VastaaPoista
 12. Ei oo torellista! Sä siis menit tekemään niitä sytytyspaloja!!!!!! Ei helkkari - jos olisit kertonut ennakkoon, olisin tullut vartioimaan!

  Mä en voinut olal nauramatta kun ajattelin sua kävelykadulla keskellä kaupunkia parhaaseen ravintola-aikaan yöpuvussa ja villasukissa. Oot sää aika pakkaus!

  No ei tule kauhean pitkäksi aika sitten vanhainkodin kiikkustuolissa...

  Yritähän toipuilla! Kerrankin aikaa esim. blogien lukuun ku ei tartte koko ajan tiskata/jynssätä/tehdä kässyjä.... Mietipä, mitä hyvää voisit siihen saada arkeesi jatkossa!

  VastaaPoista
 13. Ihan hiljaiseksi vetää! Luinkin facebookista, että olet yksikätinen, mutta mitään tällaista en olisi osannut kuvitella. On helppo asennoitua sun osaan, sillä mullahan oli myös käsi paketissa tasan vuosi sitten. Sormen murtuminen ei tosin ollut niin dramaattinen kokemus kuin tulipalo.

  VastaaPoista
 14. Paranemista! Onneksi kuitenkin kaikki päättyi paremmin kuin huonosti.

  VastaaPoista
 15. Kiitos neuvoista! Mä alan todellakin tekemään tollasia, alkaa menee hermot sytytysnesteellä kikkailuun :D Tuohi (jos sitä on saatavilla, meijän mökillä ei juuri koivuja kaadeta) on kans näppärä sytytykseen, oon miettiny et jos dippais niitä steariiniin, ni vois vielä edesauttaa palamista...

  VastaaPoista
 16. autsch!! huono juttu, onneksi käsisi paranee ja "mökki" ei palanut maan tasalle :-)) voimia !!

  VastaaPoista
 17. Susu, tääl on sormi pystyssä! Vaik olishan se pitänyt arvata. Voisitko nyt olla vähän aikaa tekemättä niitä sytytysjuttuja! Hyvä siitä kädestä tulee. Mut sun täytyy koettaa vähän jarrutella touhujas :). Ai juu, frillalangat on annettu, saivat aikaan miellyttävää hyrinää - siis ihmisesä ei katissa.
  - Hyvää vointia

  Välineurheilija toivottaa

  VastaaPoista
 18. Voi kurjuus!!! Mutta onneksi, kuten kerroit, paraneminen on hyvässä vauhdissa!
  Tiedän kokemuksesta, mitä on olla väliaikaisesti yksikätinen- sitä kyllä keksii monemmoisia selviytymis strageoita!!!

  VastaaPoista
 19. Voi Susu kulta, oli sulla enkelit matkassa!! Pikaista paranemista, kyllä sinä pian taas kässyjä teet!

  VastaaPoista
 20. Hello. Nyt ymmärrän miksei Juhannuksena poltella kokkoja. Insinööri koittaa nyt pysytellä hissukseen. Paranemisia!

  VastaaPoista
 21. No huh huh! Olipas paha tapaus. Hyvä ettei pahemmin käyny. Eiks sull oo keittiössä mattoa ku tyynyt piti hakea kaukaa?
  Sitt ku tarviit taas sytyspaloja niin laita viestiä, hommataan niitä sulle vähemmän vaarallisesti. Näytät kyll niitä jo tehneen mutt . . .
  Tassukin oli vaarassa, onneks ei viiksikarvat kärvenyneet.

  VastaaPoista
 22. Voi sun kanssas. Kyllä se käsi vielä paranee entistä paremmaksi ♥ Meillä yks tekevä laittoi rasvakattilan hellalle sulamaan ja lähti ulos tupakalle. Jäi sitten naapurin kanssa suustaan kiinni, EIKÄ ollut palovaroitinta. Melkein poltin koko rivitalon :( Liekit nuoli savuhormia ja koko kämppä oli paksussa mustassa savussa. Sain sitä rasvaista nokea pyykätä ja pestä monta päivää, mutta nyt on palovaroitin ja rasvakattilaa vahditaan =) Tekevälle sattuu ja virheistä opitaan =)

  VastaaPoista
 23. Hui, mitä ihmettä sinulle on tapahtunutkaan. Toivottavasti käsi paranee nopeasti. Ja on ne sytykeruusutkin ihan käyttötavaraa:DD

  VastaaPoista
 24. Hui kauhia..onneksi oli onneakin onnettomuudessa. Kädellesi pikaista paranemisia!

  VastaaPoista
 25. Olipa onneakin mukana, ettei tullut isompaa vahinkoa.
  Mua jäi vaivaamaan ne kissasukat, onko niistä kuvaa

  VastaaPoista
 26. Huh huh, mikä sattuma, mutta onneksi enkelit olivat vierelläsi kuitenkin. :)
  Pitkästä aikaa tulin kurkkimaan blogiisi ja aloitin tuoreimmasta, kuten tapani on, ja etenin siis väärässä järjestyksessä alas päin. Ja kylmät väreet jo kävivät, kun puhuit milloin siteiden vaihdosta milloin plastiikkakirurgista ja että vielä tästä käsi tulee. Nyt jo huokaisen helpotuksesta ja uskon, että pian sinulla puikot suihkii kuin ennenkin. Sitä en rupea edes ajattelemaan, mitä kamalaa olisi voinut tapahtua.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!