maanantai 25. tammikuuta 2016

Muutama myssy ja yks mekkoNyt on kyllä pakko sanoa, että työt pikkasen haittaa harrastuksia. Ja kaikki muut itseaiheutetut hässäkät :)

Mut ekaks ne sytomyssyasiat – lopputeksti on susumaista höpöhöpöä.

Tekstiiliteollisuus Oy tuki taas (kuten monta kertaa aikaisemminkin) Tyksin Ystävänpäivän sytomyssykeräystä mukavalla lankalahjalla:
Langat löysivät monta tekevää kättä viime viikolla Salon Kirjaston Novellikoukussa. Novellikoukussahan voi kuunnella novelleja ja tehdä käsitöitä. Kässyjä voi tehdä joko itselle, lahjaksi tai hyväntekeväisyyteen. Kevään ajan novellikoukussa tehdään SPR:n lisäksi myös sytomyssyjä Tyksiin. Seuraava Novellikoukku on vasta ystävänpäivän jälkeen, mutta koko ajanhan keräys on meneillään, joten tehdyt myssyt voi viedä kirjastoon tai tuoda meille Anjalinille ja aina päätyvät oikeaan osoitteeseen.
Paukkupakkasesta huolimatta meitä oli taas runsas joukko koolla: 44 naista kuuntelemassa (vieläkään en jaksa olla ihmettelemättä miten näin monta mimmiä voi olla yhdessa hipihiljaa). 

Muutama lankakerä oli koukkuillan jälkeen jäljellä ja ne löytävät tekevät kädet Keskiviikkona Salosata Annankatu kympistä kahvila Ihme&Kummasta. Tule mukaan neulomaan ja virkkaamaan sytomyssyjä ystävänpäiväksi porukalla ihanan kodikkaassa kahvilassa ja hyvässä seurassa klo 17.00-19.00. Tapahtuman järjestää Salon Vaijerit.

Pakko tässä välissä kertoa viimeviikkoinen omakohtainen kokemukseni IhKusta… Laittelin keskiviikkoiltana viestiä Ihme&Kumman facesivuille, että tulisin torstaina puoli kahdentoista maissa juttelemaan Sytomyssyillasta. Samalla toivoin et voisin saada mukaani kadun toiselle puolelle pari pikkupizzaa… Pizzat oli valmiina, ne pakattiin lämmitetyille lautasille ja tarjottimelle, jonka ympärille käärittiin paksusti foliota. Kauniitakin olivat – minitomskusta ja basilikasta tehty kukka päällä. (ei kuvaa, ku katosivat äkkiä ”parempiin suihin”) Ja kun me Idan kanssa oltiin syöty, niin oli ihan pakko nuolla lautasetkin! Niin herkkua oli! Kyllä lautaset tiskattiinkin ennekuin palautin :)

Pari sytomyssyä oon ittekki jossain välissä neulonut. Ensimmäisen tikuttelin uudesta Sublime Evie –langasta. Sain mallikerän uutuuslangasta ja olin vähän epäileväinen laadun suhteen (tosin Sublime- lankojen laatu ei yleens oo mitenkään ongelma). Lanka oli tosi kevyttä puuvillaa, rakenne punosmainen ja höttelöinen ja äärettömän pehmoinen. Neljäpuolikkaalla puikolla aloitin ainaoikeaa (80 s) ja viitosella tein mysyyosan. Ohje modattuna Veli-piposta (joka neljäs kerros nostettu silmukka nurin).  Suloisen pehmeää ja kaiken lisäksi riittoisaa – 50g:n kerästä jäi ylikin! Tästä on tulossa vauvamalleja ja muitakin keväällä (tai kesällä?) kässylehtiin.
Mulla on sellainen oma silmukkamuistisääntö myssylankojen kanssa. Jos lanka sanoo et 27-32 silmukkaa/10cm niin luon jotain 120-130 silmukkaa myssyyn. Jos taas lankavyöte lupaa 22s/10 cm niin suunnilleen sadan silmukan paikkeilla kolmepuolikkailla tai nelosen puikoilla on ookoo. Harvemmat silmukatiheydet kattelen netin malleista – yleens sytomyssyihin sopivat paksulankasilmukkaluvut löytyy siitä 80-90:n silmukan paikkeilta.

Ite tikuttelin Novellikoukussa myssyn parista jämäkerästä teeteen Primanovaa:
Kulutus 53 g ja puikot 3½ ja 4 mm Knit Picksin pyöröt. Silmukoita tais olla 102 alussa. resori yhdellä värillä ja sit kolme kerrosta/väri vuorotellen. Kavennukset tein kuudessa sektorissa niin et ensin 15 s oikein, 2 yht. Sit välikerros ja seuraavalla 14 oik, 2 yht. Yhteensä 6 kavennusta näin ja sit kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä oli 12 s. Sit vaan kaikki nippuun.

Mut ne työt… Lupasin asiakkaalle tehdä parissa viikossa vauvalle mekon. Deadline oli viime perjantaina ja edellisviikkona heräsin kaikkina aamuina kuudelta ja tikuttelin parin tuntia ennen töihinlähtöä. Ja välillä iltaisinkin. Malli oli jostain vanhasta Sandnesin vauvalehdestä ja villasta, mutta toiveena oli puuvillaa… Kauhistus! Pikkupuikoilla merseroimaton puuvilla ja mun käsiala… 
Valmiista neuleesta en muistanut ottaa valokuvaa, mutta taas ”vesi vanhin voitehista” pelasti onnettoman neulojan. Pyykkikoneen villaohjelman jälkeen mekko oli lähes siedettävän tasainen (ainakin asiakkaan, Ida-Marian ja Nappikaupan Vuokon mielestä).
Puikot 2½ mm Addin pyöröt (60 cm ja 80 cm), lankana teetee Hilla ja menekki tasan 150g.

Sunnuntaina olis ollu aikaa neuloa vaikka mitä, mutta mulla olikin hurja susumainen puhtipäivä. Heräsin aikaisin ja kävin reippaalla sauvalenkillä heti aamutuimaan. Kovasti itseeni tyytyväisenä ja täynnä virtaa herätin ”meidän pojat” eli Blogikissa Tassun ja (nykyisin laiskahkon) Blogikuvaaja Karvisen siivouspäivään. Alun perin oli tarkoituksena pelkkää lakanapyykkiä ja tuuletusta, mutta kun intoa oli niin keksin et tuplapetarin päällinenkin piti pestä… Karvisen mainio idea oli laittaa petari likoomaan saaviin… Ja kun saavissa oli vesi, pesuaine ja puolikas petari, niin totesin et eihän se pahus mahtuis pyykkikoneeseen… Paniikki – miten se puoliksmärkä, pesuaineliejuinen jättipetari nyt saadaan puhtaaks? Apu löytyi ja lopulta iltamyöhällä päästiin nukkuseen ja torkkuseen ihan kuiviin ja puhtaisiin petivaatteisiin. Tosin koko päivä siinä projektissa vierähti. Eikä yhtään neulomukset edistynyt. Eikä sen puoleen moni muukaan sunnuntaille suunniteltu juttu… Paitsi et mä tein ihan itte RUOKAA, joka oli helppoa ja hyvää. Suosittelen muillekin laiskoille kokkailijoille. Jospa tällä viikolla menis ilman itseaiheutettuja hölmöilyjä?

4 kommenttia:

 1. Kiva kun tuollainen naisporukka pysyy hiljaa:-) Tosi kaunis mekko

  VastaaPoista
 2. Kyllä naisporukkakin pysyy hiljaa, jos on tarpeeksi mielenkiintoista kuultavaa :) Mekko on tosi söpö.

  VastaaPoista
 3. Ihana mekko!Itse tein 13v sitten kastemekon omille muksuille,pitsineuletta&sileää puuvillalangasta,pitkä helma jne.Olipahan rutistus:)

  VastaaPoista
 4. neuloo mopsien kanssa27. tammikuuta 2016 klo 10.38

  Mekko on upea! Mitä siinä muka on vikaa tai epätäydellistä? Myssyt on kivoja, olen nyt tehnyt neljä ja Evie oli kuin pumpulia, pehmeää ja suloista.
  Ensimmäisellä kerralla novellitapahtumassa oli n.70 neulovaa tai virkkaavaa leidiä, ahtaasti hyllyjen välissä, ja kaikki keskityimme sekä lukijaan että omiin töihimme, hiljaisuus oli täydellinen. Kuvassa olemme jo väljemmissä tiloissa ja mahdumme paremmin ja todellakaan ei taida kenellekään tulla mieleen rupattelu muuten, kuin tauolla. Uutta koukkua ja myssyn aloitusta odotellessa...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!