torstai 19. tammikuuta 2023

Uusi pallas ja purkale

Uuden vuoden ryhtiliike ei oikein ota alkaakseen. Oli tarkoitus kirjoitella jotain blogiin vähän useammin ja tässä sitä nyt ollaan. Vuosi on jo pitkällä ja jopa 86-vuotias isäni huomauttelee, kun mitään uutta ei ole tullut koko vuonna!

Käsitöitä olen tehnyt, mutta kaikessa on jotain hämminkiä. Onkohan tämä vuosi 2023 jotenkin epäonnen kässyvuosi mulle?

Pallaksen uudet värit piti heti saada puikoille. Ennen joulua asiakas teki tosi kivoja rannekkeita ja säärystimiä, joissa oli yhdistetty isoäidinneliötä ja neuletta. Minähän heti "keksin" että sukat tolla systeemillä olis kivat!

Ja tulihan sukat, mutta taas totesin ettei se mikään oma keksintö ole... Kukaan ei viissiin ole patentoinut isoäidinneliötä, mutta aika lailla samaa sorttisia juttuja löytyy Jonnan koukuista...

Joka tapauksessa sukat tuli ja uudet värit kivasti sopii yhteen.

Innoissani virkkailin noi mummoruudut. Kaksi ruutua virkattuani huomasin et erilaiset tuli. Virkkasin sit molemmille kaverin. Oli tarkoitus et etupuolelle yhdenlaiset ja taakse toisenlaiset... Ni miltäs näyttää?

Kaikesta huolimatta ihan kivat! Tosin mummoruudun kohta on pukiessa vähän pinkeä kantapään kohdalla. Puikot 3 mm Zingit ja koukku DMC 2,5 mm. Ajattelin tehdä vielä toiset. Silmukkaluku on ihan ookoo, mutta jos virkkaan kolmosen koukulla, niin ruutukohta menee jalkaan varmaan sujuvammin.

Seuraavaks edellisen postauksen punaista Peoa jäi melkein kokonainen kerä. Pitkän aikaa olen suunnitellut neulovani "korvikkeen" tälle huiville, joka on paljon (=koko ajan) käytössä ja aika lailla nuhjaantunut. Värikin sopii just tähän pipoon. Siispä jämälanka puikoille!

Loin silmukat ja aloin pistelemään jotain. Oli visio... Ja ihan nätti siitä tulikin:

Siis tuollee levällään pöydällä oli ihan nätti, mutta kaulassa ihan tyhmä. Reuna rullas ihan pöljästi eikä ollenkaan niin kuin visiossa. Siispä siitä tuli vuoden eka PURKALE:

Purkale on asiakkaalta rötsitty sana ja minusta ihan mainio ja kuvaava! Toinen ihan käyttökelpoinen neulesana (toiselta asiakkaalta) on takaperin neulominen. Takaperin neulotaan jos puretaan vaan kerros tai kaks mut jos kiskotaan koko tekele alkutekijöihin, niin kyseessä on purkale. Olisikohan syytä alkaa keräämään uutta neulesanakirjaa?

Purkaleen olen tehnyt jo toisenkin kerran ja kolmaskin kerta on jo meneillään. Lankana Peo ja testissä Tampesterin messuilta ostamani  Chiagoo-puikot. Kaikki niitä hehkuttelee, mutta en nyt osaa niitä mitenkään ihmeellisenä pitää... (Nyt alkaa varmaan huutomyrsky).

Usein puodissa kysytään et mitkä puikot on parhaat. Jos sille päälle satun niin vastaan et "Ei me huonoja myydä ollenkaan!" Mutta onhan niissä eroja ja puikot on tosi paljon makuasia. Ja lankavalinta vaikuttaa myös puikkovalintaan. Ohuissa sukkapuikoissa olen siirtynyt Zingeihin yksinkertaisesti siitä syystä, että katkon puisia ihan solkenaan. Tosin just eilen Steppiä neuloessani vaihdoinkin Zingit KnitProihin, koska Zingit oli siihen lankaan liian liukkaat! 

Joka tapauksessa purkale vol3 on jo tekeentymässä kylvyn jälkeen pyyhkeen päällä tuossa eteisen matolla. Aika näyttää miten se "istuu" kaulalla... Kolmatta kertaa en pura! Enkä värvää ketään muutakaan purkamaan. Jotenkin masentavaa, että vapaaehtoisia on tarjolla ruuhkaksi asti :(

Karvis valitteli ettei sillä ole sukkia. Ai ei vai? Ei kuulemma ehjiä sukkia ku yhdet ohuet ja yhdet paksut. Välipäivinä keräsin sen kaikki sukat (sängyn alta, makkarin lattialta ja kaapista) ja löysin useammat ihan kelvot. Loput (=yli 10 paria) toin kotiin, pesin ja tutkin. Hrahlö kuluttaa sukkia jotenkin omituisesti. Lähes jokaisen parin toinen sukka oli suht kelpo ja toisessa oli kunnon reikä! Miks ihmeessä ei voi käyttää sukkia niin, et vaihtais tassua joka toinen päivä, niin kuluisivat tasaisesti?

Joka tapauksessa ensiapuna parsin (minä vai?) yhdet Rubinit (=ohuet) ja teritin Pallakset (keskipaksut). Toivottavasti näillä pärjää jonkin aikaa... 

Teriin 74 g teetee Pallas (olihan sitä samaa varsikin). Puikot 2,75 mm KnitPro Symphonie wood 15 senttiset. Ai juu - toi 15 tai 20 senttinen puikkokin jakaa mielipiteitä. Mun mielestä 15 senttisillä kutoo nopeammin. Tai sit mä vaan luulen niin...

Ja taas yksi arvaus tai pohdinta tässä sukankesto-ominaisuuksia pohdiskellessa: Jos rakenne on tiukka niin kestääkö se paremmin? Yleensä teen Pallaksesta kolmosen puikoilla. 

Yks lankakokeilukin piti tehdä. Väitetään, että Filzi-lanka kävisi Alafosslopin ohjeisiin. Jääkukkaneuleen ja muutamien huopatossujen jämistä kokeilin Alasuq-pipoa. Ainakin tiheys täsmäsi ja lanka tuntuu ihan mukavalta ihollakin. En sitä ohjetta sen kummemmin lukenut vaan tein pääntien kavennukset omasta päästäni.

Paksulangat ei ole ihan mun juttu, mutta neulekärsimys oli pikainen - tuollaisen tikuttelee tunnissa tai ainkin parissa.

Vuodenvaihteen ihanat lumimaisemat on vaihtuneet mustaan ja märkään monta kuukautta kestävään marraskuuhun ainakin täällä varsinaisessa Suomessa. Vaikka päivä pitenee, niin kahden pimeän välissä on vain pieni lonkeronharmaa hetki. Siispä viime lauantaina tuunasin tampereen messuilta ostamani "mummoankkakäsveskan" heijastavilla helmillä. Jos heijastin unohtuu niin veska on mukana! Ja mummoankkaveskaan mahtuu yllättävän paljon tavaraa - kaiken muun tarpeellisen lisäksi ainakin sukankudin...

Puodissa on taas ihmeiden aika. Huonosta hoidosta huolimatta vai sen seurauksena?

Orkku kukkii taas!







15 kommenttia:

  1. Täällä hrhenkilön sukkajutusta innostunut toinen hrhenkilö kiikutti alta aikayksikön villasukkiaan tutkittavaksi. Toispuoleisesti olivat kuluneet, nyt on pohdittavaa....

    VastaaPoista
  2. Tässäpä on pakko miettiä, että mitä herrahenkilöt koivillaan tekevät, kun sukat menee rikki. Mulla on pestyjä miehen sukkia silitettävien laatikossa odottamassa parsimista. Tytär oli just parsinut miehensä sukkia. Siis kaikilla miehilläkö sukat menee rikki? Ennätys oli Vuonuen Pentti- langasta tehnyt sukat miehelle. Kahdessa viikossa unisukkina meni ihan teritettävään kuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tämä on iso gnun mietteitä.

      Poista
    2. Mä tunnunstan, että omatkin sukkani kuluvat. Ja laiskana parsijana teen asialle jotain vasta kun kantapäässä on iso reikä. Sit virkkaan pyöreän lätyn ja ompelen sen paikoilleen. Sit kestää!

      Tuosta Pentistä ei ole kokemusta. Tosin olen sitä mieltä ettei se tencel toimi vahvikkeena (ja olen kuullut muualtakin) kuten polyamidi. Joskus männävuosina itsekin menin siihen "lankaan", että uskoin markkinahenkilöiden tarinaa et bambuviskoosi toimis luonnollisena vahvikkeena. Kokemuksesta sanon ettei toimi. Jos tekee niin ison työn ku sukat, niin langassa pitää olla polyamidi vahvikkeena. Nih.

      Poista
  3. kutoo mopsin kanssa20. tammikuuta 2023 klo 7.39

    Ihanaa, kun bloggasit! Olen isäsi kanssa samaa mieltä, että aina ilo, kun blogissasi tapahtuu. Vaikka muutenkin kuulumiset vaihtuu, silti.
    Kiva myssy, hauskat sukat ja persoonallista, että neliöt eivät ole identtiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin et sun mielestä eriparit on kivat. Kiitti!

      Poista
  4. Itsellä hiutuu sukistä päkiät, helppo parsia silmukoita jäljitellen. Kaikki miespuoliset (3 kpl) tässä taloudessa rikkoo sukkansa kantapäästä joustinneuleen rajasta niin että lanka ihan katkeaa. Eikä sukkaa tuoda korjaukseen heti vaan vasta sitten kun reikä on jo melkein pingispallon kokoinen kun "ei se haitannut aikaisemmin"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Semmost on liikkeellä... Itse voin vaan katsoa katsoa peiliin... Kun ajattelen et kyllä nää vielä yhden päivän menee, niin illalla ei enää silmukoiden jäljentäminen auta ku päkiän kohdalla on jo iso reikä... Tai sitten ei tosiaan edes huomaa ennekuin ihmettelee miks kävellessä kuuluu kummallinen läpsytys kun päkiä tai kantapää osuu lattiaan :)

      Poista
  5. Mummoneliöitä käytetään nyt vähän joka paikkaan, isoja takkejakin oon nähnyt. Mä neuloin takaperin aika matkan sukkaa kun oli ihan varmasti liian lyhyt terä (kärjestäaloitettu). Se kasvattaa sisua 2.25 puikko ja 425 metrinen lanka. 15 senttisillä puikoilla neuloo ihan varmasti nopeemmin ku 20 cm. Onhan niissä paljon lyhyempi matka siirtää puikko kädestä toiseen, niih. ANjalinin asiakaskirjeessä oli ihan hulvattomat puikot esiteltynä. Kaikkea se saksalainen keksii. Voiko nyt enää tavis puikoilla neuloakaan? Sen mä vielä ymmärrän, että johonki puikkomallin on merkitty 'mittanauha' mutta että hierovia kierteitä . . . !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on isoäidinneliöistä tehty takki! Aloitin Anjalinin hyllystä löytyneistä jämälangoista virkkaamaan paloja joskus kakskyt vuotta sitte. Kuva on ollu joskus blogissa, mut varmaan vuodatus vuosi sen bittiavaruuteen... (Mut se on hieno edelleen!).
      Joo hassut puikot on. Kolmen kerroksen neulomiskokemuksella kevyet ja kaapeli on söpön vaaleanpunainen ;) Siitä hieromisesta en osaa sanoa. Tarttis varmaan tehdä paita.

      Poista
  6. Onneksi on monenlaisia puikkoja, suosikin löytää vain kokeilemalla. Oma suosikkini on Addin metalliset premium pyöröpuikot. Lanka liukuu eivätkä sormenpäät kipeydy. Addilla myös mukava uutuus Unicorn, lievä hierova ominaisuus neuloessa, ovat kuitenkin malliltaan pyöreät ja puikon kärki todella hyvä.
    Kun neulon haastavaa kirjoneuletta, vaihdan ChiaGoo red lace puikkoihin, jotenkin saan niillä tasaisimman neulejäljen johtuen ehkä puikon terävyydestä, joka pakottaa neulomaan hitaasti, jotta sormet eivät kipeydy. ChiaGoon kaapeli on hyvä.

    Luin jostain, että löyhää neulovalle sopivat Zingit ja tiukalke käsialalle hiilikuitupuikot. Molempia olen kokeillut, mutta eivät päässeet jatkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten sanoin - nää on niin makuasioita! Mä en tykkää hiilareista, kun ihan eka kokemukseni oli, et lanka tökkäs siihen hiilikuidun ja kirkkaan kärjen liitoskohtaan. Ja joskus je kärki lähtee irti! Ei jatkoon. Mä tykkään Zingeistä, koska siinä kärjessä vaihtuu vaan väri, mut puikko on yhtä ja samaa. (siis tämä koskee KnitPro-puikkoja, ku muista hiilareista ei oo kokemusta). Toki hiilikuitu on lujaa, joten vaikka tekee tiukkaa, niin ei mee poikki niin helpolla jos puikot on vaikka 1,5 mm... Ai niin - ja tuossa koossa koko puikko on yhtä ja samaa. Mut en oo nukkekotiainesta, joten niistäkään ei oo kokemusta.

      Poista
  7. Saisiko puikkovertailun?
    Olisi mukava lukea puikkovertailusta, vaikka onkin neulojan ”subjektiivinen” kokemus, käsiala vaikuttaa jne. Voisitko Susu ko. aiheesta blogata? Terv. Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa olikin jo jokunen kommentti liittyen asiaan. Olisihan aiheessa tietenkin "jutunjuurta", mutta mullahan ei ole tuntuumaa muihin ku meillä myynnissä oleviin. Hassu juttu - mulla on kotona hätävarana ikivanha setti Aeron pitkiä (35 cm) suoria puikkoja 2-5 mm. Niillä joskus tikuttelen jotain pientä ja jälki on tosi tasaista!?! Esim N-merkkisistä puikoista ei ole kokemusta ollenkaan. Olen siinä asiassa ihan kuulopuheiden varassa. Chiagoot ostin messuilta ja tein niillä tuon purkaleen. Mun mielestä ne ei ollu niin ihmeelliset ku puhutaan.

      Poista
  8. Chiaogoon kaapeli on hyvä, mutta kärjet turhan terävät. En osaa neuloa koskematta puikon päähän. Jostain löysin Addin pitsipuikot ja kärki on paljon miellyttävämpi.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!