keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Villa = tekninen tekstiiliVaiks me Karvisen kanssa ollaan aika lailla erilaisia ni me jaetaan iso määrä hulluutta keskenämme. Yks niist on mökkihöperyys. Saareen pitää mennä jos vaan tilaisuus on ja vaikka sielunmaisema olisi ankean harmaa niinku viime viikonloppuna:
Talven jälkeen mökillä on tietty kauheesti kaikkea tekemistä, ensimmäinen juttu tietenkin siivoilu. Mut kun kaikki on kosteaa ja kylmää ni tarvittais sellainen keli, et kaiken mökistä irti lähtevän sais ulos aurinkoon ja tuuleen kuivumaan. Ei viime viikonlopun keleillä. 

Saunan siivous ei vaadi muuta kuin puita ja vähän jääkylmästä lämpimämänpää vettä (ja kloritee vaik Martat sanois asiasta mitä). Talven jäljiltä jääkylmä saunan betonilattia ja keski-ikäisen krämpät ei oo kovin hyvä yhdistelmä. Niinpä puin jalkaani vanhat, kunnolla huopuneet villasukat! Ne jalassa sain ihan hyvin kuurattua lattiankin! JOS ette vielä tiedä niin villa kastuessaan tuottaa lämpöä.

Mikä onkaan ihanampaa, ku mökkisaunan löyly ja palavien puiden räiske pesässä? Siinä tilanteessa nautitaan eikä sanoja tarvita! Vaan – just silloin kun ensimmäinen kauhallinen löylyvettä sihahtaa kiukaan kuumille kiville niin tavallisesti varsin vähäpuheinen Karvis avaa sanaisen arkkunsa! 

Vuosien varrella ollaan lukuisat kerrat suunniteltu ponttonilaiturin kiinnityksiä ja laskettu montako kilowattituntia enemmän lämpöenergiaa tarvitaan kiuaskivien lämmittämiseen jos kiukaalle heitetään kaivokylmää vettä patalämpimän sijaan! Tästä asiasta ei päästä yksimielisyyteen ikinä, koska eniten minua kiinnostaa montako kuutiota enemmän puita se vaatii. Siitä päästäänki siihen, että koivun ja männyn ominaislämpökapasiteetti on erilainen puhumattakaan kuusipuusta jne… Ja JOS saunan lämpö ei riitä niin keskustelun tässä vaiheessa olen SISÄISESTI niin kuumana et uimaan pitää päästä! Karvis on kyl jo paennut lauteilta – oli se löylyvesi sit miten kylmää tai lämmintä ja kiuas millä puilla lämmitetty niin kiukuspäissäni olen varmasti paiskonut tarpeeksi löylyä poistaakseni teknikon lauteilta!
Seuraava yhteinen hulluutemme on se uimaan meno. Tänä talvena ei sentäs avantoa tarvittu mut on se merivesi vieläkin KYLMÄÄ. Mereen meneminen on aina yhtä KAMALAN IHANAA. Karvis tulee uimaan, mutta sillä jalanpohjat ja kämmenet palelee niin et sattuu. Neopreenitossut auttaa vähän. Karvisen viime viikonlopun uimapuku näytti tältä:
Tossujen alle oli puettu vanhat Austerman Stepistä tehdyt villasukat ja uima-asu kuulemma toimi! Jalanpohjat kesti uimisen paremmin kuin ennen. Tekstiili-inssinä tiedän olevan niin, että villa tosiaan kastuessaan tuottaa lämpöä (se liittyy jotenkin kemiaan ja villakuidun rikkisidosten aukeamiseen) mut sitä on ollut vaikeaa todistaa Karviselle. Nyt se uskoo!
Ja kerrankin minäkin innostuin puhelemaan saunan lauteilla! Yhdessä mietittiin erilaisia markkinakohteita ”tekniselle” tekstiilille eli lampaanvillalle… Merimiehet tän tietää kokemuksesta mut kaikki muut! Miks ihmeessä pitää kehitellä ”teknisiä” tekokuituja kun luonnonmateriaalit on itsestään toimivia? Esim villa on luonnostaan paloturvallinen kuitu. Se syttyy huonosti ja sammuu itsestään jos olosuhteet on ookoo.

Päivän tekniikkaosuus on ohi ja loppu on pelkkää mökkihöperyyttä.
Sunnuntaina herättiin sateeseen. Pitkästä aikaa ulkokissan elämästä nauttiva Tassu kökötti myrtyneenä terassin tuolilla ja katsoi syyttävästi. Ihaku sade olis ollu mun vika! 

Sateen loputtua mentiin nostamaan verkko. Sekin on yks jaettu hulluutemme. Meillä on aina sekä lasku- että nostovaiheessa about kolmas maailmansota meneillään ja silti vaan yritetään kalastaa! Tassulle ahvenia ja jos hyvin käy ni itsellemmekin. Taas tuli muistutus siitä miks minä aina lasken verkon ja Karvis nostaa:
ÄLLÖTTÄVÄ matikka luikerteli verkossa ku joku käärme! Hyi olkoon. JOS mä olisin ollu verkkoa nostamassa niin sinne olis jääny mereen – sekä made että reikäinen verkkomme. Se on kamalampi ku iso hauki! Matikkaa kehutaan hyväksi kalaksi mut mä en tuohon suostuisi koskemaan. Varmaan juutuubista löytyis hyviä nylkemisohjeitakin mut ei. Hetken mietin et jos vaikka vietäis kala kannellisessa ämpärissä mentereelle mut kun se ei äidillekään kelvannut niin päästettiin kasvamaan: 
Tiedän kyl et kalannahkakurssilla oleva Ida-Maria oli tosi pettynyt kuullessaan hyvä ”materiaalin” hukkaamisesta… 

Saatiin sentään Tassullekin seitsemän pientä ahventa:
Harmaa päivä meni mökin kaappeja siivoillen. Viime vuonna se jäi sattuneista syistä väliin kokonaan…

Välillä aurinkokin vähän pilkahteli ja kuunnellessani Lasse Mårtenssonin Kampelavalssia tuli ihan pakottava tarve ihan vähän puhallella saippuakuplia:
Ylläni muuten maailman paras tekninen vaate – vanha mökkivillapaitani, joka on juuri sopivasti huopunut sekä sateen- että tuulenpitäväksi! 

Illalla teknissaunottiin vielä ja grillattiin hyvät pihvit, joissa oli mielenkiintoisen liekehtivä marinadi:
Ja kuten melkein aina sateisen mökkiviikonlopun jälkeen sunnuntai-iltana laiturilta katsottiin Airiston suuntaan kun siellä taivaanrannassa näkyi olevan arkipäivän aurinko jo tulossa…
Villaisaa Pääsiäistä ja varsinkin LANKALAUANTAITA!

19 kommenttia:

 1. Hyyyyy, vai vielä kasvamaan tuommoinen merihirviö. Siitähän tulee Nessietäkin suurempi. Hyst.
  Sateisissa mökkiviikonlopuissa on oma viehätyksensä, kun ei voi tehdä 'mitään'. Nauttia vaan. Ja pistää silmät kiinni vaikka päiväunille, jos siivoamattomat talvinurkat uhkaa vaatia jotain toimenpiteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sit voi vaikka lueskella blogeja ja neuloa:-)

   Poista
 2. Mukavat jutut ja varmaan villat lämmittää tarvittaessa kylmänä ja kuumana :)
  Meillä mies sai joskus mateita verkolla ja minä menin yöllä kuvaamaan niitä.. Niin ne sieltä kassista vielä luikerteli, vaikka piti olla jo kanttu vei. Eli en kanssa tykkää yhtään mateista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska tarina kans oli kun äiti oli ostanu jäisen lahnan joskus torilta. Kotona kala oli sulanut ja alkanut hyppimään. Äiti vei sen parvekkeelle odottamaan isän kotiintuloa...

   Poista
 3. Uåea postaus.Minä en ikinä uskaltaisi mennä kylmän veteen uimaan. Jalkojen villasukat uskon sataprosenttisesti. Jos palelluttaa jalkansa, tulee nuha ja nuhan saa hoidettua nimenomaan villasukilla. Vick vaboruccia (sininen vpurkki jota ihme kyllä saa vieläkin apteekissa - lapsuusajan voide) ja villasukat jalkaan. Nuha lähtee alta aikayksikön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos on villasukat aina ni nuha ei ees tuu!

   Poista
 4. Oot kyl ihan oikiassa ton villan suhteen. Se on parasta tekniikkaa. Mie mitään teknisiä kerrastoja ja sukkia ala pitämään, ne on MUOVIA!
  Poika lähti kerran kavereiden kanssa Lappiin hillasuolle ja siellähän oli välillä kuumaa ja märkää ja välillä viileää ja märkää. Kaverit tuskaili kun jalat hikosivat kumppareissa ja sukat litimärkänä ja haisivat kamalalle. Poika oli vetänyt repustaan joka aamu puhtaat ja kuivat äitimuorin kutomat oikeat villasukat, ni sano et kateellisena kaverit katteli. Oikiasti kateellisena.
  Ja samaa sano yks vanha eränkävijä, et hän ei laita sarkapuvun alle mitään muuta ku villapaidan. Vanhan ja jo vähän huopuneen ja sen lämpimämpää loimea ei ole vielä keksitty. Muovi on muovia, ei hengitä ja hiostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan samaa mieltä sun kanssa muovista!

   Poista
 5. Yhdyn edellisiin kommentoijiin :) Hyvää pääsisäistä sinullekin!

  VastaaPoista
 6. Uskon kyllä villan tekniseen lämpöön (vai miten se meni), mutta olen itse niin kuumaverinen, että villaa tarvitsen tosi harvoin. Madekettoa muistan syöneeni lapsena, mutta koska kalaruoat eivät silloin maistuneeet, söin keitosta vain ne mädepallerot (niissä ei ollut ruotoja).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut kun villa ei ole kuuma! Me ollaan sen ikäisiä et muistetaan sellainenkin slogani ku "Vilpoinen villa"

   Poista
 7. Johan ne muinoin heinäpellolla työskentelevät tiesivät että villa myös viilentää. Kun sukan kastelee ja laittaa maitopullon sinne niin on kylmää maitoa pellollakin saatavilla. Samoin mun Cokis pysyy kylmänä ku sain Mammutilta huovutetun pullopussukan. Ja tietysti sama toimii toisinkin päin, siis lämmittäähän se.
  Kiukaalle Ei saa heittää kylmää vettä, kivet ei tykkää, niih.
  Ai ai, madekeitto on niiiiin hyvää. Ja ihankuin tuolla yksilöllä olis ollu sitä mätiäkin masussaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ku muistutit. Mullakin on Mammutin viilentäjä. Ollaan just pakkailemassa huomista mökkireissua .varten, joten kassin päätyy cooleri.

   Poista
 8. No just, ensin kirjoitan kommentin: on teillä jutut! Ja sitte bloggeri sanoo että hups, sattui virhe. Kenen syy?

  VastaaPoista
 9. Upeaa pääsiäistä! Vastaus kysymykseeni on Äiti - kukapa muu olisi syylliben esim. Sateiseen säähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleksää tyttären mielestä mokannu jossain? No onneks luvataan aurinkoista mut sit on varmaan liian kuuma ja sekin on sun syy. Hyvää Pääsiäistä kuiteski!

   Poista
 10. Leppoisaa pääsiäistä, iloa ja aurinkoa mökkihöperöille! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!