keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Novellikoukkuillan myssy ja –sukatViime viikon torstaina Salon kaupunginkirjastossa järjestettiin Novellikoukku-ilta Tapahtuma on kuin aikuisten satutunti. Novellikoukussa neulotaan tai virkataan ja kuunnellaan samalla novelleja.

 Jokaisessa tapaamisessa on vaihtuva lukijavieras, joka tutustuttaa osallistujat erilaisiin novelleihin.
Salon Novellikoukussa voi tehdä hyväntekeväisyysprojektina vaikkapa villasukkia tai pipoja Halikon vastaanottokeskuksen asukkaille tai luovutettavaksi SPR:n paikallisosaston kautta alueen muille tarvitsijoille. Toki voi käsitöitä tehdä kuunnellessaan ihan omaksi iloksi. Eikä Novellikoukussa ole pakko tehdä kässyjä ollenkaan – voi tulla mukaan ihan vaan kuuntelemaan.

Meidänkin puotia pyydettiin mukaan tapahtuman sponsoriksi ja hyvään juttuunhan on aina kiva lähteä mukaan! Tikuttelin jo ennen tapahtumaa yhden pipon SPR:lle lahjoitettavaksi.
Lankana SMC Super Merino Big Mix, puikot 6 ja 7 pyöröt (tai sukkikset) ja lankaa kului aika tasan yksi kerä. Kerrankin meikäläinenkin purkasi – ykkösversiosta tuli jättisuuri ja lanka olis loppunut kesken.
Ohjeenkin kirjoittelin (toivottavasti selkokielisen) lankojen mukaan – jos vaikka joku innostuisi ottamaan kerän lahjalankaa hyppysiinsä ja neulomaan helpon pipon SPR:lle. Sukkien ja lapasten ohjeitakin paikalla oli ja lahjalankaa myös naapurilta Alman Puodista.

Vielä ennen tilaisuutta pikkuisen jänskätti et tuleekohan sinne miten monta ihmistä… Mutta osaanottajamäärä varmasti yllätti kaikki järjestäjät iloisesti! 
Tunnelma oli tiivis ja paikalla oli ainakin 64 kuulijaa! Moni tuttu kasvo oli mukana.

Tilaisuuden kuvat on rötsitty tapahtuman Facebook-sivuilta. Kuvat on ottanut Liisa Käiväräinen ja lupa kuvien käyttöön on Liisata kysytty ja saatu. Kiitti!
Kuulimme illan aikana kaksi novellia. Ensin kuulimme Tove Janssonin novellin Kesälapsi ja pienen tauon jälkeen Roald Dahlin Lampaalla teurastettu. Ihmettelin siinä illan aikana miten hyvin lukeminen kuului vaikka paikalla oli niinkin paljon ihmisiä!
Ja vielä enemmän ihmettelin sitä, että 64 naista jaksoivat istua hipihiljaa mekelin kaksi tuntia ja oikeasti kuunnella. Yleensähän moinen akkalauma saa aikaan aikamoista hälinää. Oliskohan käsitöillä ollut osansa asiaan?

Tekstiiliteollisuus Oy on ollut monena vuotena mukana monissa hyväntekekeväisyystapahtumissa. Lastensairaalalle luovutettiin viime vuonna teetee Helmi-vauvalangan myynnistä yli kolmetuhatta euroa ja TyksSytomyssykampanjoita sieltä ollaan tuettu lankalahjoituksin monena vuotena. Myös Novellikoukku-iltaan teeteeltä lähetettiin kasa sukkiin sopivia lankoja:
Ja toinen kasa lämpimiin pipoihin sopivia:
Kiitos heille ja kaikille, joiden puikoilla ja koukuilla näistä langoista syntyy Novellikoukku-iltojen myötä lämmintä apua tarvitseville.

Itse neuloin kuunnellessani sukan kantapään ja vähän siitä eteenpäinkin. 
Kantapäähän kokeilin ristiinneulottua vahvistettua itselleni vähän uudella tavalla eli neulomaton silmukka nostettiin langankierron kanssa puikolle ja seuraavalla kerroksella nostettu ja langankierto neulottiin yhteen. Piikulta tään opin pari päivää aikaisemmin Kakskertaseuran Neulomakerhossa. Näin kantapäästä tulee tilavampi ja mielestäni aika nättikin. Valmiiksi sukat tulivat vasta sunnuntaina.
Lanka Katia Storm, menekki 99g, puikot 3 mm Knit Picks 15 cmsukkapuikot. Kokeilin ekan kerran pikkuresorin jälkeen sileää vartta kun ajattelin et raitalangalla kuvio menee resorissa vähän hukkkaan.
Sukkien koko on  40-41 ja valmiit sukat vien mukanani seuraavaan Novellikoukku-iltaan, joka pidetään 26. marraskuuta klo 17.00-19. Ja tietty sukkasatoon.

Voi vitsit et oli kivaa! Tuskin maltan odottaa seuraavaa kertaa…


5 kommenttia:

 1. Tuollainen olisi tosi kivaa täälläkin. Sukat ovat myös tosi nätit; joskus täytyy kokeilla uudenlaista kantapäätä.

  VastaaPoista
 2. neuloo mopsien kanssa28. lokakuuta 2015 klo 18.25

  Tuskin maltan minäkään odottaa, tilaisuus oli äärettömän mukava ja lämminhenkinen!

  Vinkki : oman paikkakunnan kirjastolle voisi ehdottaa vastaavaa tilaisuutta kokoontua.

  VastaaPoista
 3. Olipas siellä todella paljon porukkaa.Pukinmäen kirjasossa, jossa oon käyny kuulolla, on ollu noin 10-12 ihmistä mutta ei siihen tilaan enempää mahtuiskaan. Mutta kyllä käsityötapahtumat porukkaa hyvin vetää. Tänään on Kansallismuseossa kässyluento, taitaa taas olla kahvila täynnä.

  VastaaPoista
 4. Tuo on tosi kiva idea! Miksei meillä Turuus?
  Ja noi sukat suorastaan kerjäsivät tuota kantapäätä - hienot! Joku saa tosi ihanat sukat.

  VastaaPoista
 5. Tuollaista käsityötapahtumaa toivoisin meidänkin kylälle..

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!