maanantai 27. toukokuuta 2013

Sukkia ja tossuja Salon vastasyntyneilleSäästöt. Siinäpä suorastaan päivän muotisana. Säästösyistä sitä ja säästösyistä tätä. Jotenkin tuntuu siltä, että kaikki säästöt kohdistuvat aina pienimpiin ja heikoimpiin.

Salon sairaalan synnystysten pitäisi siirtyä TYKSiin vuoteen 2018 mennessä. Asia on herättänyt keskustelua ja adresseja synnärin säilymisen puolesta Salossa on kerätty. Lehtikirjoituksia on ollut pilvin pimein. Tässä linkki yhteen.Vaan ne säästöt… Sekä Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri, että Salon Kaupunki  etsii säästökohteita. Viimeisten tietojen mukaan synnytysosaton lopettamista ollaan jopa aikaistamassa.

Satoja sytomyssyjäkin tehtaillut Maija-Liisa Leino päätti keväällä ottaa kantaa oman synnytysosaston säilymisen puolesta. Ja mitenkäs muuten, kuin käsitöiden voimin. Yhdessä kolmen ystävättärensä kanssa hän neuloi kolmisensataa pikkuruista sukkaparia, jotka luovutettiin Salon Sairaalan synnärille ennen äitienpäivää. Tarkoituksena on, että jokainen Salossa syntynyt vauva saa lämpöiset ja pehmeät sukat. Samalla tempauksen tarkoitus on protestoida oman synnytysosaston lakkauttamista vastaan ja osoittaa tukea henkilökunnalle.
Kuva on Salon Seudun Sanomien nettilehdestä sivulta 10 vapunaaattona 30.4.2013. Kuvassa Maija-Liisa (vas) ja Maili Venho.

Kolmesataa sukkaparia riittää muutamaksi kuukaudeksi. Salossa vauvoja syntyy yli 700 vuodessa. Siispä Maija-Liisa ystävineen haastaa myös muut mukaan talkoisiin! Voit tehdä sukkaa tai tossua. Mallilla ja värillä ei ole väliä, tärkeää on, että lanka on pehmoista ja mielellään pesunkestävää. Terän pituus on 6-8 cm. Sukat voit tuoda liikkeeseeni Anjalinille Annankadulle. Sieltä Maija-Liisa hakee ne ja toimittaa perille. Keräys on voimassa niin kauan kuin Salossa synnytetään!

Itse en kärventyneen käpäläni vuoksi vieläkään ole tarttunut puikkoihin. Neulominen varmaan jo onnistuisi, mutta jälki on kelvotonta. Mutta meidän perhe osallistui keräykseen siitä huolimatta!
Nämä pikkuiset junasukkaset neuloi meidän äiti! Lankana My First Regia, puikot Knit Pron 15 cm 2,5 mm sukkikset. Siinä ne pikkusukkaset jo juoksevat kohti Salon Sairaalan synnäriä. Regian vauvasukkalanka on suloisen pehmeää ja konepestävää. Lanka on 25 g kerässä ja yhdestä kerästä syntyy junasukat kun vähän ”nipistää” varren mittaa. Molemmista keristä jäi ihan pikkunöttönen jäljelle. Kyllä minäkin vielä ennen ku kesä on ohi… Kiitos äidille näistä!
Toinenkin keräys samaan kohteeseen on samaan aikaan ollut meneillään. Keräyksen nimi on ”Iloa ja lämpöä lapsille”. Lisätietoa saat keräyksen Facebook-ryhmästä. Tarkoituksena on kerätä Salon aluesairaalan vastasyntyneille ja lastenosaston pikkupotilaille iloa ja lämpöä.

Työmatkoillani kuuntelen aina Turun Radiota. Pari viikkoa sitten töihin ajaessani kuuntelin ohjelmaa, jossa haastateltiin TYKSin synnärin henkilöitä. Siellähän synnytysosasto on evakossa homeremontin tieltä. Hoitaja kertoi, että tilan- ja henkilöstöpuutteen vuoksi synnyttäneet kotiutetaan pikkuisten vauvojensa kanssa ennen aikojaan. Ja siihen syssyyn pitäisi vielä lisätä Salon Sairaalankin vauvat! Ei tällainen ihan tavallinen tallaaja oikein ymmärrä…

3 kommenttia:

  1. On siinä sukka poikineen.
    Tuntuu että nuo säästöt kohdistuu nykyään enimmäkseen niihin, jotka eivät kykyne vastaan panemaan. Sama on kuulemma vammaisten osalla, siellä saralla on tehty suuria "säästöjä". Eihän ne herrat omalle pussilleen mene. Kyllä se niin suututtaa, vaikken muuten olekkaan niin politiikasta kiinnostunut.

    VastaaPoista
  2. Melkoinen onnettomuus on sinua kohdannut. Saitkohan sinä hyvä ohjeet päivystyksestä. Minä jouduin käynään Pulssissa heti ensimmäisenä arkipäivänä. Minun kylkireijät ovat vähän ärtyneen oloiset. Onneksi ei käynyt vielä pahemmin. Tyynyt ovat nytkyisin pinnalta ja sisältäkin nopeasti lehahtavaa muovia. Sinulla kävi säkä. Itse harjoittelin viime kesänä palonsammuttamista peitteellä ja heittoliinan käyttöä. Heittoliinaa en saa lentämään, sinne hukkuu jos minä pelastan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!