lauantai 8. joulukuuta 2012

Eväitä onnistuneeseen joulusiivoukseenTuossa pari viikkoa sitten tuli huomattua, että me lapsettomat ollaan parhaita antamaan neuvoja lastenkasvatuksessa. Siitäpä tuli mieleen et me naimattomat (tai miks kutsutaan tällaisia, jotka seukkaa mut ei asu kimpassa?) ollaan varmaan parhaita antamaan ohjeita myös perheen joulusiivouksen suhteen;-)

Testasin tänään ajatuksiani Blogikuvaaja Karviseen…

Avainsana on OHJEISTUS. Sen pitää olla selkeää, täsmällistä ja perusteltua. 

1.       Kerro kumppanille hyvissä ajoin joulusiivouksen ajankohta. Ainakin viikkoa ennen h-hetkeä.

2.       Joulusiivous kannattaa tehdä ajoissa. Just ennen Joulua on varmasti muutakin tekemistä. Ainakin voi nautiskella glögiä ja polttaa kynttilöitä samaan aikaan ku kaikki muut siivoo.

3.       Anna kumppanillesi vaihtoehto – joko voi olla mukana auttamassa tai poissa jaloista. Hyvin oppinut kumppani tietää, että jälkimmäisestä vaihtoehdosta seuraa hankaluuksia, joten hän ilman muuta valitsee vapaaehtoisesti ekan vaihtoehdon…

4.       KOMMUNIKOI! Älä siis odota kumppanisi olevan ajatustenlukija vaan kerro selkeästi ja täsmällisesti mitä toivot hänen tekevän. Esim. ”Vie kaikki matot, peitteet, tyynyt (myös sohvatyynyt) ulos ja tamppaa ne. Sen jälkeen ripusta ne ulos  pyykinkuivaustelineelle tuulettumaan. Älä tuo sisälle ennen kuin pyydän”.

5.       Kun olet saanut kumppanisi ulos huushollista voi huoleti keskittyä omiin puuhiisi. Kämpän koosta riippuen saat touhuta ihan rauhassa ainakin tunnin verran. Minä ehdin sillä välin imuroida kaiken.

6.       Kun pyydetyt hommat on hoidettu ohjeiden mukaisesti on palkinnon aika! Ehdota pientä lepohetkeä. Ei haittaa, vaikka sängyssä ei ole lakanoita ja petivaatteet on ulkona tuulettumassa jos vaan on patja, jolle kellistyä. Kun patjalta alkaa kuulua vatsan kurinaa niin vie kumppanillesi kookaupasta ostettu salamitikku ja jääkaappikylmä olut. Niillä se pysyy ihan tyytyväisenä poissa jaloista vielä ainakin kolme varttia…

7.       Kissaa on hankalampaa ohjeistaa tai pitää poissa jaloista. Toisaalta katit ei kauheesti tykkää pölynimuireista, joten häipyvät ihan suosiolla omiin oloihinsa. Lattianpesussa ne on tiellä, mutta selvästikin paljon hauskempaa seuraa kuin kaksijalkaiset siivusapulaiset.

8.       Lattianpesun jälkeen alat jo itsekin olla nälkäinen. Olet jo etukäteen miettinyt tarpeeksi simppelin siivousruuan, jonka kumppanisi ilomielin valmistaa. Jos ei muuten niin siks et sillä alkaa olla kiljuva nälkä. Ruoanvalmistuksen ajan voit taas keskittyä omiin puuhiisi (kuten soittää Äidille tai ystävättärelle tai nauttia lasillisen punaviiniä ja olla tekevinäsi jotain tärkeää).

9.       Sapuskan (älä unohda kehua miten ihanaa ruokaa se oli) jälkeen koko sakki on ansainnut ainakin kymmenen minuutin lepohetken. Sillä välin sauna lämpee.

10.   Menet kuuraamaan saunaa ja kumppanisi tärkeä tehtävä on pitää kissa poissa kloritesta. Ei paha, sillä perheen molemmat pojat ovat uuvuksissa ja katsovat lauantain luonto-ohjelmaa…

11.   Projekti jatkuu huomenna ja nyt menen peiton alle tekemään projektisuunnitelmaa. Aamulla ei ole mitään hätää, sillä saan ihan rauhassa kuurata kaapinovia ainakin kolme tuntia ennen kuin ”apulaiset” heräävät. 

12.   Kaappeja ei sit siivota jouluks! Ne kannattaa siivota tarpeen vaatiessa eikä kalenterin mukaan. Tai sit ei siivota ollenkaan.

Viikonlopua!

8 kommenttia:

 1. Ihan hyvät ohjeet :)
  7. kohtaan lisäisin, että kissat kannattaa heittää ulos siivouksen ajaksi.
  Minäkin olen suunnitellut jo pari kuukautta tuota joulusiivouksen tekoa, eli sehän on silloin jo puoleksi tehty. Sen toisen puolen teen ilmeisesti ihan viime tipassa :)

  VastaaPoista
 2. Siippaa nauratti kovasti ohjeet, saa nähdä kuinka käy kun päästään tositoimiin.

  VastaaPoista
 3. Oikein oiva ohjeistus! Hyvälle päälle tuli ihan....

  VastaaPoista
 4. neuloo mopsien kanssa9. joulukuuta 2012 klo 17.01

  Kiva lukea, miten muut siivoaa, jos siis siivoaa. Itte en tunne mitään himoa hommaan. Mistäs semmosen kipinän oikein saisi?

  VastaaPoista
 5. Mahtavat ohjeet, jäin vain miettimään että missä vaiheessa ne matot, petivaatteet ym. kannettiin takaisin sisään ;)
  Minulla joulusiivous jää miehen suorittamaan imurointiin ja minun pölyjenpyyhkimiseen, lattiat pesen vasta keväällä. Sitten vaan kynttilöitä palamaan ja hyvä on.

  VastaaPoista
 6. aivan mahtava ohjeistus, tää täytyy lukea isänälle kunhan herää eli nyt on se mun rauhaisa hetki tehdä kaikkea kivaa lukuunottamatta joulusiivousta;))

  VastaaPoista
 7. Olipa mukavat ohjeet joulusiivoukseen.

  VastaaPoista
 8. Meillä ei joulua varten erityisemmin siivota, joulun jälkeen sit paremmin, on aikaakin enemmän.

  Siihen ihmettelyysi tuotosten määrästä versus ei pal neulotuta, niin vastaisin, että kesällä neulottu, nyt vasta päätelty. Silleen saa ittesä näyttämään ahkerammalta kuin onkaan ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!