keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Ystävänpäivän Tyks sytomyssykeräys - jo kymmenennen kerran!

Kymmenen vuotta sitten Lankapirtin Matleena ja Seijasisko haastoivat kaikki käsityötaitoiset sytomyssytakoisiin. Turku vastasi haasteeseen Piikun ja mun toimesta. Järjestettiin ensimmäinen Tyks Sytomyssykampanja. Tämä ilahduttamiskampanja on saanut jatkoa ja siitä on tullut jokavuotinen. Niin tänäkin vuonna. Eilen Matleena heitti vuoden 2020 haasteen blogissaan ja eiköhän me muut taas seurata perässä!

Mikä on sytomyssy? Kopsaan tähän Matleenan blogista:

 Sytomyssy on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle. Myssyjä saaneet ovat kertoneet, kuinka helpottavalta on tuntunut saada myssy peittämään kaljua päätä, peruukit kun tahtovat olla hiostavia ja hankalia käyttää, kuulemma.  Myssyjä on lahjoitettu vuodesta 2010 alkaen ja lahjoitetaan edelleen syöpähoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen niitä tarvitseville henkilöille. 

Itse vähän ennakoin ja aloitin tämän käsityövuoden Matleenan haastetta odotellen:


Siis mitä? Myssyjen lisäksi myös sukkia ja huiveja tarvitaan. Lokakuussa Facebookin Sytomyssykampanja Tyksiin -ryhmässä hoitaja kertoi, että vuodeosastolla TA4 on pulaa myös villasukista, varsinkin isommista ja löysistä varsista. Koko voisi olla jopa 40-47. Monille varsinkin vuodepotilaille sukat ovat ollet kovin mieluisia. Ennen joulua vein muutan parin sukkia osastolle ja kuulin, että myös pienet huivit olisivat tarpeen.

Myssyyn testasin uuden Bamboo Soft -langan. Lanka on puoliksi pehmeää bambua ja puoliksi puuvillaa. Kierre oli kivan napakka ja se on varmasti mukava virkattavakin. Kolmosen 50 cm bambupyöröllä tikuttelin.
Sytomyssy voi olla neulottu, virkattu tai ommeltu. Malli on vapaa - jos jokainen tekee myssyn, jollaista haluaisi itse käyttää, niin varmasti se löytää käyttäjänsä. TÄRKEÄÄ on MATERIAALI. Se ei saa pistellä tai kutittaa arkaa hiuksetonta päänahkaa. Puuvillaa, bambua merinovillaa...

Sukat "jämistelin" käyttämällä Opalin Regenwaldin ja teeteen Pallaksen loppuja. Tavoistani poiketen tein lyhyet varret, joten sukat on helppo sujauttaa jalkaan. Koko näissä sukissa on jotain 44-45. Kolmosen puikoilla tikuttelin vuorotellen molempia sukkia, jotta sain edes vähän samanlaiset. Lankaa kului vajaat 100g.
Oma lempihuivini on jo lopetettua kaunista ja pehmeää Katian Darling -lankaa. Koska tätä lempparia oli monta pientä jämänyssäkkää jäljellä, pistelin ne kaikki tähän pikkuhuiviin aina oikein kahden kerroksen raidoin. Aika kivasti erilaiset liukuvärjätyt toimivat keskenään.

Lisää sytomyssyilystä voit lukea klikkaamalla tästä. Sieltä löytyy myös tietoa muista keräyksistä ympäri maata. Hyviä myssyohjeita löydät klikkaamalla tästä.

Tyksin keräykseen myssyjä, sukkia ja huiveja voi toimittaa meille Anjalinille Saloon (Annankatu 5) ja tietenkin suoraan Tyksin syöpähoitoja antaville osastoille. Olisi mukavaa, jos joku Turussa haluaisi toimia "keräyspisteenä". Halukkaita?

Vuodeosastolla kaivataan erityisesti niitä sukkia ja huiveja. Osoite Hämeentie 11, pääsisäänkäynti 18A, 4 krs. Syöpäpolille toimitetaan myssyjä. Pääsisäänkäynnistä kerros alemmas.

Salon sairaalasta sain just toiveen: "Kaulahuivia voisi tehdä joitakin kappaleita. Sekä hihoja.
Nyt toivottiin tummempia myssyjä. Isommassa koossa, ettei purista. Näistä ollut suurin menekki."

Aloitetaan käsityövuosi perinteisesti - Sytomyssyillen kohti Ystävänpäivää!

12 kommenttia:

 1. neuloo mopsien kanssa8. tammikuuta 2020 klo 9.00

  Mukana, jälleen. Sovin juuri ystäväni kanssa, että hänelle neulomistani - ja nyt sanon, että minä kudon, en neulo enää - siis kutomistani sukista jäi yli lankoja, joita hän ei itse tarvitse ja hyödynnän ne keräyksen sukkiin . Miniältä sain nyssykän sukkalankoja, joista sovimme hyväntekeväisyyskäytön, tässähän se on. Joskus joku on kysynyt, että miten voisi olla mukana, kun ei mitään käsityötä osaa tehdä. Ehdotukseni on ollut, että maksaisi jonkun langan ja hän, joka tekee, saisi siitä materiaalin, jaettu ilo on tupla ilo. Tummia myssyjä en kudo, joten sukat ja huivit ovat kivaa vaihtelua. Näillä pimeillä sadesäillä pirteä käsityö on parasta hupia.
  Kiitos ja peukku sinulle, Susu, kun vuodesta toiseen jaksat ja viitsit! Ja Matleena myös! Ja kaikki !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun oot taas mukana! Ja hyviä ideoita sulla myös ei-niin-käsityöihmisille.
   Jokainen kutoo just sallaisia, joita itte tykkää tehdä. Tarkoitus on olla ilahduttamiskampanja. Myös tekijälle :)

   Poista
  2. Minäkin muuten kudon enkä halua tehdä sitä mustasta tai muista tummista langoista. Hienoa, että lähdit taas mukaan. :)

   Poista
  3. Minäkin kudon vaikka "viran puolesta" pitää neuloa. Ja myös iloisen värisiä myssyjä. Oikeastaan jo materiaali vaikuttaa väreihin - noissa "kesälagoissa" ei useinkaan edes ole tummia sävyjä.

   Poista
 2. Nyt on niin minun väriseni huivi, tarpeeksi värikäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkisitpä sen villatakin, joka mulla on tekeillä :)

   Poista
 3. Kiitos Susu, kun taas otit haasteeni vastaan! Toivon meille kaikille taas paljon lahjoitettavia sytoasusteita. Pitää kai ruveta puhumaan jo sytoasusteista, kun valikoima laajenee koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itselles haasteesta! Eka sukkasäkillinen tuotiin puotiin eilen, joten hyvällä alulla ollaan. Jospa kuitenkin puhuttais vaan sytomyssykamppiksesta, vaikka repertuaari onkin vuosien varrella vähän laajentunut. Oikeasti tuntuu mkavalta, että saamme toiveita, jotta osataan tehdä niitä juttuja, joista on iloa ja apua.

   Poista
 4. Voiko sukat tehdä 7 veikasta, tai olisiko joku muu lanka parempi?
  Entä noi Saloon tarvittavat hihat, miten ne tehdään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukat voi varmasti tehdä sevestä. Tai muustakin lämpöisestä langasta. Vuodeosastolla sukkien kulutuksenkestävyys ei taida olla se tärkein asia. Eika se kutittamattomuuskaan, koska varmaan villasukan alla voi olla tavallinen sairaalasukka. Hiha voi olla ihan niinkuin puseron hiha. Ranteesta kainaloon. Liittyy siihen, että kun tippaa laitetaan käsivarteen niin käsivarsi tulee kipeäksi ja lämmin hiha helpottaa. (jos tämä selitys on päin seiniä niin korjatkaa asiantuntevat!)

   Poista
 5. Kiva ku löysit huvimallin mun arkistosta. Ja tosi hyvä ku asia tuli esiin, sillä mä huomasin, että viimeisimmät huivit on unohtunu laitaa siihen Neulehuivit-tunnisteeseen. Tämä uusinkin Sielulintu ei ollut siellä. Ja pari muuta. Toin Sielulintu on nyt mun paras, kivoin, kaunein ja mitä kaikkea hyvää siitä voisikaan sanoa. Se tietysti on iso kysymys, että missä mä sitä käytän??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sen väliä missä käyttää ku niit on vaan niin kiva tehdä. Mä löysin sun blogista Leijan. Kirjakin oli ihan omassa hyllyssä, mut kirjan kuva oli niin taiteellinen etten huomannut sen nättiyttä ollenkaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi!