tiistai 27. lokakuuta 2015

Onnetoinen Kotivinkin "helppohuivi"Kotivinkissä oli houkutteleva otsikko: Helppo pitsihuivi. Aina, kun jossain muussa kun varsinaisessa käsityölehdessä julkaistaan neuleohjeita, niin ne yleensä innostavat niitäkin, jotka eivät ihan joka päivä neulo ja sehän on tosi mukavaa! Ja kun vielä ohjeeseen liitty hyväntekeväisyyshaaste ja kerrotaan ohjeen sopivan aloittelijallekin, niin moni on hankkinut langat ja tarttunut puikkoihin.

Viime viikolla meidänkin puodissa kävi tämän ohjeen tiimoilta asiakkaita. Vaan kun alkuun ei meinannut päästä ollenkaan! Minäkin sit päätin oikein kokeilla, jotta voitais neuvoja antaa ja mallihuivi puodin ikkunaankin tikutella siinä samalla. Ei onnistunut. Ei, vaikka torstaiaamuna kansalaisopiston openkin kanssa sitä ohjetta pähkäiltiin.

Eipä ihme. Ensin ohjeesta oli puuttunut pari langankiertoa… Ohje korjattiin Kotivinkin nettisivuille. Päänvaivaa tuotti myös epäselvä kahden silmukan lisäys alussa… Nyttemmin Vinkin nettisivuille on lisätty myös kolme selkeyttävää videota!

Puuttuvien langankiertojen löydyttyä minä tein lisäykset oman pääni mukaan ja kyllähän siitä huivi syntyi:
Lankana teetee Saga, puikot Knit Picks pyörökärjet 10mm 60cm kaapelilla.

En höyryttänyt vaan pingotin ja suihkupullolla kostutin. Eipä riittänyt kerä – lankaa kului 110 g…

Minut tuntevat varmaan tietävät, miten paljon olen kihissyt raivosta tämän huiviohjeen vuoksi… Joten muutama sananen tännekin. 

Tiedän toki, ettei neuleohjeen kirjoittaminen ole ihan helppo juttu, mutta kun se johonkin lehteen päätyy niin oletus on et ohje on virheetön. Painovirheet toki ovat mahdollisia, mutta jos ohjetta mainostetaan otsikossa helpoksi ja aloittelijalle sopivaksi niin… Olisihan se hyvä jos suunnittelija pyytäisi ennen ohjeen julkaisua jonkun koeneulomaan suunnitelmansa. Tai edes jonkun neuleita harrastavan lukemaan ohjeen ajatuksella läpi! Moni vähemmän kässäillyt ei osaa edes ajatella, et ohjeessa voisi olla virhe. Aikansa yritettyään luovuttaa ja heittää langat ja puikot nurkkaan. Ehkä loppuelämäksi. Ei kiva. Moniko Kotivinkkiä lukeva ymmärtää käydä nettisivuilla etsimässä korjauksia? Miten ihmeessä helpponeule tarvii KOLME videota, jossa näytetään miten ”helpponeuletta” neulotaan? OMG! 

Onneksi on niitä, jotka osaavat ja uskaltavat kysyä. Vaikkapa meiltä lankakaupasta.Ei mekään kaikkeen osata vastata mut yritetään ainakin selvittää!

Oma mielipiteeni mulla on myös lankavalinnasta… Mut parempi varmaan jättää rähjääminen tähän ja toivoa ettei Kotivinkki, suunnittelija tai projektin yhteistyökumppanina toimiva teetee vedä tästä kirjoituksesta jättimäisiä herneitä nenäänsä.

Neulomisen iloa kaikille! Kyl se siit :)

5 kommenttia:

 1. Yhdyn ihan täydellisesti kaikkeen kirjoittamaasi koskien neuleohjeita! Mähän löysin monen monta virhettä ja puutetta kirjasta Käsineitä kesästä talveen. Nyt korjaukset on netissä kustantajan sivulla. Samaa mietin kuin sinäkin, että moniko osaa lähteä etsimään korjauksia netin syövereistä.

  VastaaPoista
 2. Todellakin samaa mieltä. Muistan yrittäneeni muistaakseni Suuren Käsityölehden -ohjeella saada sukkia neulottua. Onneksi tajusin kymmenennen aloituksen epäonnistuttua mennä googlaamaan ja sieltähän korjaus löytyi.

  VastaaPoista
 3. neuloo mopsien kanssa27. lokakuuta 2015 klo 15.47

  Lopussa kiitos seisoo, mutta kun sinne loppuun pitäisi päästäkin. On niin helppoa vastata, että nettisivuilla sitä ja tätä ja vaikka mitä, kun kaikilla ei ole nettiä käytössä ja ainakaan itse en älyäisi mennä nettisivuilta katsomaan, josko siellä sattumoisin olisi mainintaa virheistä. Joskus lehtien leivontaohjeissa on omituisia määriä, esin´m. 15 dl jauhoja kaakkutaikinaan. Järkikin sanoo, että väärin on, mutta entä he, jotka toimivat tismalleen ohjeen mukaan eivätkä kyseenalaista mitään. Sitten seuraavassa tai jossain numerossa on lyhyt maininta että aijuu, painovirhe siinä ja siinä ohjeessa, vain 1,5 dl ... Ja kuinka monta leipuria jo poltti päreensä ja kapustansa tuonkin takia.

  Ketuttavia nämä ohjevirheet! Eikä kaikilla ole mahdollisuutta palvelevaan lankakauppaan ja -kauppiaaseen. Että pienestä on into kiinni, uskon täysin, kuten sanoit, että lanka ja puikot lentää prkleitten saattamina nurkkaan ja neulomiset jää ikiajoiksi.

  Kiva huivi sinänsä, vaikkei se minua kiehdo, helppo tai ei, lällällää.

  VastaaPoista
 4. Mä täällä jo kihisin ennenkuin olin lukenut sun postausta loppuun. Aiheena ihan just toi "helppo juttu aloittelijalle"... Just joo. Mä olisin aloittelijana lopettanut neuleurani just siihen paikkaan. Jos en kerran osaa edes aloittaa helpponeuletta, niin koko hommahan on silloin tuhoon tuomittu. Puikot takkaan ja lanka kans. Nih. Piste.

  Meen kantamaan puita liiteriin, ettei tarvi pihistä enempää. Tällä puhinalla täytän koko liiterin :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!