perjantai 20. toukokuuta 2022

Hamppua ja puuvillaa

Hamppu on pellavan kaltainen materiaali ja ekologinenkin. Sen kasvattamiseen tarvitaan vähemmän vettä kuin puuvillaan, eikä lannoitteita ja torjunta-aineita tarvita. Lisäksi hamppu suojaa ihoa auringolta, sillä se suodattaa UV-valoa.

Jo viime kesästä asti on kutkutellut hyllyssä oleva ohut hamppulanka. Viimein kerin yhden vyyhdin, loin sata silmukkaa ja pistelin menemään. Kerin toisen ja kolmannenkin. Tuli kesäriepu.

Lankana Borgo di Pazzi Hemp 100. Menekki 3 vyyhtiä eli 150 g. Puikoilla 3 mm tikuttelin. Mun ilmeet kuvissa on kamalia, mut Ida lohdutteli, et ainahan voi leikata kuvista pään pois. No jätin nyt kuitekin...

Kappale on suorakaiteen muotoinen 55*140 cm. Ompelin lyhyen sivun pitkään ja siinä se!

Tässä työssä taas huomasin pari ihan käyttökelpoista "neulojan apulaista": KnitPron puikkosuojus pyöröpuikoille pelasti tällä kertaa kolmosen puupäät katkeamiselta ja liukkaiden silmukoiden karkaamiselta kuljetuksen aikana. Toinen oli Prymin keräkotelo, joka piti langan järjestyksessä. Yleensä tuollainen jäykähkö lankakerä menee ennemmin tai myöhemmin sotkuun ja sen selvittelemisessä menee aikaa ja hermot.

Tähän aikaan vuodesta ei neuleet edisty. Vähätkin aloitukset menee usein purkuun. Onneksi äiti purki viimeisimmän yritelmäni. Pitäisiköhän alkaa merkitsemään ylös myös kaikki puretut (=takaperin neulotut) metrit? 

Mökkikausi on alkanut ja PUUhaa riittää. Viikko sitten alettiin pikkuhiljaa tekemään selvää vappuna kaadetusta isosta koivusta. Karvis karsi ja sahaili oksia akkusahalla ja minä juoksutin poltettavia ja kirveellä karsittavia risuja toiseen suuntaan ja sähkösahalla katkottavia oksia toiseen. 
Oksiakin on pienen puun verran ja se varsinainen runko odottelee honkamopoa edelleen! Ja kunto kasvaa: Illalla vilkaisin askelmittaria ja lukema oli yli 20000 askelta! Kun kerroin lukeman hyvälle ystävälleni, hän tokaisi: "Ei voi olla totta! Sul on niin pieni tonttikin!" Ja KristiinaS:lle tiedoksi: Pakkohan niitä puita on kaataa. Tämäkin yksilö oli vahingoittunut ja jos oltais jätetty sen kaataminen myrskyn tehtäväksi niin siinä olis menny muutama naapurin mökkelö tai koko saaresta sähköt... Ja jos tuo naapurimaan sekopääjohtaja tekee kyberiskun meidän sähkönjakeluun, niin ainakin saadaan torppa lämpimäksi ja hellalla lämpätyks hernesoppaa.

Katialta tuli puotiin ihanan pehmoinen puuvillalanka Pure. Se on valmistettu tosi hienosta ja pitkäkuituisesta Pima-puuvillasta. Lanka on jännän kuohkea ja rakenne on ketjumainen. Paksuhkoksi langaksi siinä on yllättävän paljon metrejä: 50g=100m. Loin innoissani silmukoita tehdäkseni mallitilkun. Silmukoita oli mallitilkuksi aika monta ja viiden tunnin kuluttua mallitilkusta olikin kehkeytynyt kappaleet pikkuiseen vauvan puseroon!

Lanka: Katia Concept Pure, puikot 4½, menekki 2 kerää.

Tällä viikolla pidin keskellä viikkoa vapaapäivän. Kävin Atussa porukoiden mökillä "toimittamassa" lupaamani äitienpäivälahjan. Lähdettiin tiistaina äidin kanssa kahdestaan. Aamulla piti odotella äidin heräämistä ennen kuin aloin riehumisen. Siispä laskeuduin rantaan ihailemaan aamun aurinkoa.

Meri, aurinko, linnunlaulu... Kuulin käen kukkuvan ekan kerran tänä vuonna. Lopetin laskemisen sadan jälkeen.


Että voi sammalkin näyttää näin kauniilta kevätaamussa!

Kun päivän homma tuli valmiiksi ja isäkin oli liittynyt seuraan, niin pitihän sitä juhlistaa!5 kommenttia:

 1. Hieno kesähuivi tuosta hamppulangasta tuli. Mallitilkku puuvillalangasta on mainio ja ei men metrit hukkaan. ;)

  VastaaPoista
 2. Kaunis huivi ja hamppu ON hyvä materiaali. Hameen oon neulonut mutta kuinkas se nyt on liian pieni niin annoin kaverille, jotta tulee käyttöönkin. Hieno mallitilkku.

  VastaaPoista
 3. Kommentointi on muuttunut niin jäi nimi pois, eli minähän se tuoss ylempänä taas: Kristiinas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan gookkeli tehnyt jotain päivityksiä kommentoinnin suhteen. Viime viikolla mä sain kamalia roskapostikommentteja useamman ja nyt niitä ei oo enää tullut. Jos niin kerrankin päivityksestä on seurannut jotain hyvää.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!