lauantai 15. helmikuuta 2014

Pienistä puroista syntyy suuri jokiTyksin Ystävänpäivän Sytomyssykeräys on taas tältä vuodelta päättynyt. Torstaiaamuna Neulefriikki Piikun kanssa vietiin Tyksin syöpäpolille tämän vuoden keräyksen tuotto. Kiitoskukkanen kaikille, jotka olitte mukana:

Matleenalle, joka heitti haasteen (jota oli odotettukin), Piikulle, joka ponkaisi pystyyn Tyksin keräyksen sinä päivänä, kun itsellä ei ollut yhtään ”paukkuja” ja erityisesti kaikille teille myssyjen tekijöille!

Tänä vuonna en voinut kuvata jokaista keräykseen tullutta myssyä. Työt kai hiukan haittaa harrastusta? Tekstiiliteollisuus Oy sponssasi keräystämme lankalahjoituksella pariinkin otteeseen. Tässä muutama myssy ja sukka lahjalangoista:
Sain pahanlaatuisen huono-omatuntokohtauksen, kun näin keskiviikkoiltana miten Matleena se jaksaa kuvata (ja blogata) jokaisen Oulun keräykseen tehdyn myssyn. Kierin tuhkassa ja kävin ottamassa yhteiskuvan Salon keräyspisteeseen tuoduista myssyistä pikkuisen Rypäleeni takakontissa:
Facebookin Tyks Sytomyssyryhmästä  ja monista blogeista sentään löytyy vähän tarkempia kuvia…
Ja tässä yhteiskuva kaikista:
Mukana myös turkulaisten myssyt.

Vaikka tämänvuotinen kampanja onkin päättynyt, niin sytomyssytarve on jatkuva. Enpä ole koskaan kuullut kenenkään väittävän myssyjä olevan liikaa. Siksipä keskiviikon Salonjokilaaksossa ilmestynyt juttu (kiitti Jaana vinkin heittämisestä) ei tullut yhtään liian myöhään – myssyjä passaa tehdä ympäri vuoden!

Sytomyssykampanja on ilahduttamiskampanja, jonka tarkoituksena on saada käsityötaitoiset ihmiset tekemään myssyjä ihmisille. jotka ovat menettäneet hiuksensa sytostaattihoidoissa. Ilahduttamisen ajatuksen tiivisti mukavasti Kikka lehden haastattelussa: ”Tässä on takana sellainen minulta sinulle –ajatus.” On tarkoitus tuottaa hyvää mieltä sairaudesta ja ankarien hoitojen sivuvaikutukista kärsiville, mutta myös meille tekijöille. Moni meistä työstää joko omaa tai läheisen sairautta. Moni toivoo toiselle hyvää ja joku miettii tilannetta jos sairaus tulee omalle kohdalle.

Hyvä tarkoitus voi joskus tuoda myös harmistusta. Ajattelin ensin, etten puhu koko jutusta ja häivyn myssysysteemeistä vähin ääniin takavasemmalle kunhan tämän vuoden keräys saadaan kunnialla pulkkaan. Mut koska minä olisin osannut olla hiljaa ja pitää mölyt mahassani? Tuolla Facen puolella on aina silloin tällöin käyty keskustelua siitä et miksi tälle osastolle ja miksei jollekin muulle? Syöpähoitoja annetaan Tyksissäkin monella osastolla ja myssyjä tarvitaan.  Välillä tuli itselle ihan sellainen olo, että vaikka on tarkoitus tehdä ilolla iloa niin pieleen menee.  Ystiskeräysten (ja muut Anjalinille ja Käsityö-Elisaan tuodut) myssyt viedään polille, mutta mikään ei estä muita osastoja sieltä kysymästä jos tarvetta on. Siitä puhuttiin osastonhoitaja Pirjo Haaviston kanssa eilen samalla, kun ihailtiin myssyjä:
Sairaalassa hoitajat tekevät omaa tärkeää työtään. Myssyjen jakelu eri osastoille ei varmaankaan ole niitä ykkösprioriteetteja, mutta varmaan yhteistyössä saadaan jokaiselle jotakin. Pienet myssyt on aina lähetetty lastenosastolle ilman pyyntöjäkin ja kuulemma tuo paffilaatikollinen on eilen lähetetty Syöpäosastolle 1:lle.

Pienistä puroista se suuri joki syntyy. Seijasisko ja Matleena haastoivat ensimmäiseen keräykseen tammikussa 2010. Kuulin eilen Matleenalta, että vuosien varrella on keräysten merkeissä sytomyssyjä tehty ainakin 40000! Jokainen myssy on pieni noro ja yhdessä niistä syntyy suuri ilahduttamisjoki!

Koska lukemat kiinnostaa, niin tässä tämän vuoden Tyksiin viedyt:
Sytomyssyjä 239 kpl
Villasukkia 39 paria
Huiveja 4 kpl

Keräys on siis jatkuva ja myssyjä saa tuoda Salossa Anjalinillle sekä myös Turun Käsityö-Elisaan. Meillä on myssykopassa jo 6 uuttakin myssyä… Toki suoraan Tyksin osastoille voi viedä tai lähettää.
 Vielä yksi kiitoskukkanen ja hyvää kevättä!

4 kommenttia:

 1. neuloo mopsien kanssa15. helmikuuta 2014 klo 11.20

  Kiitos orkideoista ja kiitoksista!
  Oli ilo olla keräyksessä mukana myssyjä neuloen.
  Ilman sinun ja Piikun viitseliäisyyttä myssyt eivät perille päätyisi eivätkä olisi päätyneet.

  Mietin sitä, että miksi osastot eivät tee yhteistyötä, nyt ainakin FB:n kautta tieto kulkee ja on julkista, myssyjä voi järjestää mille osastolle tahansa. Älä, Susu-kulta, ota paineita tästä asiasta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos itsellesi myös, kun olet jaksanut olla myötävaikuttamassa tässä tärkeässä asiassa!!!
  Varmaan tuo myssyjen "jakautuminen" eri pisteisiin onnistuu ajan mittaan ja tosiaan, mikäänhän ei estä myös itse viemästä tietylle osastolle suoraan.
  Aivan mahtava hanke, johon ilolla osallistun!!!!

  VastaaPoista
 3. Kaunis tuo orkidea. Minä olin laiska kun en saanut kauin pari myssyä keräykseen, mutta mulla oli hyvä syy. Kyllä ne loppukerätkin muotoutuu myssyiksi kun aikaa antaa.

  VastaaPoista
 4. Voi Susu, eihän me kilpailla valokuvaamisessakaan niin kuin ei myssyjen määrissäkään! Eikä kai missään ole sanottu, että kaikki tulleet myssyt pitäisi kuvata näytille blogiin. Me vaan täällä Oulusssa otettiin silloin aikoinaan se tapa ja olen sitä jatkanut. Otapa sekin huomioon, että minulla on eläkeläisenä päivässä monta tuntia enemmän aikaa kuvata myssyjä kuin sinulla. Minä muuten vapautan sinut tällä palopuheella sellaisesta puuhasta. Piste! Kuvaat silloin kun siltä tuntuu! :)

  Tuosta kannattaa pitää kiinni, että myssyt viedään polille ja osastot hakevat sieltä sitten myssyjä tai järjestävät jotenkin muuten myssyjen jakamisen sairaalan sisällä. Näin on tehty OYS:ssa koko ajan, se oli henkilökunnalle itsestään selvä asia. Toimittivat muuten alkuun oma-aloitteisesti myös alueen muihinkin sairaaloihin myssyjä, kun se ensimmäinen keräys tuotti niin hyvin.

  Ihania orkideoja! Kukkivatko molemmat juuri nyt? Minulla on vain yhdessä vaivaiset kaksi kukkaa, kuusi muuta jököttää ilman mitään kukkimisen merkkiä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!