keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Nuttuja ja "Lampun henki" -tossuja

 Sainpas sittenkin kuvan TÄSSÄ postauksessa mainitsemastani nutusta!

Asiakas poikkesi näyttämään nuttuun ostamiaan nappeja. Lankana siis teetee helmi.

Nutun saajan perhe harrastaa mehiläisiä... 

Toinen nuttu on ollut osina valmiina jo ennen kuin sain koronan. Piti sääsätää "täydellisten" saumojen ompelu esimerkiksi kansalaisopiston Neuleklubiin. Mutta tuli se tartunta, ja kappaleet jäivät lojumaan kässäpussiin. Löysin ne muutamaa viikkoa myöhemmin... kylki kyljessä unohtuneen parhaat päivänsä nähneen eväsbanaanin kanssa!

Ou nou! Takakappaleessa oli "kiva" pikku tahra. Ei lähtenyt sappisaippualla, ei pyykinpesuaineella eikä edes tiskiaineella! Hetken jo suunnittelin kiikuttavani nutun kappaleet salaa yön pimeinä hetkinä roskikseen... Viimeinen epätoioinen yritys oli liotus lavuaarissa lämpimässä vedessä, jossa mukana muutama tippa Soakia. Ja kappas vaan - tahda hävisi! Pääsin ompelemaan saumoja.

Lanka on ihana Katian alpakkasukkalanka Alpaquina, puikot 3½ ja menekki jotain 60 grammaa. Alpaquina on niin suloisen pehmeää, että sitä vyyhtiä vois vaan silitellä ja halailla. Ihan mahtava vauvaneuleisiin, mutta 25% polyamidia tekee siitä ihan kestävän myös sukissa. 

Täs nyt sitä saumaa...

Törmäsin vanhoja joululehtiä selatessa kivaan perinnetossumalliin. Näitä tein joskus vuosia sitten ja nyt taas.

Lankana teetee Salla. Menekki pohjaväriä 2 kerää ja kuvioväriä vajaa kerä. Aloitin sinisistä ja innostuin niin, että aloitin muutamasta jämäkeristä noita retrovärisiä. Kun toinenkin pari oli valmiina niin...

Olipa sitten kaksi erilaista töppöstä. Koska en pura, niin piti tehdä molemmille kaveri. Nyt on sit kaks paria rumanvärisiä vierastossuja.

Ilman jalkaa tossut on aika hassun näköiset. Mulle tuli mieleen Lenigrad Cowboysin kengät, Neuleklubilaiset nimittivät näitä "Lampun henki" -tossuksi.

Ohje on helppo ja tossujen kokoa on näppärää säädellä eri kokoisiin tassuihin sopivaksi.

Itsenäisyyspäivän monivuotinen perinne on ollut leipoa kummitytön kanssa piparit koko suvulle. Otettiin varaslähtö jo sunnuntaina:

Hienosti sujui vuosien harjoituksella ja uudella lahjaksi saadulla reseptillä! Perinteistä poiketen ei poltettu sitä viimeistä(kään) pellillistä, koska äiti oli mukana ja vahti uunia kuin haukka ja antoi komennuksia poistaa piparit uunista juuri oikeaan aikaan! 

Pikkujoulujakin on nyt harva se päivä. Maanataina oli Salon kansalaisopiston kässäopejen pikkujoulut. Nautittiin nyyttäreistä ja opittiin tekemään makrametähti!

Meitä oli paikalla peräti neljä. Ja hassua oli huomata että meillä oli myös neljä erilaista tapaa tehdä nurja silmukka!

Seuraavat pikkujoulut on huomenna. Saas nähdä mitä siellä. Ainakin riisipuuroon osallistun. Ohjeistuksena on et pitää ottaa mukaan jotain pihtejä. Kuulostaa pahasti askartelulta... Jos ei sanoja "päivitys" ja "äppi" lasketa, niin "askartelu" on mun seuraavaks pahin kirosana!

Tänään on ollut ihana vapaapäivä pyjamassa. Joulukortit punaisessa kuoressa lähtövalmiina, oppikirjoja luettu, eka sinappikattilallinen keitelty, itsenäisyyspäivän kynttilät palaa makkarissa ja parvekkeella. Nyt soffalle  odottelemaan linnanjuhlia glögimukin ja kutimuksen kera. 

Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!



7 kommenttia:

  1. kutoo mopsin kanssa7. joulukuuta 2023 klo 16.55

    Noi lampunhenget vei lapsuuteen, jolloin käytiin ompeluseurassa tai muuten vaan kylässä , maalla mummulassa siis, ja moni mummu otti väskystään parin tossukoita jalkaansa.
    Luinko oikein, että sinappi? Herahti vesi kielelle oitis, voi kun sitä saisikin...!
    Hurjan suloiset nutut ja napit, voi että!

    VastaaPoista
  2. Samat kirosanat mullakin on. Kummallista tämä nykyaika;) Nuo tossut on ihan kivan näköisiä mutt taitaa nekin jäädä tekemättä kuten niin moni kiva neule.
    Pikkujouluja ei oo ollu naismuistiin, harmillista.
    Hyvä kun oli äiti vahvimassa, ei ne palaneet paistajan mainetta kasvata kuitenkaan.
    - KristiinaS -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ollu perinteenä polttaa se viimeinen pelti. Kerrankin kävi toisin... Mulla oli tänään jo toiset pikkujoulut. Piti vääntää rautalankaa ennenku sai riisipuuroa ja väskynäsoppaa. Kiroilemisiin...

      Poista
  3. Oi että miten upeita neuleita taas. Tuo tossumalli on todellakin kiva. Pitääkin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelin, että nämä ovat vanhanajan tossut, mutta ohjetta ei löytynytkään enää

      Poista
    2. Vanhanajan tossujen ohje on julkaistu ainakin Sandnesin joululehdessä vuonna 2013 (tai 2014)?

      Poista

Kiitos kommentistasi!