torstai 16. tammikuuta 2014

Sytomyssyjä Tyksin Ystävänpäivänkeräykseen
Tyks Ystävänpäivän Sytomyssykeräys on jo mukavassa vauhdissa. Ensimmäisiä valmiita myssyjä on jo tuotu puotiin!

Tekstiiliteollisuus Oy tuki kampanjaamme mukavalla ja monipuolisella lankapussilla. Siellä oli merinoista puuvillaan ja bambuun ja muutama kerä sukkalangaksikin sopivaa. Melkein kaikki kerät ovat jo päätyneet tekevien käsien puikoille. Kiitos!

Tyksiinhän saa tehdä myssyjä ympäri vuoden – tarve on jatkuva ja viimeksi siellä käydessäni (kohjuvaahdotuksessa naapuriosastolla) myssyhylly oli surkean tyhjänä… Kiitos Matleenalle kun taas heitit haasteen Ystävänpäiväksi  - siihen oli pakko tarttua! Vähän jo odoteltiinkin ;-)

Pari myssyä on omiltakin puikoilta syntynyt. Ensimmäisenä päätin selättää Neulefriikki Piikun Poimun. Ensimmäinen poimuni oli työtä ja tuskaa, mutta silmukoiden poimiminen napakkakierteisestä ja raidallisesta langasta ei ollutkaan yhtä hankalaa kuin löyhäkierteisestä alpakasta!
Lankana oli Katian Bombay (100 % puuvillaa, 100g=230m). Puikkoina resorissa 3 mm 50 cm bambupyöröt ja muuten 3,5 mm 60 cm Knit Pron pyöröt. Lankaa kului 70 g.
Kukaan ei varmaan ole pahoillaan siitä, ettei tämä myssy päätynyt koskaan Tyksiin, sillä annoin sen ystävälle saman tien. Voihan Ystävänpäivä olla joka päivä – varsinkin kun ystävä on juuri aloittanut syöpähoidot Tyksissä. 

Neulefriikki Piikun ohje on julkaistu Kotiliedessä, joka ilmestyi 29.10.2013. Pikkuisen vähemmillä silmukoilla (110 s ja poimussa 40) tein ja kuten huomaatte – vieläkään en saanut kaikista poimuista saman kokoisia. Mutta kuka välittää? Käsityössä pitää näkyä et se on käsin tehty! Toivon, että tämä lämmittää saajansa mieltä (ja päätäkin jos ne hiukset lähtee).

Viime vuoden keräyksessä toivottiin kovasti mustia myssyjä. Harmi vaan, että myssytarkoituksiin sopivaisissa bambuissa tai puuvilloissa on usein vaan heleitä ja iloisia kesäisiä värejä. Olen lankatoimittajille itkenyt sitä, että me (varsinais)suomalaiset vaan tykätään mustasta – kesälläkin! Ollaankohan me jotenkin synkkää kansaa?

Talvipimeässä mustan langan neulominen ei kuitenkaan ole kovin mukavaa. Ainakaan tällaiselle ikänäköiselle. Joka tapauksessa päätin tehdä edes yhden mustan. Lauantai-iltana loin silmukat. Tarkoituksena oli tehdä pientä kahden silmukan palmikkoa, mutta kun edes 2 o, 2 n ei onnistunut (ekat kaks kerrosta oli aikamoista helmineuleresori-"muunnelmaa”) niin päätin mennä yli siitä missä aita on matalin ja tehdä ihan vaan sileää… Matleenalta sentään kekkasin tehdä joka seitsemäs kerros yhden nurjan raidan.
Puikkoina oli 3 mm Addin 50 cm pyöröt alusta loppuun, silmukoita 128 ja langan menekki tasan kerä eli 50 g Blend Bamboota. Noi viiskytsenttiset on muuten ihan parhaat koot juuri pipo/myssypuikoiksi. Harmi vaan ettei niitä ole kovin helppo saada. Addin bambupuikoissa on sellainenkin vaihtoehto.

Omasta mielestäni hatusta heitetyt kavennukset näyttää aika kivalta:
Seuraavaa myssyä vasta suunnittelen, mutta on mukavaa huomata miten monta käsityön tekijää on jo mukana! Varsinkin facebookryhmässä tuntuu olevan kivan vilkasta! Jos olet facebookissa niin käy ihmeessä liittymässä!

Keräysaikaa on siis 12.2. asti ja Tyks kampanjan myssyjä voi tuoda Salossa meille Anjalinllle ja Turussa myssyjä vastaanottaa Käsityö-Elisa Brahenkadulla. Toki niitä voi viedä myös suoraan Tyksiin.

7 kommenttia:

 1. Kauniita myssyjä! Mustakin myssy on malliltaan kaunis, vaikken mustasta yhtään värinä pidäkään.

  VastaaPoista
 2. Noita mustia ja yksivärisiä sytomyssyjä miekii oon kuullut monen halajavan. Siis oikein hillityn värisiä, ei mitään riemunkirjavia raitoja. Mutta tykkääjiä on kyl joka lähtöön ja ihan varmasti kaikki myssyt löytävät pitäjänsä.
  Hurjan paljon kiitoksia paketista. Kaikki oli niin tarpeellista ja langat ihania. Laitoin postauksen niistä blogiini.

  VastaaPoista
 3. Lohdullista kuulla, ettei sinullakaan poimut tulleet samankokoisia, vaikka eipä sitä tuossa kuvassa erota. Mutta vielä minäkin sen ohjeen selätän! ;) Olen miettinyt jotain apukeinoa, että saisin oikeat silmukat poimittua, ehkä keksinkin jo. Perästä kuuluu, jos homma onnistuu.

  Ai että haastetta odotettiinkin! :) Sehän mukava kuulla, ettet ta ainakaan siellä Varsinais-Suomessa pane pahaksenne, kun aina haastan. Taisi se Piikukin mainita odottaneensa. :)

  Eikös ole ihan mukavan näköinen tuo nurja raita muuten sileässä myssyssä. Minusta ainakin on, olenkin viime aikoina tehnyt sopivin välein yhden tai kaksi kerrosta nurjaa kaikkiin sileisiin myssyihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny mä odottelen sun poimnupostausta.
   Odoteltiinhan jo haastettakin. Piikul oli ainaki neljä myssyä valmiina siinä vaiheessa ku haaste ilmiintyi nettiin.
   Mul on ajatus tuosta nurjaraidasta. Meinaan hyödyntää tämän myssyttelyn ja tehdä samanlaisia myssyjä eri langoista. Opin samalla tuntemaan lankoja... Kiitos kivasta vinkistä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!