torstai 2. tammikuuta 2014

Vuosi vaihtui

Talvi ei tul. Lunta ei tul. Pakkast ei tul. Jäitä ei tul. Eikä luvata. Mitähän tulee mieleen mökkihöperöille?
Sunnuntaina aamupäivällä saavuttiin sielunmaisemiin!

Keli oli lauhempi, kuin pari kuukautta sitten kun mökki laitettiin talviteloille! Tuli hellaan, kaivosta saunavettä ja lämpeämään, uimaportaat paikalleen ja sitten tarkastelemaan syysmyrskyjen jälkiä. Kummallista kyllä - meiltä oli kaatunut vain yksi pieni kuusi eikä sekään ollut tehnyt tuhoja. Naapurissa sen sijaan näytti lohduttomalta - joskin sielläkin monta kuusta oli kaatunut vaan hipoen mökkelöitä. Joskin ihmetyttää miten tuokin "kalavaja" voi olla edelleen pystyssä!
Koska kaikki näytti olevan ookoo, niin saatiin ottaa "hömpsyt". Meillä on sellainen itsekeksitty sääntö, et hömpsyt saa ottaa jos ulkolämpötila on alle 14 astetta. Arvatkaapa onko joskus kesällä tuijotettu lämpömittaria "sillä silmällä?". Tällä kertaa ei ollut kahta kysymystäkään, sillä mökin sisälämpötila oli mennessä 3,4 ja ulkona 3,5 astetta :)

Saunan lämmetessä kuivateltiin kosteita petivaatteita. Evässopan jälkeen alkoi tulla jo pimeää ja sauna alkoi olla lämmin. Maailman parhaiden löylyjen lomassa käytiin kastautumassa 2,7 asteisessa merivedessä. Se oli KAMALAN IHANAA!

Tassu oli tarkastanut tilukset ja ulkoiluun tottumattomana sillekin maistui uni:
Aamulla se oli heti toimessaan. Aamupalahiirestä ei jäänyt jäljelle kuin pieni hännänpää!
Meidän aamupalalla tarjottiin munia ja pekonia. Puuhellan tulella paistettua. Aamutoimien jälkeen lähdettiin sienimetsään. Käveltiin koko saari päästä päähän. Sienisaaliista tuli sentään munakas aattopäivän aamupalalle:
Kaatuneita puita nähtiin pitkin matkaa. Ihmeteltiin miten saaressa voi olla sähköt:

Aurinkokin näyttäytyi. Tosin meille se ei tähän aikaan vuodesta näy ollenkaan. Vastarannan kaislikko näytti ihan kultaiselta:
Karjalanpaisti muhi uunissa ja saunassa (ja uimassa) ehdittiin käydä vielä hetki ennen pimeää. Pitkät pimeät illat on rentouttavia jos mitkä! On aikaa neuloa ja nauttia takkatulen lämmöstä. Koska pimeydessä ei oikeastaan voi tehdä mitään muuta! Nyt ymmärrän entisaikojen runsaat, vaativat ja kauniit käsityöt! Pimeinä talvi-iltoina oli aikaa kun ei paljon muuta voinut tehdä. Tosin - siihen aikaan ei ollut sähkövaloja...

Ehkäpä pimeydestä johtuen tai vaan siitä, että kerrankin oli tilaisuus rentoutua kunnolla, niin meikäläinen veteli kahdeksan tunnin yöunia ja parin tunnin päikkärit päälle. Ihana ja rentouttava lomanen! Siitä iso kiitos Ida-Marialle, joka piti puotia pystyssä sillä välin ku meikäläinen mökkihöperöityi urakalla!

Iltaisin istuin lepakkotuolissa neulomassa. Varpaat oli ihan lämpimät takkatulen vuoksi, mutta pylly ja selkä paleli - lattia ja mökin seinät olivat kylmiä. Villapeitto oli hyvä eristeenä tuolissa vaan välillä oli vähän kiistaa siitä kenelle tuo mökin paras paikka oikein kuului:
Kun pyllynsä nostaa niin paikkansa menettää...

Pimeyteen toi valoa öljylamput:
Ja mikäs oli puskapissilla käydessä kun sain testata käytännössä taas yhden Karvisen "romanttisen" joululahjan eli otsalampun:
 Tänä aamuna lamppu osoittautui myös mainioksi autokyytineulontavaloksi.

Vuoden viimesenä päivänä tehtiin vielä vuoden viimeiset puuhommat. Myrskyn kaatama puu raivattiin naapurien tontilta. Kyllä noillakin muutaman kerran saunan lämmittää.

Meillä ei uuteen vuoteen kuulu paukuttelut. Jotain kuitenkin pitää olla - koska sanotaanhan että "Aatto juhlista jaloin" ja 1.1. on Tassun synttärit!
 Itse sankari vietti ison osan aattoiltaa paukkupiilossa sängyn alla. Vaikka oltiin saaressa, niin raketit paukkui lähistöllä pitkin iltaa. Meillä oli perinteisesti iltaruokana takassa paistettuja nakkeja ja perunasalaattia. Syömisen jälkeen valettiin tinat:
Vasemmalta alkaen: Susulle piiitkä kapea ja köyhä vuosi, Karviselle sopivasti rahaa ja Tassulle paaaljon hiiriä ja ahvenfileitä.

Vuoden vaihtuessa oltiin laiturilla (Tassu sängyn alla sisällä). Skoolattiin kuumalla glögillä ja katseltiin ilotulituksia vastarannoilla.
Ja itsekin polteltiin vielä sädetikkuja. On ne vaan niin kivoja!

Uuden vuoden ensimmäisen päivän aamuna alettin heti laittamaan mökkiä takaisin talvikuntoon. Tyhjennettiin tuhkat ja vedet. Siivottiin, tiskattiin, kannettiin puut ja sytykkeet seuraavaa visiittiä varten. Sähköt katkaistiin. Lähtövalmiina oltiin...

Vain yksi oli joukosta poissa. Tassu se vaistosi lähdön tunnelman eikä tullut. Välillä se nähtiin, mutta se juoksi karkuun jos jompikumpi meistä lähestyi. Ilta alkoi pimetä. Oli nälkä ja mökki kylmeni. Huumormieli alkoi olla vähän koetuksella...

Viimein keksin laittaa saappaat jalkaan, sadetakin päälle, ottaa sieniämpärin mukaan ja painella metsään. Tassun mielestä sienimetsälle lähtö on tosi jännää. Se seuraa ja me "jutellaan" kovaan ääneen et kuullaan missä kumpikin on. Lopulta se tuli viereen ja sain kaapattua sen kainalooni! 

Eipä ollut kissa kovin iloinen kun joutui koppaan ja veneeseen. Ei ollut Karviskaan mikään hymypoika siinä vaiheessa... Vastarannalle kuitenkin päästiin, vene nostettiin ja Satavan Kyläkaupalle pysähdyttiin vielä ostamaan synttärisankarille katkarapuja. Kaikesta huolimatta ;)
Onnittelut The Blogikissa Tassulle - 7 vee.
Ja hyvä alkanutta vuotta kaikille muillekin!

 

11 kommenttia:

 1. Ai et teil tuntuu olleen ihana ja varmasti mieleen jäävä vuodenvaihde!
  Tassulle oikein, oikein paljon onnea ja rapsutuksia ja Teille hyvää ja onnellista vuotta 2014!

  VastaaPoista
 2. Taisi olla aika erikoinen vuodenvaihde, eihän tämmöisiä kelejä ole ennen ollut.
  Minusta tuo sinun tinasi on selvästi sisilisko ja siitä sanotaan näin:

  "Liskon näkeminen unessa saattaa viitata alkukantaisiin vaistoihimme, se kertoo suhteestamme seksiin, ruokaan, selviytymiseen jne. Lisko tunnetaan myös maadoittumisen, luovuuden heräämisen, uudistumisen ja piristymisen symbolina."

  Aika hyvältähän tuo vaikuttaa, kun lupaa luovuutta ja piristymistä sun muuta =)
  Onnea paljon Tassulle merkkipäivän johdosta. Se saikin kunnon ulkoilmajuhlat tänä uonna ♥

  VastaaPoista
 3. Oikein hyvää alkavaa uutta vuotta myös sinne:-)

  VastaaPoista
 4. Hyvää alkavaa vuotta ja Tassulle myöhästyneet synttärionnittelut!

  VastaaPoista
 5. Ai niin, sitähän voisi lähteä sienimetsälle..

  Mukavia uuden vuoden puuhia.

  VastaaPoista
 6. neuloo mopsien kanssa3. tammikuuta 2014 klo 15.24

  Tavikset täällä vaan vuotta vaihtoi nyhjäämällä nojatuolissa. Kädet kyllä kävi vilkkaasti, ettei ihan laiskana sentään.
  Sinä saat nämä mökkitalvehtimisetkin kuvattua niin hienoiksi ja houkutteleviksi, että alan jo epäillä itseäni mökkeilyyn suhtautumisellani. Voisiko mökillä todella olla näin mukavaa?
  Voi jessus Tassua! Ovela katti!

  VastaaPoista
 7. Kiitos, Susu, ihanasta saarikertomuksesta ja kuvista. Ihan siellä kuljeskelin mukana nauttimassa kaikesta.
  No jo on kumma että se vaja on pystyssä vaiks ihan vierestä puut meni.
  Tassu se joka kerta menee karkuun ku lähtö on edessä, hyvin keksit tuon sienimetsään menon. Toimineeko toista kertaa;) Kiva sienisaaliskin näyttää olevan, radiossa on kerrottu ett suppiksii ja kanttiksii on kerättävissä.
  Oikein hyvää tätä vuotta teille ja Tassulle synttärirapsutukset.

  VastaaPoista
 8. Muuten vaikutti niin kivalta tuo teidän saarireissu, mutta nuo kaatuneet puut... :( Tuli nyt juuri mieleeni, mikä niissä kaatuneissa puissa minua niin kammoksuttaa, kun kaadetaanhan niitä ihan tarkoituksella eikä se tunnu missään. Onneksi ei rakennukset särkyneet eikä varsinkaan ihmisiä ollut jäänyt alle.

  Tassulle synttärirapsutukset! :)

  VastaaPoista
 9. Kiva teidän mökkireissu. Viimekesänä ei paljon mökkeilty,mutta nyt on taas alkanut tulle mieli mökille. Onnea synttärisankari Tassulle!

  VastaaPoista
 10. Hyvää alkanutta vuotta sinullekin. Arvasin, että mökkihöperöt suuntaavat mökille, kun keli sen sallii. Minäkin rentouduin joulunaikaan nukkumalla pitkään. Sukkaneule ei ollut kaukana. Meiltä lähti jäät ja on harrastettu sitä ihanan kamalaa uintia saunalla ja ilman. Yhtä romanttisia lahjoja minäkin saan,mutta usein niistä on enemmän iloa kuin kullasta ja timanteista :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!