keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Haaste Ystävänpäivän Tyks sytomyssykampanjaan

Yhtä varmasti kun myrskyn jälkeen tulee pouta tai sateen jälkeen paistaa aurinko, yhtä varmasti kun juhannuksen jälkeen alkaa päivä lyhenemään tai joulun jälkeen pitenemään... Yhtä varmasti vuodenvaihteen jälkeen alkavat Ystävänpäivän sytomyssykampanjat ympäri maata! 


Perinteestähän voidaan jo puhua, sillä ensimmäisen sytomyssykampanjan aloittivat Matleena ja Seijasisko ja vuonna 2010. Kampanjat levisivät pikavauhtia ympäri maata - mekin ystäväni Neulefriikki Piikun kanssa tartuimme haasteeseen ja syntyi ensimmäinen Tyks sytomyssykampanja. Seuraavina vuosina kampanjat uusittiin Ystävänpäivän merkeissä. Kuten tänäkin vuonna! Lue haaste Piikun blogista ja tule mukaan!

Haastamme siis kaikki käsityötaitoiset mukaan ilahduttamiskampanjaan!

Jotenkin tämä on itselle niin tuttu asia, että välillä unohtuu se, että sytomyssyily saattaa jollekin olla ihan uusi juttu, joten tässä pientä kertausta:

Mikä on sytomyssy?

Sytomyssy on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle. Myssyjä saaneet ovat kertoneet, kuinka helpottavalta on tuntunut saada myssy peittämään kaljua päätä, peruukit kun tahtovat olla hiostavia ja hankalia käyttää. 

(Lainasin tekstin Matleenan blogista, sillä miksi kirjoittaa uusiksi sellaista, joka on jo fiksusti ja selkeästi kertaalleen kirjoitettu...)


Sukkia?

Jo ensimmäisen kampanjan jälkeen saimme kuulla, että myös lämpimille sukille olisi tarvetta. Joissakin syöpähoidoissa ikävänä sivuvaikutuksena ovat neuropatia-oireet: jalat pistelevät, puutuvat ja ääreisverenkierto heikkenee ja jalkoja palelee. niinpä syksyllä 2010 Tyksiin kerättiin villasukkia Sukkiskampanjassa.


Siispä Ystävänpäiväksi 2016 toivotaan myssyjen lisäksi lämpimiä sukkia. Sukistä löydät lisätietoa Piikun haasteesta. Myssyissä kehottaisin kiinnittämään huomiota erityisesti materiaaliin (ja taas lainaan Lankapirtin Matleenan tekstiä):

Malliltaan myssy saa olla millainen tahansa, ratkaisevinta myssyssä on materiaali, sillä myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää herkkä ihoa.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia. 

Myssyjä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai ompelemalla. Malli ja väri on tekijän vapaasti valittavissa, suotavaa olisikin saada monenlaisia myssyjä, että jokainen saisi valita mieleisensä. Kaikenkokoisia myssyjä tarvitaan, isojakin aina yli 60cm:n päähän.


Eli kiteytettynä sukkalangat jalattimiin ja kutittamattomat, pistelemättömät, mielellään luonnonmateriaalit myssyihin.

Tyksin keräyshän on ollut jatkuva ja myssyjä voi toimittaa pitkin vuotta suoraan Tyksin syöpähoitoja antaville osastoille sekä Salossa meille Lanka- ja käsityöliike Anjalinille (Annankatu 5) ja Turussa Käsityö-Elisaan (Brahenkatu 5). Toimitamme myssyt ja sukat edelleen. Ystävänpäivän keräykseen toivomme tuotavan myssyt ja sukat perjantaiksi 12.2. mennessä.

Ja mistä hyvä myssyohje? No klikkaa vaikka TÄTÄ linkkiä.

Omat puikot ovat vielä kiinni muutamassa "pakkoneuleessa", mutta jo huomenna luon silmukat ekaan sytomyssyyn! (kuvassa viime kesänä neulottu myssy - eka korteni tähän ystiskamppikseen).

Toivon, että tartut haasteeseen. Joko Tyksin tai oman alueesi keräykseen. Monta Sytomyssyryhmää on myös Facessa (jossa nykyään tuntuu olevan kaikki...) Myös Tyks Sytomyssykampanjan löydät Facebookista. Liity mukaan ryhmään! Olisi mukavaa, jos laittelisit itse kuvia tekemistäsi myssyistä ja sukista ryhmän sivulle - olen huomannut, että muiden kuvat innostavat ja kannustavat minua ja muitakin!


Ei oteta stressiä. Yhden ihmisen kädet eivät riitä kaikille. Meitä on monta - jos jokainen tekee vähän niin se on yhteensä paljon! Tehdään tästä taas yhdessä hyvän mielen ilahduttamiskampanja!

 

7 kommenttia:

 1. Aivan, Hyvin kirjoitat. Puikot suihkimaan!

  VastaaPoista
 2. Voiko nyt kutoa myös sukkia tyksiin?

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus, Susu! :) Minullakin on eka myssy puikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti palautteesta. Hyvähän se on kirjoitella, kun voi linkkailla ja kopsailla toisten tekstejä ;)

   Poista
 4. neuloo mopsien kanssa7. tammikuuta 2016 klo 17.31

  Myssyillään taas, ei katkaista perinnettä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!